Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn cacaonibs? Voeding, voordelen en culinair gebruik

De onderste regel

 1. Cacaobonen zijn kleine stukjes gemalen cacaobonen - of cacaobonen - met een bittere, chocoladesmaak.

 2. Ze worden geproduceerd met bonen die zijn afgeleid van de Theobroma-cacaoboom, ook bekend als de cacaoboom. Cacaobonen worden na het oogsten gedroogd, vervolgens gefermenteerd en gebarsten om kleine, donkere stukjes - of cacaobonen te produceren.

 3. Sommige cacaobonen worden geroosterd, andere niet. Niet geroosterde cacaobonen worden rauwe cacaobonen genoemd.

 4. Deze rijke, chocoladepuntjes zitten boordevol voedingsstoffen en krachtige plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid op veel manieren ten goede komen.

 5. Dit artikel bespreekt cacaobonen, inclusief hun voeding, voordelen en hoe u ze aan uw dieet kunt toevoegen.

Cacaobonen voeding

 1. Hoewel cacaobonen klein zijn, zitten ze vol met een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen.

 2. Ze behoren tot de minst bewerkte cacaoproducten op de markt en aanzienlijk minder suiker dan andere chocoladeproducten, waardoor ze een gezonder alternatief zijn voor chocoladeliefhebbers.

 3. Eén ons (28 gram) cacaonibs levert (1):

 4. In tegenstelling tot veel chocoladeproducten bevatten cacaobonen van nature weinig suiker. Ze zijn ook een goede bron van vezels, eiwitten en gezonde vetten - voedingsstoffen die een vol gevoel helpen bevorderen (2).

 5. Ze zijn rijk aan veel mineralen, waaronder ijzer, magnesium, fosfor, zink, mangaan en koper. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor meer dan 300 verschillende enzymreacties in uw lichaam, maar ontbreekt in de voeding van veel mensen (3).

 6. Fosfor, magnesium en mangaan zijn van vitaal belang voor gezonde botten, terwijl koper en ijzer nodig zijn voor de productie van rode bloedcellen die zuurstof leveren aan uw lichaam (4).

 7. Bovendien zitten cacaobonen boordevol krachtige plantaardige stoffen, waaronder flavonoïde antioxidanten, die zijn geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen (5).

Boordevol antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door een teveel aan moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 2. Wanneer vrije radicalen het aantal antioxidanten overtreffen, leidt dit tot een aandoening die oxidatieve stress wordt genoemd en is gekoppeld aan een aantal chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, mentale achteruitgang en diabetes ( 6, 7).

 3. Cacaobonen zitten boordevol antioxidanten. Deze omvatten een klasse polyfenol-antioxidanten die flavonoïden worden genoemd, zoals epicatechine, catechine en procyanidinen.

 4. Cacao- en chocoladeproducten hebben zelfs het hoogste flavonoïde-gehalte per gewicht van alle andere levensmiddelen (8).

 5. Flavonoïden worden geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die een dieet met veel flavonoïden consumeren, minder hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker en mentale achteruitgang hebben (5).

 6. Vanwege hun hoge flavonoïdengehalte kunnen cacaonibs en andere cacaoproducten een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van antioxidanten via de voeding.

Voordelen van cacaobonen

 1. Van cacao-inname is ook aangetoond dat het de bloedvatfunctie, de bloedstroom en HDL (goede) cholesterol verbetert, terwijl LDL (slechte) cholesterol en ontsteking afneemt - die allemaal kunnen beschermen tegen hartziekten (22).

 2. De krachtige antioxidanten geconcentreerd in cacaonibs kunnen anti-kanker eigenschappen hebben.

 3. Cacao-antioxidanten - inclusief epicatechines en catechines - helpen ontstekingen te verminderen, de verspreiding van kankercellen te voorkomen en de dood in bepaalde kankercellen te veroorzaken.

 4. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat met cacao verrijkte voeding de verspreiding van darmkankercellen stopte en darmkankerceldood bij knaagdieren induceerde (24).

