Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is versterkte wijn? Typen, voordelen en nadelen

Mixed Berry Galette

 1. Versterkte wijn is wijn die een gedistilleerde geest bevat, zoals cognac.

 2. Naast het hogere alcoholgehalte heeft versterkte wijn een unieke smaak en aroma waardoor hij zich onderscheidt van gewone variëteiten.

 3. Toch hebben beide typen overeenkomsten, vooral als het gaat om hun gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen.

 4. Dit artikel bespreekt de soorten, voordelen en nadelen van versterkte wijn.

Wat is versterkte wijn?

 1. Vóór moderne koeling werd verrijkte wijn geproduceerd in een poging om wijnbederf te voorkomen door het alcoholgehalte te verhogen (1).

 2. Wijn ondergaat een gistingsproces, dat optreedt wanneer gist de suiker uit de druiven omzet in alcohol en kooldioxide (2).

 3. Gedistilleerde dranken zoals brandewijn worden op verschillende tijdstippen tijdens het gistingsproces toegevoegd, wat het alcoholgehalte verhoogt en de smaak van het eindproduct verandert.

 4. Als de sterke drank wordt toegevoegd voordat het gistingsproces is voltooid, krijgt de versterkte wijn een zoetere smaak. Omgekeerd is de wijn meestal droger als de spiritus later wordt toegevoegd.

 5. Zowel zoete als droge variëteiten worden vaak geserveerd als aperitieven of digestieven voor of na de maaltijd om de eetlust en de spijsvertering te stimuleren.

 6. Sommige soorten worden ook gebruikt bij het koken om een ​​heerlijke draai aan uw favoriete recepten toe te voegen.

Soorten versterkte wijn

 1. Er zijn verschillende soorten versterkte wijn beschikbaar, elk verschillend in smaak en productiemethode.

 2. Dit zijn de meest voorkomende soorten versterkte wijn:

Mogelijke voordelen

 1. Net als gewone wijn kan verrijkte wijn verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Versterkte wijn bevat veel antioxidanten, krachtige verbindingen die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen ter bescherming tegen celbeschadiging en chronische ziekten (3).

 3. In het bijzonder bevat wijn antioxidanten zoals catechine, epicatechine en proanthocyanidinen (4).

 4. Rode wijn is ook rijk aan resveratrol, een antioxidant waarvan wordt gedacht dat het aandoeningen zoals hartaandoeningen, beroertes, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten kanker helpt (5, 6, 7).

 5. Merk op dat rode wijn meer antioxidanten bevat, omdat het wordt gemaakt met de schil van druiven, die vooral veel van deze nuttige verbindingen bevatten (8).

 6. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je lichaam de antioxidanten in verrijkte wijn mogelijk niet goed absorbeert, dus het is het beste om je te concentreren op het verkrijgen van het grootste deel van je inname uit voedzaam voedsel zoals fruit en groenten (9).

 7. Sommige onderzoeken suggereren dat matige wijninname de gezondheid van het hart ten goede kan komen (10, 11).

 8. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat licht tot matig drinken geassocieerd is met een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes, evenals een 30% lager risico op overlijden aan hartaandoeningen (12 ).

 9. Bovendien bleek uit een onderzoek van 4 weken bij 69 mensen dat het drinken van rode wijn het HDL-cholesterolgehalte (goed) tot 16% verhoogde (13).

 10. HDL-cholesterol helpt de opbouw van vettige plaque uit uw bloedvaten te verwijderen, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen (14).

 11. Houd er rekening mee dat zwaar drinken uw hart kan schaden en kan bijdragen aan alcoholische cardiomyopathie, een ziekte die het vermogen van uw hart om efficiënt bloed te pompen aantast (15).

 12. Sommige studies merken op dat verrijkte wijn verschillende chronische aandoeningen kan helpen voorkomen.

 13. Eén groot onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat langdurige, matige wijninname geassocieerd was met een lager risico op diabetes type 2 bij vrouwen met overgewicht (16).

