Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat # x27; s het verschil tussen groenten en fruit?

De onderste regel

 1. De meeste mensen weten dat groenten en fruit goed voor je zijn, maar niet zo velen zijn bekend met de verschillen ertussen.

 2. Qua structuur, smaak en voeding zijn er veel verschillen tussen groenten en fruit.

 3. Dit artikel gaat dieper in op de verschillen tussen groenten en fruit en de gezondheidsvoordelen die ze kunnen bieden.

Het verschil tussen groenten en fruit

 1. Groenten en fruit worden zowel vanuit botanisch als culinair oogpunt geclassificeerd.

 2. Botanisch worden groenten en fruit geclassificeerd afhankelijk van het deel van de plant waar ze vandaan komen.

 3. Een vrucht ontwikkelt zich uit de bloem van een plant, terwijl de andere delen van de plant worden gecategoriseerd als groenten.

 4. Fruit bevat zaden, terwijl groenten uit wortels, stengels en bladeren kunnen bestaan.

 5. Vanuit culinair perspectief worden groenten en fruit ingedeeld op basis van smaak. Fruit heeft over het algemeen een zoete of scherpe smaak en kan worden gebruikt in desserts, snacks of sappen.

 6. Groenten hebben een mildere of hartige smaak en worden meestal gegeten als onderdeel van een bijgerecht of hoofdgerecht.

Vruchten vaak verward met groenten

 1. Je hebt waarschijnlijk een vrij goed idee van welke voedingsmiddelen als fruit worden beschouwd en welke als groenten worden beschouwd, althans in culinaire termen.

 2. Er zijn echter verschillende planten die technisch fruit zijn, hoewel ze vanwege hun smaak vaak als groenten worden geclassificeerd.

 3. In 1893 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat tomaten volgens de Amerikaanse douanevoorschriften (1) als groenten moesten worden aangemerkt als groenten en niet als fruit.

 4. Botanisch gezien voldoen tomaten aan de definitie van een vrucht. Ze worden echter nog steeds vaak groenten genoemd vanwege hun smaakprofiel.

 5. Enkele andere veelvoorkomende voorbeelden van fruit dat voor groenten wordt aangezien, zijn:

Groenten met een zoetere smaak

 1. Hoewel er veel fruit wordt aangezien voor groenten, zijn er maar weinig groenten die als fruit worden beschouwd, indien aanwezig.

 2. Sommige groentesoorten hebben een natuurlijk zoetere smaak dan de meeste andere groenten en worden op dezelfde manier gebruikt als fruit in desserts, taarten en gebak.

 3. Zoete aardappeltaart is een dessert dat een traditioneel onderdeel is van Thanksgiving in de Verenigde Staten. Ondanks hun zoete smaak zijn zoete aardappelen eigenlijk een soort knolgewas, geen fruit.

 4. Evenzo zijn gekonfijte yams een gebakken gerecht met yams, een ander type eetbare knol. Andere groenten met een natuurlijk zoetere smaak zijn bieten, wortelen, rutabaga's en rapen.

Hoe kunnen groenten en fruit qua voedingswaarde worden vergeleken?

 1. Groenten en fruit vertonen veel overeenkomsten qua voeding.

 2. Beide bevatten veel vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en plantaardige stoffen.

 3. Groenten en fruit bevatten ook van nature weinig natrium en vet (2).

 4. Zoals je zou verwachten, gezien hun zoete smaak, hebben vruchten meestal een hogere hoeveelheid natuurlijke suiker en calorieën in vergelijking met de meeste soorten groenten.

 5. Een kopje appels bevat bijvoorbeeld 65 calorieën en 13 gram suiker, terwijl een kopje broccoli slechts 31 calorieën en 2 gram suiker bevat (3, 4).

 6. In vergelijking met groenten bevatten sommige soorten fruit ook meer vezels per gram. Het vezelgehalte per 100 gram voor fruit varieert van 2-15 gram, terwijl bladgroenten 1,2-4 gram vezels leveren voor hetzelfde gewicht (2).

 7. Het watergehalte is ook zeer variabel. Bladgroenten kunnen zijn samengesteld uit 84-95% water, terwijl fruit iets minder bevat, met tussen 61-89% (2).

 8. Er zijn ook enkele verschillen in voedingsstoffen tussen verschillende categorieën groenten en fruit. Hier zijn enkele hoogtepunten van de voeding:

Gezondheidsvoordelen van fruit en groenten

 1. Er is veel onderzoek dat de vele voordelen van de inname van groenten en fruit op de gezondheid documenteert.

 2. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van meer groenten en fruit geassocieerd is met een verminderd risico op hartaandoeningen (12, 13, 14).

 3. Uit een onderzoek bleek zelfs dat het eten van meer dan drie porties per dag het risico op hartaandoeningen met 70% verlaagde (15).

 4. Omdat fruit en groenten weinig calorieën maar veel vezels bevatten, kunnen ze zelfs helpen uw gewicht onder controle te houden.

 5. Eén studie volgde 133.000 mensen gedurende een periode van 24 jaar. Het toonde aan dat wanneer mensen hun inname van fruit en niet-zetmeelrijke groenten verhoogden, hun gewicht de neiging had af te nemen (16).

 6. Het verhogen van uw vezelinname door groenten en fruit kan zelfs uw risico op kanker verminderen. Meerdere studies hebben aangetoond dat een hogere consumptie van groenten en fruit is gekoppeld aan een lager risico op colorectale kanker (17, 18).

 7. Tot slot kan de inname van groenten en fruit uw bloedsuiker ten goede komen. De vezels van deze voedingsmiddelen vertragen de opname van suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel kan blijven.

 8. Eén studie toonde aan dat een toename van de inname van groenten en fruit daadwerkelijk kan leiden tot een vermindering van de ontwikkeling van diabetes (19).

 9. Merk op dat deze resultaten van toepassing waren op fruit en groenten, maar niet op vruchtensap. Vruchtensap biedt een geconcentreerde dosis vitaminen, mineralen en suikers die in fruit voorkomen, maar zonder de vezels en de gezondheidsvoordelen die daarbij horen.

De onderste regel

 1. Botanisch gezien is er een duidelijk verschil tussen groenten en fruit.

 2. Ze komen echter allebei met een indrukwekkende reeks voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen, van het verlagen van uw risico op chronische ziekten tot het afvallen van uw taille.

 3. Uiteindelijk is de classificatie van groenten en fruit niet zo belangrijk als het eten van een verscheidenheid van beide om te profiteren van de diverse voedingsstoffen die ze bieden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407