Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat te eten voordat u bloed doneert en wat u moet vermijden

Overzicht

 1. Bloed doneren is een relatief veilige manier om mensen met ernstige medische aandoeningen te helpen. Bloed doneren kan echter tot sommige bijwerkingen leiden, zoals vermoeidheid of bloedarmoede. Het eten en drinken van de juiste dingen voor en na het doneren kan het risico op bijwerkingen helpen verminderen.

 2. Lees verder om te leren wat u moet eten en drinken voordat u bloed doneert, plus tips voor dingen die u kunt doen nadat u doneert.

Eten en drinken

 1. Als u bloed doneert, is het belangrijk om voor en na uw donatie gehydrateerd te blijven. Dat komt omdat ongeveer de helft van je bloed uit water bestaat. Het is ook goed om je ijzerinname te verhogen, omdat je ijzer verliest wanneer je doneert. Lage ijzerniveaus kunnen symptomen van vermoeidheid veroorzaken.

 2. IJzer is een belangrijk mineraal dat uw lichaam gebruikt om hemoglobine te maken. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof vanuit uw longen naar de rest van uw lichaam.

 3. Een goed uitgebalanceerd dieet met veel ijzerrijk voedsel eten kan u helpen extra ijzer op te slaan. Als u niet genoeg ijzer heeft opgeslagen om het ijzer dat u verliest bij het doneren van bloed goed te maken, kunt u bloedarmoede door ijzertekort ontwikkelen.

 4. Er zijn twee verschillende soorten ijzer in voedingsmiddelen: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer wordt gemakkelijker opgenomen, dus verhoogt het uw ijzerniveaus effectiever. Je lichaam absorbeert tot 30 procent heemijzer en slechts 2 tot 10 procent niet-heemijzer.

 5. Overweeg voordat u bloed doneert, uw inname van ijzerrijk voedsel te verhogen. Dit kan helpen de ijzervoorraden in uw lichaam te vergroten en uw risico op bloedarmoede door ijzertekort te verminderen.

 6. Voedingsmiddelen rijk aan heemijzer omvatten:

 7. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan nonheme-ijzer zijn onder meer:

 8. Hoewel heemijzer uw ijzerniveaus effectiever verhoogt, kan vitamine C uw lichaam helpen beter plantaardig ijzer of niet-heemijzer te absorberen.

 9. Veel fruit is een goede bron van vitamine C. Vruchten met veel vitamine zijn:

 10. Ongeveer de helft van het bloed dat u doneert, bestaat uit water. Dit betekent dat je volledig gehydrateerd wilt zijn. Wanneer u vloeistoffen verliest tijdens het bloeddonatieproces, kan uw bloeddruk dalen, wat kan leiden tot duizeligheid. Het Amerikaanse Rode Kruis beveelt aan om 16 gram of 2 kopjes water te drinken voordat u bloed doneert. Andere niet-alcoholische dranken zijn ook prima.

 11. Deze extra vloeistof is een aanvulling op de aanbevolen 72 tot 104 ounces (9 tot 13 kopjes) die u elke dag moet drinken.

Om te voorkomen

 1. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen een negatief effect op uw bloed hebben. Probeer het volgende te voorkomen voordat u bloed doneert:

 2. Alcoholische dranken leiden tot uitdroging. Probeer 24 uur voordat u bloed geeft geen alcohol te drinken. Als u alcohol drinkt, moet u dit compenseren door extra water te drinken.

 3. Vetrijke voedingsmiddelen, zoals patat of ijs, kunnen de tests op uw bloed beïnvloeden. Als uw donatie niet kan worden getest op infectieziekten, kan deze niet worden gebruikt voor transfusie. Sla de donuts dus over op donatiedag.

 4. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen het vermogen van uw lichaam om ijzer te absorberen beïnvloeden. Je hoeft deze voedingsmiddelen niet volledig te vermijden, maar vermijd ze tegelijkertijd te eten als je ijzerrijke voedingsmiddelen of ijzersupplementen consumeert. Voedingsmiddelen die de absorptie van ijzer verminderen, zijn onder meer:

 5. Als u bloedplaatjes doneert - wat een ander proces is dan het geven van heel of gewoon bloed - moet uw systeem 48 uur aspirine-vrij zijn vóór de donatie.

Om te eten en drinken na het doneren van bloed

 1. Nadat u bloed doneert, krijgt u een lichte snack en iets te drinken. Dit zal helpen uw bloedsuikerspiegel en vloeistofniveaus te stabiliseren. Om uw vloeistoffen aan te vullen, drinkt u de komende 24 uur 4 extra kopjes water en vermijdt u alcohol.

Zijn er bijwerkingen van het doneren van bloed?

 1. De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen bij het geven van bloed. Nadat je bloed hebt gedoneerd, wordt je gevraagd om 10 tot 15 minuten in het verfrissinggedeelte te wachten om te zorgen dat je je goed voelt.

 2. Nadat u een hapje en een drankje hebt gehad, kunt u terugkeren naar uw dagelijkse activiteiten. Het Rode Kruis beveelt aan om zwaar tillen en krachtige oefeningen voor de rest van de dag te vermijden.

 3. Als u een frequente bloeddonor bent, wilt u misschien met uw arts praten over ijzersupplementen. Het kan maanden duren voordat uw ijzerniveaus weer normaal zijn na het geven van bloed. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat het nemen van ijzersupplementen deze hersteltijd aanzienlijk kan verminderen.

De afhaalmaaltijden

 1. Bloed doneren is een geweldige manier om iets terug te doen voor uw gemeenschap. Het is meestal snel en gemakkelijk. Als u op de dag van uw donatie gezond eet en veel extra vloeistoffen drinkt, zou u minimale of geen bijwerkingen moeten hebben.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407