Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het effect van het eten van garnalen op artritis?

In evenwicht eten

 1. Hoewel zeevruchten in het algemeen vaak als gezond voedsel worden gezien, worden bepaalde vette vis zoals zalm, tonijn en sardines specifiek gepromoot vanwege hun ontstekingsremmende omega-3-eigenschappen. Schelpdieren zoals garnalen maken die lijst meestal niet. Naast het feit dat het een hoog cholesterolgehalte heeft, kan zeevruchten zelfs een vorm van artritis veroorzaken die jicht wordt genoemd.

 2. Noot van de redactie: dit artikel is medisch beoordeeld door George Krucik, MD.

 3. Jicht is de meest voorkomende vorm van ontstekingsartritis bij mannen, die alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 3,4 miljoen mensen treft.

 4. New England Journal of Medicine, een studie uit 2004.

Algemene symptomen van artritis

 1. Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het kan een of meer gewrichten aantasten en kan een aandoening op korte of lange termijn zijn. Het kan erg pijnlijk zijn, met symptomen zoals:

 2. * Pijn * Zwelling * Stijfheid (vooral in de ochtend) * Beperkte beweging * Roodheid van de huid rond het gewricht * Warmte rond het gewricht

Gout

 1. Jicht is de meest voorkomende vorm van ontstekingsartritis bij mannen, die alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 3,4 miljoen mensen treft (New England Journal of Medicine, 2004). Het treedt op wanneer urinezuur zich ophoopt in het bloed. Urinezuurkristallen vormen zich, resulterend in gewrichtsontsteking. Het kan chronisch zijn, met meerdere flare-ups in de loop van de tijd die een of meer gewrichten beïnvloeden, of acuut, meestal met een gewricht.

 2. Symptomen van jicht zijn onder meer:

 3. * Plotselinge pijn die zich vaak ontwikkelt in de nacht en kan kloppen of pletten * Rode, warme en / of zachte gewrichten * Af en toe koorts

 4. De aanval kan na een paar dagen afnemen, maar de kans op een nieuwe is ongeveer 50 procent. Sommige mensen kunnen chronische jicht ontwikkelen, wat kan leiden tot stijfheid en verminderd bewegingsbereik.

 5. Bepaalde omstandigheden die uw risico op jicht kunnen verhogen, zijn onder meer:

 6. * Diabetes * Obesitas * Nierziekte * Sikkelcelanemie (en andere vormen van bloedarmoede) * Leukemie en andere bloedkanker

 7. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn ook in verband gebracht met een verhoogd risico op jicht. Degenen met jicht wordt over het algemeen geadviseerd om purinerijk voedsel te vermijden, zoals:

 8. * Vlees * Zeevruchten * Purinerijke groenten zoals erwten, bonen, linzen, spinazie, champignons en bloemkool * Dierlijk eiwit

Research

 1. Een onderzoek uit 2004 keek naar de inname van vlees, zeevruchten en zuivelproducten met betrekking tot hun risico op jicht. Gedurende een studieperiode van 12 jaar volgden onderzoekers 47.150 mannen uit de Health Professionals Follow-Up Study zonder jichtgeschiedenis en noteerden nieuwe gevallen, met behulp van een vragenlijst om te bepalen of deelnemers voldeden aan de onderzoekscriteria van het American College of Rheumatology voor jicht.

 2. Dieet werd om de vier jaar beoordeeld via een voedselfrequentievragenlijst. Tijdens het onderzoek werden 730 nieuwe gevallen bevestigd. Hogere innames van vlees en zeevruchten waren geassocieerd met een verhoogd risico, terwijl hogere innames van zuivelproducten waren gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van jicht.

De onderste regel

 1. U hoeft garnalen en schelpdieren niet volledig af te zweren, maar een matige inname in de context van een uitgebalanceerd dieet dat ook zuivel bevat, kan nuttig zijn. En blijf je groenten eten. Vergeet altijd niet om contact op te nemen met uw arts voordat u dieet- of levensstijlveranderingen aanbrengt.

Over de auteur

 1. Jessica Cording is een gezondheids- en voedingsschrijver en heeft een MS in Nutrition and Dietetics.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407