Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is mede en is het goed voor u?

De onderste regel

 1. Mead is een gefermenteerde drank die traditioneel wordt gemaakt van honing, water en een gist- of bacteriecultuur.

 2. Soms wordt "de drank van de goden" genoemd, mede al duizenden jaren over de hele wereld verbouwd en geconsumeerd.

 3. Dit artikel onderzoekt mede en de mogelijke voordelen en valkuilen.

Wat is Mead?

 1. Mead, of "honingwijn", is een alcoholische drank die wordt gemaakt door honing te gisten.

 2. Het is een van de oudste alcoholische dranken ooit gemaakt, omdat het al 4000 jaar werd gedronken. Interessant is dat mede algemeen voorkomt in oude culturen over de hele wereld, waaronder die in Azië, Europa en Afrika.

 3. Hoewel mede vergelijkbaar met bier, wijn of cider, heeft mede een drankcategorie op zich, omdat de primaire fermenteerbare suiker honing is.

 4. Alles wat je nodig hebt om basisweide te maken, is honing, water en een gist- of bacteriecultuur. Ingrediënten zoals fruit, kruiden, specerijen, granen, wortels en bloemen zijn echter ook vaak inbegrepen.

 5. Het alcoholgehalte van Mead varieert, maar ligt meestal rond de 5-20%. Het smaakprofiel varieert van heel zoet tot zeer droog en het is verkrijgbaar in zowel sprankelende als stille versies.

Ondersteunt de wetenschap voorgestelde gezondheidsvoordelen?

 1. In oude culturen werd mede geassocieerd met een goede gezondheid en vitaliteit. In de Griekse mythologie werd het vaak 'de drank van de goden' genoemd en naar verluidt aan krijgers gegeven na een gevecht om de genezing van hun gevechtsverwondingen te verbeteren.

 2. Tegenwoordig geloven velen nog steeds dat het drinken van mede ten goede komt aan uw gezondheid en dat het drankje genezende eigenschappen heeft. Er is echter beperkt bewijs dat deze beweringen ondersteunt.

 3. De meeste moderne gezondheidsclaims met betrekking tot het drinken van mede zijn gecentreerd rond de honing waarvan de drank is gemaakt en de probiotische inhoud die het vermoedelijk heeft als gevolg van het gistingsproces.

 4. Honing wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn culinaire en therapeutische toepassingen.

 5. Onderzoek wijst uit dat honing sterke antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen heeft, die beide het gebruik in de oude en moderne geneeskunde hebben gestimuleerd om een ​​verscheidenheid aan fysieke aandoeningen te behandelen (1).

 6. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als een actuele behandeling voor huidwonden en infecties, of oraal geconsumeerd om een ​​hoest of keelpijn te verzachten (1).

 7. Sommigen beweren dat omdat mede gemaakt is van honing, het dezelfde geneeskrachtige eigenschappen bezit. Er is echter geen significant bewijs om dit idee te ondersteunen.

 8. Vanaf nu blijft het onduidelijk of gefermenteerde honing dezelfde therapeutische eigenschappen heeft als ongefermenteerde honing.

 9. Mead wordt vaak in acht genomen als een gezondheidstonicum vanwege het potentiële probiotische gehalte.

 10. Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, een positieve invloed kunnen hebben op uw immuniteit en darmgezondheid (2).

 11. Hoewel het begrip van hoe probiotica de menselijke gezondheid ondersteunen zich nog in een vroeg stadium bevindt, blijkt uit enig onderzoek dat ze kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, kanker, allergieën en gastro-intestinale (GI) aandoeningen. (2, 3).

 12. Helaas is er geen specifiek onderzoek van mede als bron van probiotica of de invloed van het drankje op uw gezondheid.

 13. Bovendien kan de probiotische inhoud van verschillende soorten mede aanzienlijk variëren. Het gistingsproces plus de andere ingrediënten in de drank kunnen de concentratie van nuttige bacteriën in de uiteindelijke drank beïnvloeden.

 14. Bovendien kan het alcoholgehalte van mede mede mogelijke voordelen tenietdoen, omdat overmatig alcoholgebruik gepaard gaat met negatieve veranderingen in uw darmbacteriën (4).

 15. Totdat meer onderzoek beschikbaar is, kan niet worden bevestigd dat het drinken van mede door de probiotische inhoud voordelen voor de gezondheid biedt.

Potentiële nadelen van teveel drinken

 1. Hoewel het vaak wordt geroemd om zijn gezondheidsvoordelen, kan het drinken van mede negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben die het overwegen waard zijn voordat u begint met het vullen van uw glas.

 2. Het alcoholgehalte van mede varieert van ongeveer 5% tot 20%. Ter vergelijking: gewone druivenwijn heeft een typisch alcoholgehalte van ongeveer 12-14%.

 3. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, waaronder leveraandoeningen, systemische ontstekingen en een verminderde spijsvertering en immuunsysteemfunctie (4, 5).

 4. De Amerikaanse voedingsrichtlijnen adviseren om uw alcoholinname te beperken tot één portie per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Een portie is gelijk aan ongeveer vijf vloeibare ounces (148 ml) mede met 12 vol% alcohol (ABV) (6).

 5. Gezien het relatief hoge alcoholgehalte van mede, kan het gemakkelijk zijn om overboord te gaan, vooral als je het drinkt in de veronderstelling dat het goed is voor je gezondheid.

 6. Mead moet worden behandeld als elke andere alcoholische drank. Het is goed om te modereren en je inname te beperken als je van plan bent om het te drinken.

 7. Voor de meeste mensen wordt mede over het algemeen met mate getolereerd.

 8. Mead is meestal glutenvrij, afhankelijk van wat er tijdens het gistingsproces wordt toegevoegd. Dus als je een glutenallergie hebt, controleer dan de mede die je wilt drinken om er zeker van te zijn dat er geen glutenhoudende ingrediënten in het brouwsel zijn opgenomen.

 9. Mead kan bij sommige mensen ernstige allergische reacties veroorzaken, met name mensen met honing- en alcoholallergieën of -intoleranties.

 10. Hoewel zeldzaam, zijn er meldingen geweest dat honing leidde tot anafylactische reacties. Als je ooit een ernstige allergische reactie op honing of bijenpollen hebt gehad, kan het een goed idee zijn om te voorkomen dat je mede drinkt (7).

 11. Als u ooit de diagnose alcoholintolerantie of allergie hebt gehad, mag u geen mede drinken omdat het alcoholgehalte symptomen kan veroorzaken.

 12. Mead is een calorierijke drank, dus overconsumptie kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid.

 13. Het drinken van teveel alcoholische dranken, inclusief mede, kan uw bloedtriglyceriden, bloeddruk en uw risico op obesitas en diabetes verhogen (8).

 14. Hoewel er niet veel informatie beschikbaar is over de exacte voedingswaarde van mede, levert pure alcohol alleen al 7 calorieën per gram.

 15. Een portie van een alcoholische drank bevat ongeveer 14 gram alcohol, wat overeenkomt met ten minste 100 calorieën. Dit houdt geen rekening met de calorieën van bijvoorbeeld de suiker in de mede (6).

De onderste regel

 1. Mead is een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde honing.

 2. Vanwege zijn honing en potentiële probiotische inhoud wordt aangeprezen dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, maar wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen ontbreekt.

 3. Bovendien kan het alcoholgehalte voordelen teniet doen en in feite gezondheidsproblemen veroorzaken.

 4. Zoals met elke andere alcoholische drank, oefen gematigdheid en geniet er op verantwoorde wijze van.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407