Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat te eten en te vermijden bij een vezelarm dieet

Wat te eten en te vermijden bij een vezelarm dieet

 1. Het volgen van een vezelarm dieet (ook wel een dieet met weinig residuen genoemd) vermindert de hoeveelheid onverteerd voedsel dat door de dunne darm beweegt, wat de omvang en frequentie van de ontlasting vermindert. Dit is vooral belangrijk voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen (IBD) die een opflakkering hebben.

 2. Mensen die zich voorbereiden op een colonoscopie moeten mogelijk ook een vezelarm dieet volgen, afhankelijk van de aanbevelingen van hun arts.

 3. Met een zorgvuldige planning is het nog steeds mogelijk om alle essentiële voedingsstoffen uit verschillende vezelarme voedingsmiddelen te halen.

 4. In dit artikel bekijken we welke voedingsmiddelen moeten worden opgenomen en welke moeten worden vermeden bij het volgen van een vezelarm dieet.

Wie heeft een vezelarm dieet nodig?

 1. De meeste volwassenen hebben vezelrijk voedsel nodig om hun spijsvertering gezond te houden. Een vezelrijk dieet is echter niet geschikt voor sommige mensen met specifieke aandoeningen, dus een vezelarm dieet kan een betere optie zijn.

 2. Omstandigheden waarbij iemand een vezelarm dieet moet volgen, zijn onder meer:

 3. Een vezelarm dieet kan het risico verminderen dat de darm wordt geblokkeerd, of als de darm wordt geblokkeerd, kan het symptomen zoals een opgeblazen gevoel of pijn verminderen.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Te vermijden voedingsmiddelen op een vezelarm dieet:

Eten om te eten

 1. Goede voeding is cruciaal voor het beste beheer van IBD en andere aandoeningen die de darm aantasten.

 2. Sommige mensen volgen slechts een vezelarm dieet voor korte periodes, terwijl anderen het kunnen gebruiken als een langetermijnstrategie. Zelfs als je het dieet maar een korte tijd volgt, is het nog steeds belangrijk om te proberen verschillende soorten voedsel te eten.

 3. De volgende voedingsmiddelen kunnen worden opgenomen als onderdeel van een vezelarm dieet, afhankelijk van individuele symptomen en tolerantie:

Maaltijden

 1. Maaltijdopties voor iemand die het vezelarme dieet volgt, zijn onder andere:

 2. Snack halverwege de ochtend:

 3. Snack halverwege de middag:

Tips

 1. Voeg bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen er slechts één tegelijk toe. Dit helpt een persoon om voedingsmiddelen te identificeren die hun symptomen verergeren.

 2. Lees de etiketten op vooraf bereide of verpakte maaltijden, want deze kunnen ingrediënten bevatten die symptomen veroorzaken.

 3. Vermijd alles met stukjes erin, inclusief yoghurt, marmelade, mosterd, popcorn en knapperige pindakaas.

 4. Hier zijn nog enkele nuttige tips voor een vezelarm dieet:

Recovery

 1. Als eten of de spijsvertering moeilijk of pijnlijk blijft, is het essentieel om met een arts te praten. Mensen met IBD hebben mogelijk aanzienlijke ondersteuning van een diëtist nodig om de ziekte te beheersen in tijden van terugval en remissie.

 2. Hoewel veel onderzoek in strijd is met de beste dieetbenadering om terugval van IBD te voorkomen of uit te stellen, is er enig bewijs dat een semi-vegetarisch dieet en uitsluitingsdieet ondersteunt.

 3. Het is van vitaal belang om een ​​gevarieerd dieet te eten dat alle essentiële voedingsstoffen en voldoende calorieën bevat om het energieniveau te handhaven.

 4. Artikel laatst herzien vóór vr 20 april 2018. Bezoek onze Crohn's / IBD-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Crohn's / IBD te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407