 5. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt ook dat cacaobonen beschermende effecten hebben tegen long- en prostaatkanker (25, 26).

 6. Bovendien blijkt uit populatiestudies dat een hogere inname van flavonoïde antioxidanten, zoals die gevonden in cacaobonen, geassocieerd is met een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder eierstok- en longkanker (27, 28) .

 7. Vanwege hun krachtige gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten zijn cacaobonen gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen.

 8. Ontsteking op korte termijn is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van uw lichaam en helpt bij het beschermen tegen letsel en ziekte.

 9. Anderzijds is chronische ontsteking schadelijk en is het in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en diabetes (9).

 10. Verhoogde productie van vrije radicalen is een mogelijke oorzaak van chronische ontsteking. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten - zoals cacaobonen - helpen dit effect te bestrijden (10).

 11. Cacaobonen en andere cacaoproducten hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat cacaopolyfenolen de activiteit van het eiwit NF-kB kunnen verminderen, dat een centrale rol speelt bij ontstekingsprocessen (11).

 12. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat cacaopolyfenolen effectief niveaus van ontstekingsmarkers verlagen, zoals tumornecrosefactor alfa (TNF-alfa) en interleukine 6 (IL-6) (12, 13 ).

 13. Sommige onderzoeken bij mensen geven aan dat cacao ook ontstekingsmarkers kan verminderen.

 14. Een 4 weken durende studie bij 44 mannen ontdekte dat degenen die 30 gram cacaoproducten consumeerden die 13,9 mg per gram polyfenolen bevatten, de niveaus van ontstekingsmarkers hadden verlaagd (14).

 15. De krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van cacaonibs kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid van het immuunsysteem.

 16. Onderzoek toont aan dat cacao een gunstig effect heeft op uw immuunsysteem. Cacaoflavonoïden helpen bijvoorbeeld om ontstekingen te verminderen, wat kan helpen de algehele immuunrespons te verbeteren (15).

 17. Cacao kan ook de functie van het met de darm geassocieerde lymfoïde weefsel (GALT) verbeteren, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem in uw darmen. De GALT bevat ongeveer 70% van alle immuuncellen in uw lichaam (16).

 18. Dierstudies hebben aangetoond dat cacao beschermende effecten kan hebben tegen voedselallergieën door een positieve invloed te hebben op de GALT.

 19. Het is aangetoond dat met cacao verrijkte voeding de gevoeligheid voor orale antigenen - toxines en allergenen - vermindert door de functie van een speciale laag in uw darmen te verbeteren die helpt beschermen tegen voedselallergie en de darm in stand houdt gezondheid (17).

 20. Een onderzoek bij ratten wees uit dat een met cacao verrijkte voeding de afgifte van antilichamen en ontstekingsmoleculen remde die tot ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie, leidde door het immuunsysteem te versterken (18).

 21. Deze resultaten suggereren dat cacaoproducten zoals cacaonibs bijzonder nuttig kunnen zijn voor mensen met voedselallergieën en andere immuunaandoeningen. Er is echter meer onderzoek op dit gebied nodig.

 22. Cacaoconsumptie kan mensen met bloedsuikerbeheersingsproblemen ten goede komen.

 23. Studies bij mensen hebben aangetoond dat cacao kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de gevoeligheid voor insuline te verbeteren, een hormoon dat cellen helpt de bloedsuiker te absorberen.

 24. Een onderzoek bij 60 mensen wees uit dat degenen die dagelijks gedurende 8 weken ongeveer 25 gram high-polyfenol-pure chocolade aten, een grotere afname van de nuchtere bloedsuiker en HbA1c (een marker van langdurige bloedsuikerspiegel) vergeleken met een placebogroep (19).

 25. Bovendien toonde een recent overzicht van 14 studies bij meer dan 500.000 mensen aan dat inname van 2 porties chocolade per week werd geassocieerd met een 25% verlaagd risico op diabetes (20).

