Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Tofu? 8 redenen om dit ‘gezonde’ veganistische product niet te eten

Bezorgdheid met snijbiet

 1. Tofu, ook wel tahoe genoemd, is in de loop der jaren populair geworden, vooral als een vegetarische en veganistisch goedgekeurde eiwitbron. Het lijkt een gezonde reputatie te hebben bij consumenten, maar wat is tofu precies? De waarheid is dat tofu gemaakt is van soja, en het grootste deel van de tijd is soja slecht voor je.

 2. Soja is eigenlijk een van de meest genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen ter wereld en tofu wordt gemaakt van sojabonen, water en een stollingsmiddel of stremmiddel. Volgens Dr. Kaayla Daniel, auteur van "The Whole Soy Story", is soja geen gezondheidsvoedsel, voorkomt het geen ziekte en is het zelfs niet veilig bewezen. Bovendien koppelen tal van wetenschappelijke onderzoeken soja aan spijsverteringsproblemen, ondervoeding, schildklierdisfunctie, cognitieve achteruitgang, reproductieve aandoeningen, evenals hartziekten en kanker. (1) window.onload = function () {hellobar ("contentUpgrades"). show (531594);}; Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom soja-eiwit mijn lijst is van de 10 gezondheidsvoedingsmiddelen die je nooit zou moeten eten. Maar is alle soja slecht? Het belangrijkste om te weten is dat sojaproducten in twee groepen vallen: gefermenteerd of niet-gefermenteerd. Niet-gefermenteerde sojaproducten omvatten tofu, edamame en sojamelk, terwijl miso, natto, tempeh en tamari gefermenteerde sojaproducten zijn. Alle sojabonen (zelfs biologische, niet-GGO's) bevatten van nature antinutriënten, toxines en plantenhormonen. Gisting maakt echter sojaproducten gezondheidsbevorderend. Wat is tofu zonder gisting? Het is gewoon een rubberachtig, wit stuk twijfelachtig en voor de gezondheid gevaarlijk niet-vleeseiwit.

Wat is Tofu?

 1. Mensen vragen zich vaak af waar tofu van gemaakt is? Het is volkomen logisch waarom tofu vaak tahoe wordt genoemd, omdat het wordt gemaakt door sojamelk (van sojabonen) te stremmen en vervolgens de resulterende wrongel in zachte, witte blokken te drukken. Het proces van het maken van tofu is relatief vergelijkbaar met de manier waarop kaas wordt gemaakt van melk. Tofu-voeding is indrukwekkend, en daarom gaan veel mensen ervan uit dat het zo'n geweldig gezondheidsvoedsel is. Per portie bevat het weinig vet en calorieën maar veel eiwitten, aminozuren, ijzer en calcium. (2) Wat is het nadeel van tofu? Ik zal je vertellen waarom het verkrijgen van deze voedingsstoffen door het eten van tofu de onderstaande negatieve gevolgen niet waard is.

 2. Er zijn eigenlijk veel verschillende soorten tofu, waaronder verse tofu, zachte of zijden tofu, stevige tofu, extra stevige tofu, bewerkte tofu, gefermenteerde tofu, gedroogde tofu en gefrituurde tofu . De gezondste opties op deze lijst zijn de gefermenteerde variëteiten, waaronder ingemaakte tofu en stinkende tofu. Ingelegde tofu, ook bekend als geconserveerde tofu of gefermenteerde tofu, bestaat uit gedroogde tofu-blokjes die volledig aan de lucht zijn gedroogd onder hooi en langzaam gisten uit luchtbacteriën. Stinky tofu is een zachte tofu gefermenteerd in een groente- en vispekel. Helaas is het grootste deel van de tofu die in de Verenigde Staten wordt gegeten ongefermenteerd, en ongefermenteerde tofu mag eigenlijk niet worden geconsumeerd.

8 redenen om Tofu niet te eten

 1. Als het op tofu aankomt, lijkt koken het niveau van fytaten en andere antinutriënten niet te verminderen. Wat deze antinutriënten vermindert, is fermentatie.

