Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is veganisme en wat eten veganisten?

De onderste regel

 1. Veganisme wordt steeds populairder.

 2. In de afgelopen jaren zijn verschillende beroemdheden veganist geworden en is er een schat aan veganistische producten in de winkels verschenen.

 3. U kunt echter nog steeds nieuwsgierig zijn naar wat dit eetpatroon inhoudt - en wat u wel en niet kunt eten op een veganistisch dieet.

 4. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over veganisme.

Wat is veganisme?

 1. De term 'vegan' werd in 1944 bedacht door een kleine groep vegetariërs die zich losmaakte van de Leicester Vegetarian Society in Engeland om de Vegan Society te vormen.

 2. Ze kozen ervoor om geen zuivelproducten, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong te consumeren, naast het onthouden van vlees, net als vegetariërs.

 3. De term "veganistisch" werd gekozen door de eerste en laatste letters van "vegetarisch" te combineren.

 4. Veganisme wordt momenteel gedefinieerd als een manier van leven die probeert alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren uit te sluiten, zij het van voedsel, kleding of enig ander doel.

Waarom worden mensen veganist?

 1. Veganisten kiezen er meestal voor om dierlijke producten te vermijden om een ​​of meer van de volgende redenen.

 2. Ethische veganisten geloven sterk dat alle wezens recht hebben op leven en vrijheid.

 3. Daarom verzetten ze zich tegen het beëindigen van het leven van een bewust wezen, gewoon om zijn vlees te consumeren, zijn melk te drinken of zijn huid te dragen - vooral omdat er alternatieven beschikbaar zijn.

 4. Ethische veganisten zijn ook tegen de psychologische en fysieke stress die dieren kunnen ondergaan als gevolg van moderne landbouwpraktijken.

 5. Ethische veganisten betreuren bijvoorbeeld de kleine hokken en kooien waarin veel vee leeft en vaak zelden vertrekken tussen geboorte en slachting.

 6. Bovendien spreken veel veganisten zich uit tegen de praktijken van de landbouwindustrie, zoals het malen van levende mannelijke kuikens door de eierindustrie of het gedwongen voeren van eenden en ganzen voor de foie gras-markt.

 7. Ethische veganisten kunnen hun oppositie aantonen door te protesteren, het bewustzijn te vergroten en producten te kiezen die geen veehouderij betreffen.

 8. Sommige mensen kiezen veganisme vanwege de mogelijke gezondheidseffecten.

 9. Plantaardige diëten kunnen bijvoorbeeld uw risico op hartaandoeningen, diabetes type 2, kanker en voortijdige sterfte verminderen (1, 2, 3, 4, 5).

 10. Het verlagen van uw inname van dierlijke producten kan ook uw risico op de ziekte van Alzheimer of het sterven aan kanker of hartaandoeningen verminderen (6, 7, 8, 9, 10).

 11. Sommigen kiezen ook voor veganisme om de bijwerkingen te vermijden die verband houden met de antibiotica en hormonen die worden gebruikt in de moderne veehouderij (11, 12, 13).

 12. Ten slotte koppelen studies veganistische diëten consequent aan een lager lichaamsgewicht en een body mass index (BMI). Sommige mensen kunnen deze diëten kiezen om te helpen gewicht te verliezen (14, 15, 16).

 13. Mensen kunnen er ook voor kiezen om dierlijke producten te vermijden vanwege de invloed van de landbouw op het milieu.

 14. Een rapport van de Verenigde Naties uit 2010 betoogde dat deze producten over het algemeen meer middelen nodig hebben en hogere broeikasgasemissies veroorzaken dan plantaardige opties (17).

 15. Dierlijke landbouw draagt ​​bijvoorbeeld bij tot 65% van de wereldwijde uitstoot van stikstofoxide, 35-40% van de methaanemissies en 9% van de uitstoot van koolstofdioxide (18).

 16. Deze chemicaliën worden beschouwd als de drie belangrijkste broeikasgassen die betrokken zijn bij klimaatverandering.

 17. Bovendien is de veehouderij vaak een waterintensief proces. Er is bijvoorbeeld 550-5.200 gallons (1.700-19.550 liter) water nodig om 0,5 kg rundvlees (19, 20) te produceren.

 18. Dat is tot 43 keer meer water dan nodig is om dezelfde hoeveelheid graankorrels te produceren (20).

 19. Dierlijke landbouw kan ook leiden tot ontbossing wanneer beboste gebieden worden verbrand voor akkerland of grasland. Men denkt dat deze habitatvernietiging bijdraagt ​​tot het uitsterven van verschillende diersoorten (18, 21).

Soorten veganisme

 1. Prominente soorten van deze levensstijl zijn:

Die veganisten vermijden

 1. Veganisten vermijden alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Waaronder:

 2. Bovendien vermijden veganisten ingrediënten afkomstig van dieren, zoals albumine, caseïne, karmijn, gelatine, pepsine, schellak, vislijm, vitamine D3 en wei.

 3. Voedingsmiddelen die deze ingrediënten bevatten, omvatten sommige soorten bier en wijn, marshmallows, ontbijtgranen, gummy-snoepjes en kauwgom.

Voedingsmiddelen die veganisten eten

 1. Het vermijden van dierlijke producten betekent niet alleen voor groenten en tofu.

 2. Veel veel voorkomende gerechten zijn al veganistisch of kunnen eenvoudig worden aangepast.

 3. Enkele voorbeelden zijn bonenburrito's, vegetarische burgers, tomatenpizza's, smoothies, nacho's met salsa en guacamole, hummuswraps, sandwiches en pastagerechten.

 4. Voorgerechten op basis van vlees worden over het algemeen geruild voor maaltijden die het volgende bevatten:

 5. Je kunt zuivelproducten vervangen door plantaardige melk, roerei door roerei, honing met plantaardige zoetstoffen zoals melasse of ahornsiroop en rauwe eieren met vlas of chiazaad in verschillende recepten.

 6. Bovendien verbruiken veganisten de neiging om een ​​verscheidenheid aan volle granen te consumeren, evenals een breed scala aan groenten en fruit (23, 24).

 7. Ten slotte kunt u ook kiezen uit een steeds groeiende selectie van kant-en-klare veganistische producten, waaronder veganistisch vlees, verrijkte plantenmelk, veganistische kaas en desserts.

 8. Deze zeer bewerkte producten kunnen echter worden geladen met additieven, oliën en kunstmatige ingrediënten.

De onderste regel

 1. Veganisten zijn personen die dierlijke producten vermijden om ethische, gezondheids- of milieuredenen - of een combinatie van de drie.

 2. In plaats daarvan eten ze verschillende plantaardige voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en producten die van deze voedingsmiddelen zijn gemaakt.

 3. Als je nieuwsgierig bent naar dit eetpatroon, kan het gemakkelijker zijn om over te stappen op veganisme dan je zou denken. U kunt echter supplementen overwegen om er zeker van te zijn dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407