Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat veroorzaakt oranje urine?

Overzicht

 1. De kleur van onze plas is niet iets waar we normaal gesproken over praten. We zijn eraan gewend dat het binnen het spectrum van geel tot bijna helder is. Maar als je urine oranje is - of rood, of zelfs groen - kan er iets ernstigs aan de hand zijn.

 2. Veel dingen kunnen de kleur van uw urine veranderen. Meestal is het onschadelijk. Als je op een bepaalde dag niet genoeg water hebt gehad, merk je misschien dat het donkerder is. Als je bieten hebt gegeten, kun je een beetje schrikken als je naar beneden kijkt en roodgekleurde urine ziet. Sommige gevallen van verkleuring van urine hebben echter de aandacht van uw arts nodig.

 3. Oranje urine kan vele oorzaken hebben. Sommigen zijn onschadelijk en anderen zijn serieus. De kleurverandering moet van korte duur zijn, dus als uw urine constant oranje is, ongeacht welke wijzigingen u aanbrengt, raadpleeg dan uw arts.

 4. De meest voorkomende oorzaken van oranje urine zijn:

Uitdroging

 1. Misschien is de meest voorkomende oorzaak van sinaasappelurine gewoon niet genoeg water krijgen. Wanneer het sterk geconcentreerd is, kan je urine variëren van donkergeel tot oranje. De oplossing is om meer vloeistoffen te drinken, vooral water. Binnen een paar uur zou je urine terug moeten keren naar een tint tussen lichtgeel en helder.

Laxeermiddelen

 1. Als u laxeermiddelen gebruikt die senna bevatten, een kruid dat wordt gebruikt om constipatie te behandelen, kan het zijn dat ze ook uw urinekleur beïnvloeden. [! 110749 => 1130 = 4!

 1. Als u B-vitamines, hoge doses vitamine C of bètacaroteen gebruikt, kan uw urine helder geel of oranje worden. Beta-caroteen, dat uw lichaam omzet in vitamine A, is de stof die wortels en andere groenten oranje maakt, dus het is logisch dat het ook uw urine kan beïnvloeden! Zelfs het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen kan uw urine veranderen in een donkerdere gele of oranje kleur.

Chemotherapie

 1. Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie kunnen een verandering van uw urinekleur veroorzaken die onschadelijk kan zijn. Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie kunnen echter uw urineblaas of nieren beschadigen, waardoor uw urine ook van kleur kan veranderen. Als u chemotherapie ondergaat en veranderingen in de kleur van uw urine ervaart, neem dan contact op met uw arts.

Leverfunctiestoornis

 1. Als uw urine constant oranje of donkergeel is en het aanpassen van uw inname van vloeistoffen en supplementen geen verschil lijkt te maken, kan dit een vroeg teken zijn van lever- of galwegenproblemen. Neem contact op met uw arts als het probleem aanhoudt.

Mogelijke urinekleuren

 1. Abnormale urinekleur is niet beperkt tot alleen oranje en donkergele tinten.

 2. Rode urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden bieten of bessen, evenals door kleurstoffen voor levensmiddelen. Maar het kan ook iets ernstigers zijn. Bloed in de urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door gescheurde cysten, urineweginfecties, kankertumoren en zelfs door hardlopen over lange afstanden. Medicijnen zoals rifampin, fenazopyridine (Pyridium) en sulfasalazine (Azulfidine) kunnen ook uw urinekleur in rood of roze veranderen.

 3. Kleurstoffen voor levensmiddelen kunnen ook de oorzaak zijn van blauwe of groene urine. Kleurstoffen die worden gebruikt in medische tests voor urineblaas- en nierfunctie kunnen dit effect ook hebben. Sommige medicijnen veroorzaken ook blauwe en groene urine - dingen zoals propofol en indomethacine bijvoorbeeld. Heldergele of lichtgroene urine kan ook een teken zijn van overtollige B-vitamines. Van asperges is ook bekend dat het urine een groene tint geeft.

 4. Bruine urine kan worden veroorzaakt door veel tuinbonen te eten of door aloë te consumeren. Het kan echter ook reden tot ernstige bezorgdheid zijn en wijzen op lever- en nieraandoeningen.

 5. Het is normaal dat uw urine van tijd tot tijd verandert, afhankelijk van het voedsel dat u eet, de medicijnen die u neemt en de hoeveelheid water die u drinkt. Maar wanneer deze veranderingen niet verdwijnen, kunnen ze op een probleem wijzen. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw arts in plaats van door zelfdiagnose te struikelen.

 6. Wat zijn de oorzaken van oranje kak? >>

 7. Abnormale urinekleur is niet beperkt tot alleen oranje en donkergele tinten.

 8. Rode urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden bieten of bessen, evenals door kleurstoffen voor levensmiddelen. Maar het kan ook iets ernstigers zijn. Bloed in de urine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door gescheurde cysten, urineweginfecties, kankertumoren en zelfs door hardlopen over lange afstanden. Medicijnen zoals rifampin, fenazopyridine (Pyridium) en sulfasalazine (Azulfidine) kunnen ook uw urinekleur in rood of roze veranderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407