Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is inktvisinkt en moet u die eten?

Koken met inktvis

 1. Inktvisinkt is een populair ingrediënt in de mediterrane en Japanse keuken.

 2. Het voegt een duidelijke zwartblauwe kleur en een rijke hartige smaak toe aan gerechten.

 3. U kunt zich echter afvragen wat dit ingrediënt precies is en of u het moet eten.

 4. Dit artikel legt uit wat inktvisinkt is en bespreekt de potentiële voordelen en veiligheid.

Wat is inktvisinkt?

 1. Inktvisinkt, ook wel inktvis genoemd, is een donkere inkt geproduceerd door inktvis.

 2. Het dient als verdedigingsmechanisme en helpt het dier te ontsnappen aan roofdieren door zijn zicht te verdoezelen (1).

 3. De inkt bevat veel verbindingen, waaronder melanine, enzymen, polysachariden, catecholamines (hormonen), metalen zoals cadmium, lood en koper, evenals aminozuren, zoals glutamaat, taurine, alanine , leucine en asparaginezuur (1, 2).

 4. De hoofdcompound in inktvis is melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de donkere kleur van de inkt. Het komt ook voor bij mensen en bepaalt uw huidskleur (1).

 5. Mensen gebruiken inktvis al eeuwenlang, ook in de traditionele geneeskunde, het schrijven, kunst, cosmetica en als additief voor levensmiddelen (1).

 6. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt als voedseladditief in pasta, rijst en sauzen in veel Japanse en mediterrane gerechten vanwege de unieke donkere kleur en rijke, hartige smaak.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van inktvis

 1. Inktvisinkt is in verband gebracht met verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat deze inkt antimicrobiële eigenschappen heeft, waardoor deze schadelijke bacteriën en virussen kan neutraliseren (3, 4).

 3. Uit een reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat inktinktextract effectief was bij het neutraliseren van bacteriën die vaak tandplaques veroorzaken, zoals Streptococcus mutans, Actinomyces viscosus, Lactobacillus acidophilus en Candida albicans (5 ).

 4. Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan dat inktinktinktverbindingen bacteriën konden neutraliseren die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken, zoals Escherichia coli en Listeria Monocytogenes (6).

 5. Onderzoek suggereert dat inktvisinkt krachtige antioxiderende eigenschappen heeft (7).

 6. Antioxidanten zijn verbindingen die potentieel schadelijke moleculen bestrijden die vrije radicalen worden genoemd. Als de niveaus van vrije radicalen te hoog worden in uw lichaam, kunnen ze cellulaire schade veroorzaken en uw risico op chronische ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes verhogen (8).

 7. Verschillende reageerbuis- en dierstudies geven aan dat deze antioxiderende eigenschappen van inktvisinkt afkomstig zijn van polysacchariden, lange ketens van samengevoegde suikermoleculen waarvan is gevonden dat ze beschermen tegen vrije radicalen (9, 10, 11).

 8. Er zijn aanwijzingen dat inktvisinkt kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

 9. Uit reageerbuisstudies blijkt dat de inkt de tumorgrootte en de verspreiding van kankercellen kan verminderen. Deze eigenschappen tegen kanker lijken verband te houden met de sterke antioxiderende eigenschappen van de inkt.

 10. Meer in het bijzonder hebben reageerbuisstudies aangetoond dat inktvisinktproteïnen en polysachariden de groei van borst-, long- en prostaatkankercellen kunnen onderdrukken (12, 13, 14, 15).

 11. Dierproeven wijzen er bovendien op dat inktvispolysacchariden kunnen beschermen tegen mogelijke schade door chemotherapie (10, 16, 17).

 12. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, ontbreken menselijke studies op dit gebied en is meer onderzoek nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

 13. Hier zijn meer potentiële gezondheidsvoordelen van inktvisinkt:

 1. Inktvisinkt wordt al eeuwenlang voor vele doeleinden gebruikt.

 2. Traditioneel werd het in de Chinese geneeskunde gebruikt om hart- en bloedproblemen te behandelen. Bovendien werd het in de 19e eeuw veel gebruikt voor schrijven, tekenen en schilderen (1, 23).

 3. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt als ingrediënt in de keuken.

 4. Het wordt het meest gebruikt in de mediterrane en Japanse keuken, waar zijn donkere kleur en hartige smaak de smaak en de aantrekkingskracht van sauzen, evenals pasta- en rijstgerechten, verbeteren.

 5. De hartige eigenschappen van inktvis komen voort uit het hoge gehalte aan glutamaat, een aminozuur dat ook een umami-verbinding is. Voedingsmiddelen rijk aan glutamaat hebben een hartige umami-smaak (1).

 6. Als u inktvisinkt wilt proberen, kunt u de inktzak van een hele inktvis oogsten. Als alternatief kunt u inktvis in flessen of verpakt in speciaalzaken of online kopen voor een handiger product.

 7. Omdat het een rijke hartige smaak heeft, hoeft u slechts een paar theelepels aan uw gerechten toe te voegen.

 8. Het is vermeldenswaard dat de meeste commercieel verkochte inktvisinkt inktvisinkt is. Dit komt omdat inktvisinkt een rijkere, smakelijkere smaak heeft. Lees daarom goed de etiketten van het product dat u koopt (1) om inktvisinkt te bemachtigen.

Moet u inktvis eten?

 1. Inktvisinkt is een veilig additief voor levensmiddelen dat de smaak van uw gerechten kan verbeteren.

 2. Hoewel het gekoppeld is aan een aantal gezondheidsvoordelen, zijn deze bevindingen alleen afkomstig uit reageerbuis- of dierstudies. Het is niet zeker of dezelfde effecten op mensen van toepassing zijn.

 3. Bovendien wordt inktvis meestal in kleine hoeveelheden verbruikt. Het is dus onwaarschijnlijk dat het aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt.

 4. Bewijs ontbreekt om te suggereren dat mensen die allergisch zijn voor schelpdieren symptomen kunnen ervaren bij het innemen van inktvisinkt. Desondanks wilt u misschien voorzichtig zijn als u dit soort allergie heeft.

De onderste regel

 1. Inktvisinkt is een donkere inkt geproduceerd door inktvis als verdedigingsmechanisme.

 2. Het heeft veel culinaire toepassingen en bevat unieke verbindingen.

 3. Onderzoek in reageerbuizen en dieren koppelt de inkt aan gezondheidsvoordelen, maar onderzoek bij mensen ontbreekt. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de kleine hoeveelheden die gewoonlijk worden gebruikt, uw gezondheid ten goede komen.

 4. Niettemin kan inktvis smaak en variëteit aan uw gerechten toevoegen, dus misschien wilt u het eens proberen vanwege zijn unieke culinaire eigenschappen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407