Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Tahini? Ingrediënten, voeding, voordelen en nadelen

Zijn er bijwerkingen?

 1. Tahini is een veelgebruikt ingrediënt in populaire voedingsmiddelen over de hele wereld, waaronder hummus, halva en baba ghanoush.

 2. Begunstigd vanwege de zachte textuur en rijke smaak, kan het worden gebruikt als dip, spread, slasaus of kruiderij.

 3. Het beschikt ook over een lange lijst met voedingsstoffen en verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor het een must-have is voor elke keukenkast.

 4. Dit artikel bespreekt de voeding, voordelen, gebruiken en nadelen van tahini.

Wat is tahini?

 1. Tahini is een pasta gemaakt van geroosterde en gemalen sesamzaadjes.

 2. Beschouwd als een nietje van de mediterrane keuken, komt tahini ook vaak voor in traditionele Aziatische, Midden-Oosterse en Afrikaanse gerechten.

 3. Het is een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt en kan worden geserveerd als dip, spread of kruiderij.

 4. Het heeft meestal een gladde textuur die lijkt op notenboter maar een sterkere, meer hartige smaak die vaak wordt beschreven als bitter.

 5. Naast het bieden van een schat aan voedingsstoffen, is tahini ook geassocieerd met verschillende voordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart, verminderde ontsteking en mogelijke kankerbestrijdende effecten.

Tahini-voeding

 1. Tahini bevat relatief weinig calorieën, maar veel vezels, eiwitten en een assortiment belangrijke vitamines en mineralen.

 2. Een eetlepel (15 gram) tahini bevat de volgende voedingsstoffen (1):

 3. Tahini is een bijzonder goede bron van koper, een spoormineraal essentieel voor ijzerabsorptie, bloedstolselvorming en bloeddruk (2).

 4. Het is ook rijk aan selenium, een mineraal dat helpt ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het immuunsysteem bevordert, evenals fosfor, dat betrokken is bij het behoud van de gezondheid van de botten (3, 4).

Voordelen van tahini

 1. Vanwege zijn indrukwekkende voedingsprofiel is tahini gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Sesamzaad, het belangrijkste ingrediënt in tahini, heeft een krachtig effect op de gezondheid van het hart door risicofactoren te verlagen, zoals hoge bloeddruk, triglyceriden en LDL (slechte) cholesterol.

 3. In één onderzoek voltooiden 50 mensen met artrose standaard medicatietherapie gedurende 2 maanden, al dan niet met toevoeging van 40 gram, of ongeveer 1,5 eetlepels, sesamzaad per dag.

 4. Tegen het einde van het onderzoek hadden de deelnemers aan de sesamzaadgroep een significante verlaging van het triglyceride- en LDL-cholesterolgehalte (slecht) vergeleken met de controlegroep (5).

 5. Volgens een overzicht van acht onderzoeken kunnen sesamzaad ook zowel de systolische als de diastolische bloeddruk verlagen (de bovenste en onderste getallen of een waarde), wat kan helpen hartaandoeningen en beroertes te voorkomen (6 ).

 6. Omdat tahini wordt gemaakt van gemalen sesamzaad, zijn deze bevindingen ook van toepassing op de pasta.

 7. Hoewel acute ontsteking een belangrijk onderdeel van uw immuunrespons is, wordt aangenomen dat chronische ontsteking bijdraagt ​​aan aandoeningen zoals kanker, diabetes en auto-immuunziekten (7).

 8. Sommige onderzoeken suggereren dat sesamzaadjes kunnen beschermen tegen ontstekingen.

 9. In één onderzoek verminderde dagelijks 40 gram sesamzaad gedurende 2 maanden effectief de hoeveelheid malondialdehyde (MDA), een stof die wordt gebruikt om ontstekingen te meten bij mensen met artrose (5).

 10. In een andere studie verlaagde het voeren van sesamolie aan muizen het niveau van verschillende ontstekingsmarkers na slechts drie maanden (8).

 11. Tahini bevat sesamol, een natuurlijke stof in sesamzaad waarvan wordt gedacht dat het anti-kanker eigenschappen heeft (9).

 12. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat sesamol de groei en verspreiding van leverkankercellen blokkeerde (10).

 13. Ander onderzoek bij dieren en reageerbuizen suggereert dat sesamol ook huid-, darm- en baarmoederhalskanker kan bestrijden (11, 12, 13).

 14. Huidig ​​onderzoek is echter beperkt tot reageerbuis- en dierstudies die de effecten van een specifiek component van tahini evalueren.

 15. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe tahini kanker bij mensen kan beïnvloeden.

Hoe u tahini aan uw dieet toevoegt

 1. Tahini is zeer veelzijdig en kan op verschillende manieren worden genoten.

 2. Het wordt vaak verspreid over toast of gebruikt als dip voor pitabroodje.

 3. Het kan ook worden gemengd met olijfolie, citroensap, Dijon-mosterd en kruiden om een ​​rijke en romige zelfgemaakte slasaus te maken.

 4. Als alternatief kunt u het gebruiken om uw favoriete groenten, zoals wortelen, paprika, komkommers of selderstokjes, te dippen voor een gezond tussendoortje.

 5. Tahini kan zelfs een unieke smaak geven aan gebakken producten en desserts zoals bananenbrood, koekjes of cake om de zoetheid te verminderen en een nootachtige smaak toe te voegen.

Potentiële nadelen

 1. Ondanks de vele voordelen van tahini, zijn er enkele nadelen die u kunt overwegen.

 2. Tahini bevat veel omega-6-vetzuren, een soort meervoudig onverzadigd vet dat vooral voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, saffloerolie en maïsolie (14).

 3. Hoewel uw lichaam omega-6-vetzuren nodig heeft, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren maar weinig omega-3 vetzuren bijdragen aan chronische ontsteking (15).

 4. Daarom is het belangrijk om uw inname van omega-6-voedingsmiddelen zoals tahini met mate te houden en uw dieet af te ronden met veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis.

 5. Bovendien kunnen sommige mensen allergisch zijn voor sesamzaad, wat mogelijk ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, zoals anafylaxie, een allergische reactie die de ademhaling kan belemmeren (16).

 6. Als u vermoedt dat u allergisch bent voor sesamzaad, vermijd dan het eten van tahini.

De onderste regel

 1. Tahini is gemaakt van geroosterde en gemalen sesamzaadjes.

 2. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, koper, fosfor en selenium en kan het risico op hartziekten en ontstekingen verminderen.

 3. Bovendien suggereren reageerbuis- en dierstudies dat sesamzaadjes kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben.

 4. Het beste van alles, tahini is veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het een geweldige aanvulling is op een gezond, goed afgerond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407