Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat te eten op een eiwitrijk dieet

Wat te eten op een eiwitrijk dieet

 1. De meeste mensen kunnen een eiwitrijk dieet volgen door vlees, vis, zuivelproducten, bonen en peulvruchten, eieren en groenten te eten die relatief rijk zijn aan eiwitten, zoals asperges en spinazie.

 2. Mensen die dit dieet volgen, kiezen er vaak voor hun koolhydraatinname te verminderen, wat kan betekenen dat ze hun consumptie van sterk bewerkt voedsel, brood en andere gebakken producten, snoep en witte pasta en rijst beperken.

 3. Er zijn een aantal bekende eiwitrijke dieetplannen, zoals het Atkins-dieet. Een persoon kan echter zelf zijn eiwitinname verhogen met of zonder zijn inname van andere voedselgroepen aan te passen.

 4. In dit artikel leggen we uit hoe u een eiwitrijk dieet eet, voedingsmiddelen die u kunt opnemen en uitsluiten, en de mogelijke nadelige effecten van het volgen van dit dieet.

Voordelen

 1. Naast het helpen van gewichtsverlies biedt eiwit het lichaam een ​​aantal essentiële voordelen. De voordelen van eiwitten zijn onder meer:

 2. Eiwit levert ook aminozuren. Er zijn 22 aminozuren, waarvan negen essentieel zijn om uit het dieet te halen, omdat het lichaam ze niet produceert.

 3. Eiwit van dieren bevat meestal alle aminozuren, dus mensen noemen het een compleet eiwit. Veel plantaardige eiwitten bieden daarentegen slechts enkele aminozuren, wat betekent dat mensen ze moeten combineren met andere eiwitbronnen om alle essentiële aminozuren te krijgen.

Wat zegt de wetenschap?

 1. Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van eiwitten bij gewichtsverlies op korte termijn en spieraanwinst. De langetermijneffecten van een eiwitrijk dieet vereisen echter verder onderzoek.

 2. Sommige studies suggereren dat gezondheidsproblemen mogelijk het gevolg zijn van het eten van een eiwitrijk dieet voor langere periodes. De auteurs van een beoordelingsartikel gericht op het eiwitrijke dieet waarschuwden dat dit zou kunnen leiden tot hogere zuurbelastingen voor de nieren en dat mensen mogelijk het risico lopen op de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het eten van grote hoeveelheden dierlijk vet.

 3. Bovendien kunnen diëten met koolhydraten de gezondheid schaden. Kinderen en tieners lopen met name het risico op ondervoeding door onvoldoende koolhydraten te eten.

 4. Toch wijst het meeste onderzoek erop dat eiwitrijke diëten gunstig zijn voor gewichtsverlies, althans op de korte termijn.

Hoe eet je een eiwitrijk dieet

 1. Er zijn veel manieren om meer eiwitten in het dieet op te nemen, zelfs voor mensen met andere dieetbeperkingen.

 2. Mensen die bijvoorbeeld een vegetarisch of veganistisch dieet volgen of mensen die zuivel vermijden, kunnen nog steeds een eiwitrijk dieet eten.

 3. Mensen kunnen hun huidige dieet aanpassen om meer eiwitten op te nemen of een specifiek eiwitrijk dieet volgen.

 4. Het nemen van de onderstaande stappen kan een persoon helpen bij het starten van een eiwitrijk dieet:

Voedingsmiddelen opnemen en uitsluiten

 1. Het kiezen van het juiste voedsel bij het eten van een eiwitrijk dieet is belangrijk voor maximale effectiviteit.

 2. Hieronder staan ​​enkele uitstekende eiwitkeuzes die geschikt kunnen zijn voor verschillende dieetplannen:

 3. Mensen met noodzakelijke dieetbeperkingen moeten ook ongeschikt voedsel blijven uitsluiten. Een persoon met lactose-intolerantie moet bijvoorbeeld geen melkproducten gebruiken om zijn eiwitinname te verhogen.

 4. Een persoon moet in het algemeen ook de volgende voedingsmiddelen vermijden als onderdeel van het eiwitrijke dieet:

Risico's

 1. De meeste mensen kunnen veilig een eiwitrijk dieet volgen, althans voor een korte periode.

 2. Hoewel sommige onderzoeken aangeven dat hoge niveaus van eiwit de nieren negatief kunnen beïnvloeden, toont ander onderzoek aan dat mensen met gezonde nieren geen nadelige effecten zullen ondervinden.

 3. Klinisch bewijs suggereert echter dat mensen met een nierziekte geen eiwitrijk dieet moeten eten.

 4. Evenzo lijkt het erop dat mensen die vatbaar zijn voor nierstenen, eiwitrijke diëten moeten vermijden, met name die met veel dierlijke eiwitten.

 5. Mensen met andere medische aandoeningen moeten een arts raadplegen voordat ze een eiwitrijk dieet volgen.

 6. Hoewel studies op korte termijn aantonen dat eiwitrijke diëten gewichtsverlies kunnen stimuleren,

 7. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten van eiwitrijke diëten op de algehele gezondheid.

Takeaway

 1. Mensen die een eiwitrijk dieet willen volgen, kunnen een bestaand dieet volgen of hun eiwitinname zelf aanpassen aan hun behoeften. Degenen die hun eiwitinname willen verhogen, moeten er echter voor zorgen dat elk van hun maaltijden 25-30 g eiwit bevat.

 2. Mensen moeten zich concentreren op het eten van een combinatie van magere dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten voor optimale resultaten. Iedereen met een nierziekte mag geen eiwitrijk dieet volgen.

 3. Een zorgverlener of geregistreerde diëtist kan meer advies geven over het starten van een eiwitrijk dieet en hoe u de eiwitinname gezond kunt verhogen.

 4. Artikel laatst herzien op di 9 april 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Pasiakos, S. M., et al. (2015). De effecten van eiwitsupplementen op spiermassa, kracht en aerobe en anaerobe kracht bij gezonde volwassenen: een systematische review [!Abstract

 6. Zhang, M. M., et al. (2015). Effect van geïndividualiseerde eiwitarme dieetinterventie op de nierfunctie van patiënten met chronische nierziekte [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407