 14. Ander onderzoek suggereert dat het drinken van wijn de mentale en hersengezondheid kan verbeteren door uw risico op depressie en dementie te verlagen (17, 18, 19, 20).

 15. Matige inname van wijn is ook gekoppeld aan een verminderd risico op verschillende soorten kanker, waaronder darm-, eierstok- en prostaatkanker (21, 22, 23).

Potentiële nadelen

 1. Overmatig drinken van versterkte wijn kan verschillende nadelige gezondheidseffecten hebben.

 2. In vergelijking met gewone wijn bevat verrijkte wijn vaak meer calorieën.

 3. Ounce voor ons, dessertwijnen zoals sherry kunnen bijna het dubbele van de calorieën van rode wijn bevatten (24, 25).

 4. Hoewel versterkte wijn meestal in kleinere porties wordt gedronken dan gewone wijn, kan het overboord zetten ertoe leiden dat calorieën zich snel opstapelen, waardoor uw risico op gewichtstoename toeneemt.

 5. Daarom is het belangrijk om uw inname te matigen en één tot twee porties per dag te houden.

 6. De portiegrootte kan variëren op basis van het wijntype en het alcoholgehalte, maar een portie versterkte wijn is meestal ongeveer 88 ml.

 7. Versterkte wijn heeft een veel hoger alcoholgehalte dan gewone variëteiten.

 8. Door de toevoeging van gedistilleerde dranken, zoals cognac, kunnen versterkte wijnen 17-20% alcohol bevatten, vergeleken met 10-15% voor traditionele wijn.

 9. Regelmatig veel alcohol drinken kan alcoholafhankelijkheid veroorzaken, wat ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken wanneer het gebruik wordt gestaakt (26).

 10. Bovendien kan overmatige alcoholinname bijdragen aan leveraandoeningen, gewichtstoename, hersenschade en hartfalen (27, 28, 29, 30).

 11. Het beperken van uw dagelijkse alcoholinname is de beste manier om bijwerkingen te voorkomen.

 12. Matig drinken wordt gedefinieerd als één alcoholische drank per dag voor vrouwen en twee voor mannen in de meest recente voedingsrichtlijnen voor Amerikanen (31).

 13. Vergeleken met veel andere soorten alcohol bevat wijn van nature meer suiker, omdat het gemaakt is van druiven.

 14. Versterkte wijn bevat nog meer suiker, omdat veel variëteiten worden gemaakt door sterke drank aan de wijn toe te voegen tijdens het gistingsproces voordat de suikers worden omgezet in alcohol.

 15. Andere soorten worden na gisting gezoet, waardoor hun suikergehalte verder wordt verhoogd.

 16. Zoete dessertwijnen zoals portwijnen bevatten ongeveer 7 gram suiker per portie van 88 ml (24 ml).

 17. Het consumeren van grote hoeveelheden suiker is gekoppeld aan tal van gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, obesitas, leverproblemen en hartaandoeningen (32).

 18. Om deze reden wordt in de 2015-2020 Dieetrichtlijnen voor Amerikanen aanbevolen om uw toegevoegde suikerinname te beperken tot minder dan 10% van uw dagelijkse calorieën, wat zich vertaalt naar ongeveer 50 gram op een standaard 2000 calorieën dieet (31).

 19. Dit betekent dat slechts één glas versterkte wijn ongeveer 14% van uw dagelijkse limiet voor toegevoegde suiker kan uitschakelen, daarom is het belangrijk om met mate te genieten van deze zoete traktatie als onderdeel van een gezond dieet.

De onderste regel

 1. Versterkte wijn is wijn die een gedistilleerde geest zoals brandewijn bevat.

 2. Veel voorkomende variëteiten zijn port, sherry en vermout. Ze verschillen in smaak op basis van hun ingrediënten en gistingsgraad.

 3. Hoewel matige inname van versterkte wijn voordelen voor de gezondheid kan bieden, kan teveel drinken schadelijk zijn voor uw gezondheid. [! 8547 => 1140 = 6!Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407