Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Masago? Voordelen en nadelen van lodde viskuit

De onderste regel

 1. Viskuit zijn de volledig gerijpte eieren van vele soorten vis, waaronder steur, zalm en haring.

 2. Masago is de ree van lodde, een kleine vis die wordt aangetroffen in de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordelijke Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee.

 3. Een populair ingrediënt in de Aziatische keuken, masago wordt beschouwd als een speciaal product - gewild vanwege zijn uitgesproken smaak.

 4. Dit artikel gaat in op de voeding, voordelen, nadelen en gebruik van masago.

Wat is masago?

 1. Smeltkuit - algemeen bekend als masago - zijn de eetbare eieren van de lodde-vis (Mallotus villosus), die tot de familie van de smelt behoren.

 2. Ze worden beschouwd als een voedervis - wat betekent dat ze een belangrijke voedselbron zijn voor grotere roofdieren, zoals kabeljauw, zeevogels, zeehonden en walvissen.

 3. Deze kleine, zilvergroene vis lijkt sterk op sardines.

 4. Hoewel het vlees van lodde eetbaar is, is het het meest gewild bij vissers om andere producten te maken, waaronder masago.

 5. Ongeveer 80% van de geoogste lodde wordt gebruikt om vismeel en visolieproducten te produceren, terwijl de resterende 20% wordt gebruikt om masago te produceren (1).

 6. Vrouwelijke lodde begint eieren rond de leeftijd van twee tot vier jaar los te laten en blijft paaien tot hun dood.

 7. Masago wordt geoogst van vrouwelijke lodde wanneer de vissen vol eieren zijn maar voordat ze de kans krijgen om te paaien.

 8. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in sushirollen en heeft een bleke, gele kleur, hoewel het vaak heldere tinten geverfd - zoals oranje, rood of groen - om visueel belang toe te voegen aan gerechten.

 9. Het heeft een milde smaak en wordt soms gemengd met ingrediënten zoals wasabi, inktvis of gember.

 10. Masago wordt vaak verward met tobiko - de eieren of reeën van vliegende vis. Hoewel vergelijkbaar, vertonen tobiko en masago belangrijke verschillen.

 11. Masago is kleiner en goedkoper dan tobiko, daarom wordt het gebruikt als een populair alternatief voor tobiko in sushirollen.

 12. In tegenstelling tot de natuurlijk felrode tint van tobiko, heeft masago een doffe gele kleur en wordt deze vaak geverfd om de visuele interesse te vergroten.

 13. Masago smaakt vergelijkbaar met tobiko, maar heeft een minder knapperige textuur. Over het algemeen lijken tobiko en masago sterk op elkaar, maar tobiko wordt vanwege zijn kosten en kwaliteit als een meer high-end sushi-ingrediënt beschouwd.

Weinig calorieën maar veel voedingsstoffen

 1. Net als andere soorten viskuit, bevat masago weinig calorieën, maar veel belangrijke voedingsstoffen.

 2. Slechts 1 gram (28 gram) viskuit bevat (2):

 3. Viskuit bevat bijzonder veel vitamine B12, een essentiële voedingsstof die u moet halen uit het voedsel dat u eet, omdat uw lichaam dit niet zelf kan produceren.

 4. B12 is van cruciaal belang voor veel functies, waaronder de ontwikkeling van rode bloedcellen, energieproductie, zenuwtransmissie en DNA-synthese (3).

 5. Kuitvissen zoals masago bevatten weinig koolhydraten, maar zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten zoals omega-3-vetzuren.

 6. Deze meervoudig onverzadigde vetten helpen bij het reguleren van ontstekingen en zijn van vitaal belang voor de goede werking van uw immuunsysteem, hart, hormonen en longen (4).

 7. Bovendien zit viskuit boordevol aminozuren - de bouwstenen van eiwitten - vooral glutamine, leucine en lysine (5).

 8. Glutamine speelt een belangrijke rol bij de darmgezondheid en de immuunfunctie, terwijl leucine en lysine essentieel zijn voor de eiwitsynthese en spierherstel (6, 7).

Mogelijke gezondheidsvoordelen

 1. Net als andere soorten zeevruchten is masago voedzaam en biedt het verschillende gezondheidsvoordelen.

 2. Hoewel klein in omvang, biedt masago een krachtige eiwitstoot.

 3. Een portie van 28 gram levert 6 gram hoogwaardige eiwitten - ongeveer hetzelfde als een groot (50 gram) ei (8).

 4. Eiwit is de meest vullende van alle voedingsstoffen, gevolgd door koolhydraten en vet.

 5. Door eiwitrijk voedsel zoals masago aan uw dieet toe te voegen, kunt u tevreden blijven en overeten voorkomen, wat kan leiden tot gewichtsverlies (9).

 6. Viskuit is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die uw lichaam nodig heeft.

 7. Masago is een goede bron van selenium, een mineraal dat als een krachtige antioxidant in uw lichaam fungeert.

 8. Gevonden in geconcentreerde hoeveelheden in zeevruchten, vermindert selenium oxidatieve stress en speelt het een cruciale rol voor uw schildklier en immuunsysteem (10).

 9. Onderzoek toont aan dat verhoogde bloedspiegels van selenium de immuunrespons kunnen verbeteren en mentale achteruitgang kunnen voorkomen (11, 12).

