Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat kan ik gebruiken in plaats van plantaardige olie voor cakemix?

Andere voordelen

 1. Cakemixen zijn een handig alternatief voor helemaal opnieuw bakken, vooral als zelfgemaakt bakken niet je voordeel is. De meeste mixen in dozen vereisen twee tot drie extra ingrediënten, waaronder water, eieren en plantaardige olie, die dient om alle ingrediënten samen te binden en extra vocht toe te voegen voor de perfecte cake.

 2. Je kunt andere olie- en niet-olie-alternatieven in plaats van plantaardige olie omwisselen en toch een smakelijke, rijke cake maken. Sommige vervangingen, zoals appelmoes, hebben extra voordelen, omdat ze het calorieën- en suikergehalte in uw cake verlagen.

Plantaardige olie ruilen voor appelmoes

 1. Verminder de hoeveelheid vet in uw cake met groenten en fruitpuree, beveelt de American Heart Association (AHA) aan. Puree gemaakt van producten voegt vocht toe aan de cake om te voorkomen dat deze uitdroogt of uit elkaar valt. Je kunt een aantal verschillende soorten fruit en groenten gebruiken voor je puree, rekening houdend met het feit dat hoe sterker de smaak is, des te meer je zult kunnen proeven in de gebakken cake. Appelmoes, banaan, pompoen en zoete aardappel worden vaak gebruikt bij het bakken van fruit.

 2. Hoeveel te gebruiken: Vervang 3/4 tot 1 kopje fruitpuree en 3/4 van een kopje veggie puree voor elke kop plantaardige olie die in het recept wordt gevraagd.

 3. Gezondheidsvoordelen: Appelmoes is heerlijk vochtig en bevat veel minder calorieën dan olie. Appelmoes voegt ook geen vette calorieën toe. Gezien de natuurlijke zoetheid van de appel, kun je zelfs de hoeveelheid suiker die je in de cake gebruikt verminderen als je helemaal opnieuw bakt.

Vervanging door olijf-, kokos- of avocado-olie

 1. Kokos- of olijfolie kan worden gebruikt als alternatief voor plantaardige oliën, waaronder canola- en druivenpitolie, in cakemix. Volgens Harvard Health Publishing kan olijfolie, wanneer het wordt vervangen door verzadigd vet, uw LDL-cholesterol (of 'slechte') verlagen. Hoewel het een beetje duurder kan zijn, is avocado-olie een andere gezonde plantaardige olievervanger, volgens de AHA.

 2. Hoeveel te gebruiken: Vervang olijfolie of avocado-olie in gelijke mate door plantaardige olie. Je kunt kokosolie ook één voor één verwisselen, maar zorg ervoor dat je het in gesmolten, vloeibare vorm meet.

 3. Gezondheidsvoordelen: Olijfolie bevat gezondere enkelvoudig onverzadigde vetten, die helpen bij het verminderen van uw risico op hartaandoeningen en een hoog cholesterolgehalte bij matig eten. Kokosolie is geprezen om zijn voedingswaarde, maar het moet nog steeds met mate worden gebruikt, volgens de Mayo Clinic. Avocado's bevatten volgens de AHA ook veel enkelvoudig onverzadigde, gezonde vetten.

Yoghurt als vervanger voor bakolie

 1. U kunt plantaardige olie ook vervangen door zuivelproducten zoals yoghurt, beveelt Angie Thayer aan, een geregistreerde diëtist en voedings- en regelgevingsspecialist voor Wilton Brands. Yoghurt voegt een romige, dikke textuur aan je cake toe.

 2. Hoeveel te gebruiken: voor yoghurt, snijd de olie in uw recept terug door 1/2 van de hoeveelheid olie te vervangen door 3/4 van de hoeveelheid yoghurt.

 3. Gezondheidsvoordelen: volgens de Harvard School of Public Health is yoghurt rijk aan calcium, eiwitten en B-vitamines. Yoghurt kan je gebakken producten ook meer vullend maken, wat betekent dat je misschien niet in de verleiding komt om je te verwennen met die tweede plak cake.

Vervangende boter voor plantaardige olie in cakemix

 1. Als u boter bij de hand hebt, kunt u deze ook vervangen door plantaardige olie bij het bereiden van uw cakemix. Smelt de boter voordat u deze met andere ingrediënten mengt om klonteren te voorkomen en voor een soepele, gelijkmatige verdeling en textuur te zorgen. Boter zorgt voor een iets dichtere cake vanwege zijn rijkdom en is ideaal voor gestapelde, gelaagde cakes.

 2. Hoeveel te gebruiken: gebruik een gelijke hoeveelheid boter als plantaardige olie.

 3. Voordelen voor de gezondheid: Hoewel boter al lang als ongezond voedsel wordt bekritiseerd, bleek in juni 2016 in PLOS gepubliceerd dat het eten van boter niet nauw in verband werd gebracht met diabetes of hart- en vaatziekten. Uit de beoordeling bleek echter ook dat je je boterconsumptie ook niet zou moeten verhogen.

 4. Als u boter bij de hand hebt, kunt u deze ook vervangen door plantaardige olie bij het bereiden van uw cakemix. Smelt de boter voordat u deze met andere ingrediënten mengt om klonteren te voorkomen en voor een soepele, gelijkmatige verdeling en textuur te zorgen. Boter zorgt voor een iets dichtere cake vanwege zijn rijkdom en is ideaal voor gestapelde, gelaagde cakes.

 5. Hoeveel te gebruiken: gebruik een gelijke hoeveelheid boter als plantaardige olie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407