 26. Cacaobonen kunnen een van de beste cacaoproducten zijn om voor bloedsuikerregeling te kiezen, omdat ze veel bloedsuikerstabiliserende antioxidanten bevatten en geen toegevoegde suiker bevatten.

 27. Veel studies hebben aangetoond dat cacaopolyfenolen - waaronder catechinen en anthocyanen - op veel manieren de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen.

 28. Cacao heeft in menselijke studies aangetoond dat het verschillende risicofactoren voor hartziekten vermindert, zoals hoge bloeddruk en cholesterolspiegels.

 29. Uit een overzicht van 20 onderzoeken bleek dat de consumptie van flavonoïde-rijke cacaoproducten gepaard ging met een significante verlaging van de bloeddruk (2-3 mm Hg) gedurende 2-18 weken (21).

 30. In populatiestudies is cacao-inname gekoppeld aan een verminderd risico op hartfalen, kransslagaderaandoeningen en beroertes (20, 23).

Voorzorgsmaatregelen cacaobonen

 1. Hoewel cacaobonen over het algemeen veilig zijn om te consumeren, moet u rekening houden met mogelijke bijwerkingen.

 2. Cacaobonen bevatten de stimulerende middelen cafeïne en theobromine. Deze verbindingen bieden enkele gezondheidsvoordelen, maar kunnen nadelige effecten veroorzaken bij overmatig gebruik (29, 30).

 3. Daarom kan het eten van een overmatige hoeveelheid cacaobonen bijwerkingen veroorzaken die verband houden met overmatige inname van cafeïne, waaronder angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat cacaobonen die in normale hoeveelheden worden gegeten deze problemen kunnen veroorzaken.

 4. Houd er rekening mee dat kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, gevoeliger zijn voor de effecten van stimulerende middelen zoals cafeïne.

 5. Bovendien is er enige bezorgdheid over de inname van cacaoproducten in een laat stadium zwangerschap vanwege de vernauwende effecten van cacao-antioxidanten op een foetaal bloedvat genaamd de ductus arteriosus.

 6. Daarom moeten zwangere vrouwen hun zorgverlener raadplegen voordat ze cacaobonen eten (31, 32).

 7. Ten slotte moet u cacaobonen vermijden als u allergisch of gevoelig bent voor chocolade of voedingsnikkel.

Hoe cacaobonen aan uw dieet toe te voegen

 1. Cacaobonen bevatten aanzienlijk minder suiker dan andere chocoladeproducten en bieden een scala aan krachtige gezondheidsvoordelen.

 2. Ze zijn overal verkrijgbaar in winkels en online en kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een verscheidenheid aan zowel zoete als hartige recepten.

 3. Houd er echter rekening mee dat cacaonibs een rijke smaak en veel meer bittere smaak hebben dan zelfs de donkerste chocolaatjes, omdat ze geen toegevoegde zoetstoffen bevatten.

 4. Om deze reden moet de zoetheid mogelijk worden aangepast bij het ruilen van gewone chocolade voor cacaonibs in recepten.

 5. Hier zijn enkele manieren om cacaonibs aan uw dieet toe te voegen:

 6. Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om van cacaonibs te genieten. Experimenteer met dit cacaoproduct in je keuken om meer unieke en heerlijke toepassingen te vinden voor dit zeer voedzame ingrediënt.

De onderste regel

 1. Cacaobonen zijn een zeer voedzaam chocoladeproduct gemaakt van gemalen cacaobonen.

 2. Ze zijn uitzonderlijk rijk aan antioxidanten die oxidatieve stress en ontstekingen helpen verminderen.

 3. Cacaoproducten zoals cacaonibs zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen en diabetes, evenals andere gezondheidsvoordelen.

 4. Het opnemen van cacaonibs in een uitgebalanceerd dieet zal de gezondheid zeker verbeteren en tegelijkertijd voldoen aan uw chocolade hunkeren naar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407