 10. Masago bevat ook veel vitamine B12, wat cruciaal is voor de gezondheid van zenuwen en energieproductie, evenals andere belangrijke lichaamsfuncties (13).

 11. Omega-3-vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten met veel krachtige gezondheidsvoordelen.

 12. Deze speciale vetten reguleren ontsteking, regelen bloedstolling en vormen een integraal onderdeel van uw celmembranen.

 13. Onderzoek wijst uit dat hogere inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetten gepaard gaat met een lager risico op hartaandoeningen, waaronder hartfalen en kransslagaderaandoeningen (14, 15).

 14. Vis en visproducten zoals masago zijn enkele van de beste voedingsbronnen van omega-3-vetten.

 15. Omdat lodde een kleine voedervis is, heeft deze de neiging om veel minder kwik te bevatten dan grotere vissen zoals makreel en zwaardvis.

 16. Wat meer is, onderzoek toont bovendien aan dat viskuiten de neiging hebben het laagste kwik te hebben in vergelijking met andere delen van de vis zoals organen en spierweefsel (16).

 17. Om deze reden kunnen viskuiten zoals masago veilig worden geconsumeerd door degenen die hun blootstelling aan kwik tot een minimum willen beperken.

Potentiële nadelen

 1. Hoewel masago enkele gezondheidsvoordelen biedt, heeft het ook mogelijke nadelen.

 2. Hoewel masago een betere keuze is dan andere soorten zeevruchten, moeten kopers zich bewust zijn van enkele zorgen over bijvangst van bedreigde en overbeviste soorten in verband met lodde-vismethoden.

 3. Milieuorganisaties uiten onzekerheden over loddepopulaties en zorgen over bepaalde vismethoden (17).

 4. Omdat vrouwelijke dragers van eieren vaak zijn gericht op het ondersteunen van de vraag naar masago, maken sommige milieugroepen zich zorgen dat deze methode de populatie van de soort in de loop van de tijd negatief kan beïnvloeden (18).

 5. Net als de meeste andere viskuiten bevat masago veel natrium.

 6. Bovendien wordt masago vaak gemengd met zoute ingrediënten - zoals sojasaus en zout - om de smaak te verbeteren, wat het natriumgehalte van het eindproduct verhoogt.

 7. Sommige merken masago bevatten meer dan 260 mg natrium - 11% van de ADH - in een portie van 1 theelepel (20 gram) (19).

 8. Hoewel de meeste mensen geen natriumarm dieet hoeven te volgen, kan overmatig zoutgebruik een negatieve invloed hebben op de gezondheid en kan leiden tot verhoogde bloeddruk bij zoutgevoelige mensen (20, 21).

 9. Aangezien masago een visproduct is, moeten degenen die allergisch zijn voor vis en schaaldieren dit vermijden.

 10. Viskuit bevat vitellogenine, een eigeeleiwit dat is geïdentificeerd als een potentieel allergeen (22).

 11. Bovendien kunnen vissenkuiten zelfs allergische reacties veroorzaken bij mensen zonder zeevruchtenallergie. Deze omvatten uitslag, vernauwing van de luchtwegen en lage bloeddruk (23).

 12. In Japan is viskuit het zesde meest voorkomende voedselallergeen (24).

 13. Veel bedrijven combineren masago met ongezonde ingrediënten, zoals high-fructose glucosestroop en mononatriumglutamaat (MSG).

 14. Regelmatige consumptie van high-fructose glucosestroop is gekoppeld aan gewichtstoename, insulineresistentie en ontsteking (25).

 15. MSG is een veelgebruikt additief voor levensmiddelen dat wordt gebruikt om de smaak in producten zoals masago te verbeteren.

 16. Onderzoek toont aan dat MSG bij sommige mensen tot bijwerkingen kan leiden, zoals hoofdpijn, zwakte en blozen van de huid (26).

Hoe toe te voegen aan uw dieet

 1. Masago is een uniek ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden gebruikt.

 2. De semi-knapperige textuur en de zoute smaak maken het een perfecte aanvulling op op Azië geïnspireerde gerechten of hapjes.

 3. Het kan worden gekocht bij verschillende leveranciers van zeevruchten in veel verschillende smaken, zoals gember, wasabi en inktvis.

 4. Hier zijn enkele manieren om masago aan uw dieet toe te voegen:

 5. Omdat masago meestal veel zout bevat, hebt u slechts een kleine hoeveelheid nodig om een ​​krachtige smaak te creëren.

 6. Hoewel het meestal in de Aziatische keuken wordt gebruikt, kan masago in veel recepten worden opgenomen die goed samengaan met iets zouts.

De onderste regel

 1. Masago of smeltkuit zijn de eetbare eieren van de lodde.

 2. Ze zitten boordevol eiwitten en voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, selenium en vitamine B12.

 3. Vermijd producten die ongezonde ingrediënten bevatten zoals toegevoegd zout, maïsstroop met een hoog fructosegehalte of MSG, en eet geen masago als u zoutgevoelig bent of allergisch voor zeevruchten.

 4. Als u echter zeevruchten kunt verdragen en op zoek bent naar een interessant ingrediënt dat een aparte smaak aan uw recepten toevoegt, probeer Masago dan eens.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407