 2. 5. Cognitieve problemen

 3. Sojatofu is in verband gebracht met dementie en de ziekte van Alzheimer, twee cognitieve gezondheidsproblemen die een negatieve invloed hebben op de hersenen en het dagelijkse dagelijkse functioneren. Een lopende studie van Japanse Amerikanen die in Hawaii woonden, vond een significant statistisch verband tussen twee of meer porties tofu per week en 'versnelde hersenveroudering'. Bovendien hadden de proefpersonen die tofu aten op middelbare leeftijd een lagere cognitieve functie in de latere jaren van hun leven. Ze hadden ook een verhoogd voorkomen van zowel dementie als de ziekte van Alzheimer. (11)

 4. Volgens een studie gepubliceerd in Dementie en geriatrische cognitieve aandoeningen, werd het eten van grote hoeveelheden tofu gekoppeld aan een slechter geheugen, terwijl het eten van grote hoeveelheden tempeh het geheugen verbeterde. De onderzoekers veronderstellen dat de hoge foliumzuurniveaus van tempeh beschermende en contraactieve effecten hebben op het fyto-oestrogeengehalte. (12)

 5. 6. Vitamine B12 en vitamine D-tekort

 6. Soja bevat B12-analogen, wat betekent dat tofu verbindingen bevat die lijken op vitamine B12. Deze B12-analogen kunnen echter niet door je lichaam worden gebruikt zoals het echte B12 zou gebruiken. Dit is de reden waarom sojaproducten zoals tofu daadwerkelijk kunnen bijdragen aan vitamine B12-tekort, vooral onder mensen die dierlijke eiwitten zoals vegetariërs en veganisten vermijden.

 7. U wist waarschijnlijk al hoe wijdverspreid vitamine D-tekort in dit land is, maar u wist waarschijnlijk niet dat niet-gefermenteerde sojaproducten deel uitmaken van het probleem. Sojaproducten zoals tofu verhogen ook de vitamine D-behoefte van uw lichaam, wat betekent dat het eten van tofu een vitamine D-tekort nog erger kan maken. (13)

 8. 7. Spijsverteringsmoeilijkheden

 9. Niet-gefermenteerde sojaproducten zoals tofu bevatten sterke enzymremmers, die de werking van het pancreatische enzym trypsine blokkeren, samen met andere proteolytische enzymen die nodig zijn voor eiwitvertering. Dit verstoort niet alleen een gezond spijsverteringsproces, maar kan ook problemen met de alvleesklier veroorzaken.

 10. Ik heb veel geschreven over hoe cruciaal spijsverteringsenzymen zijn voor onze algehele gezondheid en welzijn. Als het gaat om tofu, missen de meeste mensen de enzymen die nodig zijn om dit ongefermenteerde sojavoedsel te verteren, vergelijkbaar met hoeveel mensen lactose-intolerant zijn. Dit veroorzaakt indigestie, gas, een opgeblazen gevoel en een hele reeks gastro-intestinale problemen.

 11. Veel mensen hebben ook soja-gevoeligheden of zelfs volledige allergieën, niet alleen vanwege de genetische modificatie van soja, maar ook vanwege overmatige blootstelling omdat soja in veel meer producten op de loer ligt dan we ons realiseren.

 12. 8. Potentiële hartproblemen

 13. Hoewel tofu vaak op de markt wordt gebracht als een hart-gezond alternatief voor diervlees, zijn er studies geweest die deze bewering absoluut ontkrachten. Eén zo'n studie werd gedaan met proefpersonen en de resultaten waren zeer interessant.

 14. Onderzoekers hebben specifiek gekeken naar het effect van een soja-rijk dieet op hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een aandoening waarbij de hartspier abnormaal dik wordt en het voor het hart moeilijk maakt om bloed te pompen. De studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation toonde aan dat muizen die een sojadieet kregen aanzienlijk HCM vertoonden dan muizen die een sojavrij (melkeiwit) dieet kregen. Deze onderzoeksresultaten leveren bewijs dat een soja-rijk dieet een diepgaand negatief effect op de gezondheid van het hart kan hebben. (14)

 15. 1. Genetische modificatie

 16. In 1994 werd de eerste genetisch gemodificeerde sojaboon door Monsanto op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Terwijl de voedselprijzen over de hele wereld blijven stijgen, neemt de beschikbaarheid van niet-GMO-sojabonen af, waardoor meer Aziatische en Amerikaanse voedselproducenten in Azië genetisch gemodificeerde sojabonen gebruiken om sojavoedsel zoals tofu te maken. Tegenwoordig is ten minste 90 procent van alle soja die in de Verenigde Staten wordt geteeld, genetisch gemodificeerd. (3) Dit is zo'n alarmerende hoeveelheid dat het geen wonder is dat het zo uitdagend is om sojaproducten te vinden die niet-GMO zijn.

