Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is gezonder, zure kers of zwarte kersensap?

Aanbevelingen

 1. Het is gemakkelijk om het verschil te zien tussen scherp kersensap en het zoetere zwarte kersensap. Elk komt van een andere soort plant. In de Verenigde Staten is de meest voorkomende variëteit aan zoete kersen de donker gekleurde Bing-kers. Voor scherpe kersen is het de Montmorency, die zijn felrode kleur behoudt nadat hij is geoogst. De twee soorten sap zijn in sommige opzichten qua voedingswaarde verschillend, maar beide bieden voordelen voor de gezondheid van antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Calorieën, koolhydraten en eiwitinhoud

 1. Zwarte kersensap bevat meer calorieën dan zure kersensap. Met behulp van de voedingswaarde-informatie van R.W. Knudsen-biologisch sap van hele kersen, heeft zwart kersensap 190 calorieën per kopje; scherp kersensap heeft 140.

 2. Zwart kersensap bevat 45 gram koolhydraten - of 16 procent van uw aanbevolen dagelijkse waarde (DV) - en 33 gram natuurlijke suiker per kopje. Scherp kersensap bevat 34 gram koolhydraten of 11 procent DV. De scherpe smaak van de Montmorency is te wijten aan het lagere suikergehalte van 25 gram per kopje.

 3. Het eiwitgehalte van zwart kersensap versus scherp kersensap is respectievelijk 2 gram en 1 gram per kopje. Beide soorten sap zijn vetvrij zonder cholesterol of voedingsvezels en zijn geen belangrijke bronnen van vitamine D.

Vitamine- en mineraalvergelijking

 1. Kersensap is een goede bron van kalium, met 1 kopje zwart kersensap met 570 milligram en scherpe kers met 370 milligram voor de aanbevolen dagelijkse inname van 4.700 milligram, volgens de 2015-2020 Dieetrichtlijnen voor Amerikanen. Kalium in uw dieet is belangrijk om uw bloeddruk te verlagen, uw risico op nierstenen te verminderen en de gezondheid van de botten te bevorderen.

 2. Beide soorten kersensap bevatten een kleine hoeveelheid calcium. Zwart kersensap bevat tweemaal zoveel natrium als scherp kersensap met respectievelijk 40 milligram en 20 milligram. Scherp kersensap is een betere ijzerbron en voldoet aan 8 procent DV versus 6 procent voor zwarte kers. IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine en noodzakelijk voor het transport van zuurstof naar weefsels in uw lichaam.

Vitamine- en mineralenvergelijking

 1. Beide sappen zijn rijk aan antioxidanten, maar scherp kersensap is een betere bron. Het antioxidantgehalte in beide soorten sap is vergelijkbaar met dat in verse kersen, volgens het American Institute of Cancer Research. Antioxidanten kunnen het begin van ziekten helpen voorkomen of vertragen door uw cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Volgens een artikel in 2013 in Molecules, kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

 2. De antioxiderende en antihypertensieve effecten van kersen op het hart werden aangetoond in een studie uit 2013 die werd gepubliceerd in Molecules. Onderzoekers onderzochten het polyfenolprofiel van zwarte kersen om hun antioxidantvermogen en de effecten van de fenolverbindingen op het cardiovasculaire systeem te bepalen. Bij de evaluatie van de polyfenolcapaciteit bleek uit de studie dat zwarte kersen meer antioxidanten bevatten dan andere vruchten zoals pruimen en druiven. De resultaten van de studie concludeerden dat zwarte kers mogelijk nuttig kan zijn bij het voorkomen en behandelen van hypertensie.

Ontstekingsremmende inhoud

 1. Een ander voordeel van kersensap is het ontstekingsremmende gehalte. Kersen, vooral rijpe scherpe kersen, bevatten een hoog niveau anthocyanen, het plantenpigment dat kersen hun rode kleur en ontstekingsremmende eigenschappen geeft. Anthocyanen werken door enzymen te blokkeren die ontstekingsstoffen produceren die bekend staan ​​als prostaglandinen. De anthocyanen in scherpe kersen zijn gebruikt om hun effect op pijnverlichting te onderzoeken, met de nadruk op jicht, gewrichtspijn en artritis gerelateerde spierpijn.

 2. Een beoordeling uit 2016 van studies van Eastern Michigan University onderzocht de effecten die scherpe kersen van Montmorency hebben op de gezondheid. Er werd geconcludeerd dat scherpe kersen een positief effect kunnen hebben op het verminderen van pijn veroorzaakt door ontsteking. Ze kunnen ook de incidentie van jicht verminderen door het urinezuurgehalte te verlagen, spierschade door oxidatieve stress te minimaliseren en slaap te bevorderen door het gehalte aan tryptofaan.

 3. Een andere studie in 2014, gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, gemeten niveaus van ontsteking en urinezuur bij proefpersonen vóór en na de inname van Montmorency scherp kersensapconcentraat. Bevindingen suggereren dat kersensap de bloedspiegels van jicht veroorzakende urinezuur verlaagde en verhoogde anthocyanineverbindingen in de bloedbaan.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407