Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

 1. Eiwit bestaat in het hele lichaam, in alles van de spieren en organen tot de botten, huid en haar. Het lichaam slaat geen eiwitten op zoals andere macronutriënten, dus dit eiwit moet uit de voeding komen.

 2. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Het lichaam van een persoon heeft een balans nodig van alle 22 soorten aminozuren om correct te kunnen functioneren.

 3. Het lichaam kan geen negen van deze zuren produceren, essentiële aminozuren genoemd.

 4. Een complete eiwitbron verwijst naar een soort voedsel dat alle negen bevat.

 5. Het hebben van de juiste balans van aminozuren kan spieren opbouwen en het lichaam helpen snel te herstellen van de oefening. Het begrijpen van de verschillen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten is belangrijk voor iedereen die ervoor wil zorgen dat hun dieet gezond is.

 6. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. We onderzoeken ook de effecten op de gezondheid, beschrijven welk type beter is voor bodybuilding en vermelden de beste bronnen van elk.

Plant versus dierlijk eiwit

 1. Een van de belangrijkste verschillen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten betreft hun aminozuurgehalte.

 2. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Wanneer het lichaam de eiwitten in voedsel verteert, breekt het ze af in aminozuren.

 3. Het lichaam heeft mogelijk verschillende aminozuren op verschillende tijdstippen nodig. Veel mensen geloven dat het dieet volledige eiwitbronnen moet bevatten, die alle negen essentiële aminozuren bevatten.

 4. Sommige dierlijke producten zijn complete bronnen van eiwitten, zoals:

 5. De meeste plantaardige eiwitten zijn onvolledig, wat betekent dat ze ten minste een van de essentiële aminozuren missen.

 6. Sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals quinoa en boekweit, zijn echter complete bronnen van eiwitten.

 7. Het is belangrijk voor vegetariërs en veganisten om hun eiwitbronnen te mengen en ervoor te zorgen dat ze alle essentiële aminozuren binnenkrijgen.

 8. Houd er ook rekening mee dat sommige bronnen van plantaardige eiwitten er langer over kunnen doen om het lichaam te verteren en te gebruiken.

 9. Hieronder volgen voorbeelden van plantaardig voedsel dat rijk is aan eiwitten:

 10. Veel andere noten, granen en groenten bevatten ook grote hoeveelheden eiwit.

Wat is beter voor de gezondheid?

 1. Bij het kiezen tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen, is het belangrijk om rekening te houden met de andere voedingsstoffen die het voedsel levert.

 2. Eiwitrijk voedsel kan zeer uiteenlopende voedingsprofielen hebben.

 3. Bepaalde bronnen van dierlijke eiwitten kunnen een hoog gehalte heemijzer en vitamine B12 bevatten, terwijl sommige plantaardige voedingsmiddelen deze voedingsstoffen missen.

 4. Anderzijds ontbreken plantspecifieke voedingsstoffen, fytonutriënten genaamd, en sommige antioxidanten uit bronnen van dierlijke eiwitten.

 5. Dierlijke producten bevatten verzadigd vet en hogere niveaus van cholesterol dan bronnen van plantaardige eiwitten. Een persoon kan om deze redenen dierlijke producten vermijden.

 6. Velen geloofden vroeger dat cholesterol in de voeding in verband werd gebracht met hart- en vaatziekten. Hoewel recent bewijs geen significant verband suggereert, beveelt het Institute of Medicine (IOM) nog steeds aan om cholesterol in de voeding te beperken.

 7. Vezel is een andere belangrijke factor. Alleen plantaardig voedsel bevat vezels, wat helpt het spijsverteringsstelsel in balans te houden.

 8. Het eten van meer plantaardige eiwitten kan ook de algehele gezondheid van een persoon verbeteren.

 9. Resultaten van een meta-analyse van 2016 suggereerden dat het eten van meer dierlijke eiwitten, vooral die afkomstig van verwerkt rood vlees, het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten kan vergroten.

 10. Onderzoekers merkten echter op dat ze alleen het verband tussen dierlijk eiwit en hart- en vaatziekten vonden bij mensen met ten minste één levensstijlgerelateerde risicofactor, zoals roken, zware alcoholinname of overgewicht of zwaarlijvig.

 11. De resultaten gaven ook aan dat het eten van meer plantaardige eiwitten kan helpen dit risico en anderen te verminderen.

 12. Over het algemeen is de beste manier om in de voedingsbehoeften van een persoon te voorzien, het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen.

Wat is beter voor het opbouwen van spieren?

 1. Atleten en anderen die spiermassa willen vergroten en de hoeveelheid tijd willen verminderen die nodig is om te herstellen van training, letten vaak op hun eiwitinname.

 2. Eiwit helpt bij het herstellen en opbouwen van de spieren na een zware training.

 3. Veel atleten wenden zich tot wei-eiwit om spieren op te bouwen. Dit type eiwit is gemakkelijker voor het lichaam om af te breken en te absorberen, waardoor wei een voorsprong kan geven op andere bronnen, zoals vlees, eieren en groenten.

 4. Met betrekking tot plantaardige bronnen suggereert een onderzoek dat isolaat van rijsteiwit vergelijkbare voordelen kan bieden als wei-eiwit.

 5. Veel mensen raden aan om een ​​combinatie van plantaardige eiwitten te consumeren na een training. Dit kan het lichaam voorzien van een scala aan aminozuren.

Beste bronnen van plantaardige en dierlijke eiwitten

 1. Eenvoudig genoeg eiwitten binnenkrijgen in het dieet kan belangrijker zijn dan gericht zijn op het soort eiwit.

 2. Uit een onderzoek bleek dat het opnemen van bovengemiddelde eiwitniveaus in de voeding de tekenen van spiergezondheid verbeterde, zoals vetvrije massa en kracht in de quadriceps. De onderzoekers merkten op dat de hoeveelheid eiwit belangrijker was dan het type.

 3. Sommige eiwitbronnen kunnen echter beter zijn voor de algemene gezondheid. Vis en wit vlees bevatten bijvoorbeeld minder vet dan rood vlees.

Takeaway

 1. Voor veel mensen houdt de keuze tussen dierlijke en plantaardige eiwitten een aantal overwegingen in.

 2. In plaats van u te concentreren op één soort eiwit, is het misschien beter om u te concentreren op het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat een persoon een gezond evenwicht van aminozuren en andere vitale voedingsstoffen krijgt.

 3. Iedereen met specifieke vragen over eiwitbehoeften en bronnen moet met een diëtist spreken.

 4. Artikel laatst herzien door di 21 augustus 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407