 17. Dankzij Monsanto, de toonaangevende producent van GGO-voedingsmiddelen in de VS, worden de meeste sojaproducten gemaakt van Monsanto Roundup Ready Sojabonen. Deze sojabonen zijn zodanig genetisch gemodificeerd dat hun DNA is veranderd, zodat de sojaboonplanten bestand zijn tegen het herbicide glyfosaat, het actieve ingrediënt in de herbicide Roundup van Monsanto. Roundup Ready Sojabonen, die voor het eerst commercieel werden gekweekt in 1996, stellen boeren in staat hun hele gewassen te besproeien met glyfosaat om het onkruid te doden, maar de sojabonen niet te beschadigen. (4)

 18. Genetisch gemodificeerd voedsel is gekoppeld aan zoveel gezondheidsproblemen omdat het goede bacteriën in uw darmen doodt en ook de werking van uw spijsverteringsstelsel beschadigt. In een beoordeling uit 2011, gepubliceerd in Environmental Sciences Europe, werden 19 studies met zoogdieren, gevoed met GGO-sojabonen en maïs, geëvalueerd. De 90-daagse proeven wijzen op lever- en nierproblemen als gevolg van het consumeren van GGO-voedsel. Nieren werden specifiek beïnvloed door 43,5 procent van alle verstoorde parameters bij mannelijke proefpersonen, terwijl de lever werd verstoord door 30,8 procent voor de vrouwtjes. (5) Het is eigenlijk moeilijker geworden om deze originele studie te vinden sinds de publicatie. Ik weet zeker dat dat komt omdat het mensen erg bezorgd maakt over het consumeren van genetisch gemodificeerd voedsel zoals tofu.

 19. Hoe eng dat het eten van GGO-voedsel zo direct en grote invloed kan hebben op onze vitale organen! Zelfs als je tofu koopt die niet is gemaakt van genetisch gemodificeerde sojabonen, zijn er nog een aantal andere belangrijke gezondheidsproblemen.

 20. 2. Fyto-oestrogenen en borstkanker

 21. Tofu bevat fyto-oestrogenen - of plantaardige oestrogenen. Deze verbindingen hebben een oestrogeenachtig effect op het lichaam, zodat ze de normale oestrogeenproductie blokkeren en in verband worden gebracht met borstkanker. Sommige wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat soja bepaalde borstkankers kan "voeden", omdat het zich net als oestrogeen kan gedragen. Het kan afhangen van hoeveel soja wordt geconsumeerd, evenals de algehele gezondheid van de vrouw, maar als je momenteel borstkanker hebt, een overlevende van borstkanker bent of een familiegeschiedenis van borstkanker hebt, zou ik zeker tofu en andere voorkomen ongefermenteerde sojaproducten volledig. (6)

 22. 3. Schildklierverstoring

 23. Tofu is gemaakt van soja en soja bevat goitrogene verbindingen, met name de soja-isoflavon genisteïne. Deze goitrogenen zijn schildklierhormoonblokkers die de productie van schildklierhormoon kunnen verstoren en specifiek hypothyreoïdie kunnen veroorzaken.

 24. Veel ouders denken dat ze een gezonde keuze maken als ze kiezen voor soja voor hun baby's. Helaas is dit niet minder waar. Een studie gepubliceerd in de Archives of Disease in Childhood laat zien hoe de inname van sojaproducten ons vanaf een zeer jonge leeftijd negatief kan beïnvloeden, vooral voor mensen geboren met aangeboren hypothyreoïdie. Zoals deze studie uit 2004 aantoont, hebben zuigelingen met sojavoeding een verlengde toename van het schildklierstimulerend hormoon in vergelijking met zuigelingen met niet-sojavoeding. (7)

 25. Een eerdere studie in 1994 liet vergelijkbare resultaten zien. Een patiënt met congenitale hypothyreoïdie bleef "persistent hypothyreoïdie" terwijl hij op een dieet met soja-formule, hoewel de patiënt grote doses L-thyroxine (T4) kreeg. (8) T4 is een standaard conventionele behandeling voor hypothyreoïdie.

 26. 4. Antinutriënten

 27. Tofu bevat fytaat, waarvan de wetenschap heeft aangetoond dat het bijdraagt ​​aan de stevige textuur van tofu. (9) Fytaat is in wezen fytinezuur gebonden aan een mineraal. Wat is het probleem met fytaat? Nou, fytaat en fytinezuur zijn bekende antinutriënten en ze zijn niet de enige antinutriënten in tofu. Sojaproducten zoals tofu bevatten verschillende zeer zorgwekkende antinutriënten, waaronder: (10)

Betere alternatieven voor Tofu

 1. Als u op zoek bent naar een gezondere go-to-vleesloze eiwitbron, zijn hier enkele geweldige alternatieven voor tofu:

 2. Natto - Natto is een gefermenteerd sojasuperfood waarvan in wetenschappelijke studies is aangetoond dat het grote gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een verlaging van de bloeddruk. (15) Natto is een uitstekende bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Bovendien creëert de goede bacterie Bacillus subtilis in natto een enzym genaamd nattokinase, dat vitamine K2 produceert.

