Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat u moet weten over cassave: voeding en toxiciteit

Wat u moet weten over cassave: voeding en toxiciteit

 1. Rauwe cassave bevat cyanide, dat giftig is om in te nemen, dus het is van vitaal belang om het correct te bereiden. In de Verenigde Staten malen mensen cassave om tapioca te maken, die ze als pudding eten of als verdikkingsmiddel gebruiken.

 2. In dit artikel geven we een overzicht van deze groente en leggen we de voordelen, risico's en de bereiding ervan uit.

Wat is cassave?

 1. Cassave is een knolgewas. Het is het ondergrondse deel van de cassave-struik, die de Latijnse naam Manihot esculenta heeft. Net als aardappelen en yams is het een knolgewas. Cassave-wortels hebben een vergelijkbare vorm als zoete aardappelen.

 2. Mensen kunnen ook de bladeren van de cassaveplant eten. Mensen die langs de oevers van de Amazone in Zuid-Amerika woonden, groeiden en consumeerden cassave honderden jaren voordat Christoffel Columbus daar voor het eerst reisde.

 3. Tegenwoordig telen meer dan 80 landen in de tropen cassave, en het is een primaire component van het dieet van meer dan 800 miljoen mensen over de hele wereld. Het is populair omdat het een winterhard gewas is dat bestand is tegen droogte en niet veel kunstmest vereist, hoewel het kwetsbaar is voor bacteriële en virale ziekten.

Waarvoor wordt cassave gebruikt?

 1. Cassave is een rijke, betaalbare bron van koolhydraten. Het kan meer calorieën per hectare van het gewas opleveren dan andere granen, waardoor het een zeer nuttig gewas is in de ontwikkelingslanden.

 2. Mensen bereiden en eten cassave op verschillende manieren in verschillende delen van de wereld, waarbij bakken en koken de meest gebruikelijke methoden zijn. Op sommige plaatsen fermenteren mensen cassave voordat ze het gebruiken.

 3. Het is essentieel om cassave te schillen en nooit rauw te eten. Het bevat gevaarlijke hoeveelheden cyanide, tenzij iemand het grondig kookt voordat het wordt gegeten.

 4. Gerechten die mensen kunnen maken met cassave zijn:

 5. Naast het eten van cassave, gebruiken mensen het ook voor:

 6. Wetenschappers kunnen uiteindelijk high-fructose glucosestroop vervangen door cassavezetmeel. Onderzoekers hopen ook dat cassave een bron kan zijn van de alcohol die fabrikanten gebruiken om polystyreen, PVC en andere industriële producten te maken.

Voordelen en voedingsprofiel van cassave

 1. Cassave is een calorierijke groente die veel koolhydraten en belangrijke vitamines en mineralen bevat.

 2. Cassave is een goede bron van vitamine C, thiamine, riboflavine en niacine. De bladeren, die ook eetbaar zijn als iemand ze kookt of in de zon droogt, kunnen tot 25 procent eiwit bevatten.

 3. De cassavewortel levert echter niet dezelfde voedingswaarde als andere knolgroenten.

 4. Tapioca-zetmeel krijgt aandacht als bron van glutenvrij meel om brood en andere gebakken producten te maken die geschikt zijn voor mensen met een glutenintolerantie.

 5. Cassave is een bron van resistent zetmeel, waarvan wetenschappers suggereren dat het de darmgezondheid van een persoon kan verbeteren door nuttige darmbacteriën te helpen voeden. Resistente zetmelen blijven relatief onveranderd als ze door het spijsverteringskanaal passeren.

 6. Het voedingsprofiel van 1 kopje rauwe cassave is als volgt:

 7. Cassave bevat slechts kleine hoeveelheden eiwitten en vetten. Dientengevolge moeten mensen die cassave als primair voedingsbestanddeel gebruiken, extra eiwit eten of eiwitsupplementen nemen om te voorkomen dat ze ondervoed raken.

 8. Omdat cassavebladeren een bron van eiwitten zijn, benadrukken mensen in sommige delen van de wereld het combineren van de wortels en bladeren van de plant om deze zorg aan te pakken.

 9. Sommige reformwinkels en supermarkten in de VS hebben cassave in voorraad, en mensen kunnen ook een grote verscheidenheid aan cassaveproducten online vinden.

Is cassave giftig?

 1. Mensen moeten rauwe cassave niet eten omdat deze van nature voorkomende vormen van cyanide bevat, die giftig zijn om in te nemen. Cassave weken en koken maakt deze verbindingen onschadelijk.

 2. Het eten van rauwe of onjuist bereide cassave kan tot ernstige bijwerkingen leiden.

 3. Zelfs op plaatsen waar cassave een bekend onderdeel van het dieet is, hebben rapporten verschillende gevaren geïdentificeerd van het eten ervan en het innemen van te veel actieve cyanide, waaronder:

 4. Cassave bevat naast natuurlijk voorkomend cyanide ook verontreinigende stoffen uit het gebied waar het groeit, dat dicht bij wegen en fabrieken kan liggen.

 5. De verontreinigende stoffen die cassaveplanten kunnen opnemen en aan mensen kunnen doorgeven, zijn onder meer:

Hoe cassave veilig te bereiden

 1. Vanwege het cyanidegehalte moeten mensen cassave heel voorzichtig koken. Food Standards Australia Nieuw-Zeeland (FSANZ) raadt aan de volgende stappen te nemen:

 2. Mensen moeten deze stappen ook volgen wanneer ze bevroren cassave gebruiken.

 3. Verwerkte cassaveproducten, zoals tapiocaparels en cassavebloem, zijn veilig te gebruiken zonder voorkoken.

Samenvatting

 1. Cassave is een veelzijdig, smaakvol voedsel en een belangrijke bron van voedingsstoffen en energie, met name in de tropen.

 2. Cassave lijkt op yams en taro, en mensen kunnen het op dezelfde manier gebruiken als een aardappel. Het is mogelijk om tapiocazetmeel te gebruiken om glutenvrije gebakken producten te maken. Zolang mensen voorzorgsmaatregelen nemen bij het bereiden ervan, kan cassave een nuttige aanvulling op het dieet zijn.

 3. Wetenschappers brengen momenteel de genetische structuur van cassave in kaart. Ze hopen deze informatie te kunnen gebruiken om superieure cassaveplanten te kweken, die een hoger voedingsgehalte hebben, het gemakkelijker op de markt brengen en beter bestand zijn tegen ziekten.

 4. Artikel laatst beoordeeld op di 20 november 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407