 3. Tempeh - Tempeh wordt ook gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het gistingsproces en het gebruik van de hele sojaboon geven het een hoger gehalte aan eiwitten, vitamines en mineralen. Van Tempeh is bekend dat het cholesterol verlaagt, de botdichtheid verhoogt, de symptomen van de menopauze vermindert en spierherstel bevordert. Naast deze geweldige voordelen, heeft tempeh dezelfde eiwitkwaliteit als vlees en bevat het veel vitamine B5, B6, B3 en B2.

 4. Beide zijn gemaakt van soja, ja, maar het zijn gefermenteerde voedingsmiddelen, wat het belangrijkste onderscheidend vermogen is. De volgende keer dat u een aantal lekker klinkende tofu-recepten tegenkomt, moet u deze alternatieven onthouden die u kunt vervangen door tofu.

Tofu-geschiedenis

 1. Tofu, of "doufu" zoals de Chinezen het noemen, begon eeuwen geleden in China. Het maken van tofu werd voor het eerst opgenomen tijdens de Han-dynastie (tussen 206 voor Christus en 220 na Christus), ongeveer 2000 jaar geleden. Sommigen zeggen dat het is ontdekt door een Chinese kok die per ongeluk sojamelk heeft gestremd toen hij nigari-zeewier toevoegde. (16)

 2. Het duurde honderden jaren voordat Japan aan de actie begon. Toen de Japanners de tahoe begonnen te maken, noemden ze het "tofu" zoals we dat tegenwoordig in Amerika doen. Tofu's creatie en consumptie bleef in de loop van de jaren in heel Azië vooruitgaan. De verspreiding van tofu kwam overeen met de verspreiding van het boeddhisme, omdat tofu een veel voorkomende eiwitbron is in het vegetarische dieet van het Oost-Aziatische boeddhisme.

 3. Tofu kwam pas in 1765 naar de VS toen een man met de naam Samuel Bowen, een goed reisde matroos, zich in de buurt van Savannah, Ga vestigde en destijds sojabonen plantte voor zijn werkgever. . Een paar jaar later, in 1770, stuurde Ben Franklin sojabonen (hij noemde ze "Chinese caravances") terug uit Frankrijk naar zijn vriend en beroemde botanicus, John Bertram. Franklin schreef in opwinding aan Bertram over een "speciale kaas" gemaakt van de bonen "die Tau Fu wordt genoemd." (17)

 4. De soja werd in de jaren 1920 een commercieel gewas in de Verenigde Staten, maar soja was toen niet voor het eten. Het werd gebruikt als hooi en soms groene mest. De consumptie van sojaboonproducten begon in dit land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was toen het sojaboongewas geïmporteerde vetten en oliën verving die werden geblokkeerd door verstoorde handelsroutes als gevolg van de oorlog.

 5. In de jaren zestig bloeide de sojaproductie in de VS, die op dat moment 75 procent van het wereldaanbod produceerde. De medische studies begonnen rond deze tijd ook, en zij blijven aan deze dag. (18) Veel onderzoeken spreken over positieve gezondheidsvoordelen van het eten van sojaproducten, maar je moet niet vergeten dat sojabonen veel geld verdienen voor veel mensen. Van 1996 tot 2013 is de jaarlijkse verkoop van sojaproducten in de VS gestegen van $ 1 miljard naar $ 4,5 miljard. (19)

 6. Traditionele Aziatische diëten die rijk zijn aan gefermenteerde sojaproducten hebben absoluut hun gezondheidsvoordelen. Helaas is het grootste deel van de tijd dat we soja eten in dit land, het is de ongefermenteerde variëteit zoals tofu, en het is in een te grote hoeveelheid. Wat is tofu? Het is meestal een ongefermenteerd sojaproduct dat genetisch gemodificeerd is en de potentiële gezondheidsvoordelen compenseert.

 7. Ik raad ten zeerste aan om niet-gefermenteerde sojaproducten zoals tofu te vermijden omwille van uw gezondheid. Gefermenteerde sojaproducten zoals natto blijken positieve gezondheidseffecten te hebben, zoals verlaging van de bloeddruk, maar ongefermenteerde soja zoals tofu is in verband gebracht met spijsverteringsproblemen, ondervoeding, schildklierdisfunctie, cognitieve achteruitgang, reproductieve aandoeningen, evenals hartaandoeningen en kanker.

 8. Hoewel experts misschien blijven beweren dat tofu een gezond alternatief is voor vlees, hoop ik echt dat je de volgende keer dat je je vegetarische eiwit kiest, twee keer nadenkt - en of het soja wordt , zorg ervoor dat het gefermenteerd is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407