Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de beste voedingsmiddelen om te vermijden tijdens de ziekte van Crohn?

Wat zijn de beste voedingsmiddelen om te vermijden tijdens de ziekte van Crohn?

 1. Mensen met Crohn hebben last van "flare-ups", dit zijn perioden van ontsteking waarbij een persoon diarree, misselijkheid en maagkrampen heeft tijdens het eten. Dientengevolge kunnen artsen vaak een persoon aanbevelen om verschillende dieetbenaderingen te gebruiken wanneer ze een aanval krijgen en wanneer ze dat niet doen.

 2. Het volgende artikel beschrijft enkele dieetbenaderingen voor mensen met Crohn die een opflakkering ondergaan en voor hun typische dagelijkse dieet.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Tijdens een aanval zullen de meeste artsen en diëtisten aanbevelen vezelrijk voedsel en voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de darm stimuleren, zoals pittig voedsel, te vermijden.

 2. Te vermijden dranken tijdens een Crohn-aanval omvatten:

 3. Zeer suikerhoudende dranken kunnen diarree verergeren die een persoon vaak ervaart tijdens een aanval.

 4. Brood en zetmeel

 5. Hoewel veel dieetplannen volle granen aanbevelen, omvat een opvoedingsdieet meestal een vezelarme aanpak. Dit betekent dat een persoon de volgende voedingsmiddelen moet vermijden:

 6. Zuivelproducten

 7. Een persoon moet zuivelproducten vermijden die toegevoegde bronnen van vezels kunnen bevatten. Voorbeelden kunnen zijn:

 8. Het eten van andere zuivelproducten met mate kan nuttig zijn tijdens een opflakkering, door het verstrekken van calcium en levende actieve culturen.

 9. Sommige vetbronnen kunnen vezels bevatten of van nature veel vezels bevatten. Voorbeelden van te vermijden vetten zijn:

 10. Rauw fruit en vruchtensappen met pulp zijn voedingsmiddelen die u moet vermijden tijdens een opflakkering van Crohn. Andere voorbeelden zijn:

 11. Hoewel mensen rauw fruit moeten vermijden wanneer ze een aanval krijgen, kunnen ze bananen, meloen en appels eten zonder verwijderde schil.

 12. Vetrijke eiwitbronnen kunnen gas veroorzaken en de darmwand irriteren. Als gevolg hiervan zijn sommige van de voedingsmiddelen die u tijdens een opflakkering moet vermijden:

 13. Snoep en desserts

 14. Voorbeelden van snoepjes om te vermijden tijdens een opvoedingsdieet zijn:

 15. Een persoon moet ook voedingsmiddelen vermijden die zijn gemaakt met suikeralcoholen, omdat deze bij sommige mensen gas kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn mannitol, sorbitol en xylitol.

 16. Groenten die een persoon moet vermijden tijdens een opvoedingsdieet zijn onder meer:

 17. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn niet noodzakelijkerwijs vezelrijk, zoals uien, maar staan ​​erom bekend dat ze de maag van een persoon met de ziekte van Crohn irriteren.

Eten om te eten tijdens een aanval

 1. Overmatige ontsteking in de darm leidt tot symptomen van een opflakkering van Crohn. De meeste artsen zullen aanbevelen om een ​​dieet te volgen dat een dieet met weinig residuen wordt genoemd, dat zich richt op voedingsmiddelen die de hoeveelheid vast afval in de ontlasting van een persoon beperken.

 2. Het volgen van een dieet met weinig residuen is hetzelfde als het helpen van de darm om te rusten en te herstellen omdat het darmkanaal niet zo hard hoeft te werken om voedsel te verteren.

 3. Dit dieet wordt alleen aanbevolen tijdens perioden van ontsteking. Het is een vezelarme aanpak die meestal niet ten goede komt aan een persoon met Crohn wanneer ze geen opflakkering ervaren.

 4. Dranken waarvan een persoon kan genieten bij het ervaren van een Crohn-aanval zijn:

 5. Cafeïne kan de darmen stimuleren en diarree verergeren. Als een persoon meestal op een dag cafeïne consumeert, willen ze misschien proberen een aantal van hun gebruikelijke cafeïneproducten om te schakelen naar cafeïnevrije producten. Dit kan hen helpen hun cafeïneconsumptie te verminderen met een lager risico op ontwenningsverschijnselen.

 6. Brood en zetmeel

 7. Broodjes met weinig vezels en ontbijtgranen zullen de darmen het minst stimuleren. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn:

 8. Als algemene regel geldt dat als een levensmiddel meer dan 2 gram vezels per portie bevat, dit geen goede optie is voor een opvoedingsdieet.

 9. Zuivelproducten

 10. Het aantal zuivelporties per dag kan afhankelijk zijn van de individuele voedingsbehoeften van een persoon met Crohn.

 11. Sommige mensen met de aandoening vinden dat zuivelproducten hun symptomen verergeren. Als dit niet het geval is, kan een persoon 2 porties of minder van de volgende opties eten:

 12. Vetten die prima in een opvoedingsdieet kunnen worden opgenomen, met mate, omvatten:

 13. Fruit schillen kan helpen om een ​​deel van de toegevoegde vezel te verwijderen die de darmen stimuleert tijdens een opflakkering van Crohn.

 14. Andere soorten fruit die mensen kunnen eten tijdens een aanval zijn:

 15. Veel eiwitbronnen zijn prima om te eten tijdens een opflakkering, zolang iemand ze kookt zodat ze zacht zijn en gemakkelijk met een vork te snijden zijn.

 16. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn:

 17. Snoepjes en desserts

 18. Mensen moeten met mate genieten van snoep en desserts, hoewel suikerachtig voedsel voor sommige mensen met Crohn maagklachten kan veroorzaken.

 19. Voorbeelden van snoep om van te genieten zijn:

 20. Voorbeelden van groenten om te eten met een dieet met weinig residuen zijn:

 21. Een persoon kan ook huiden uit groenten verwijderen om het vezelgehalte te verlagen.

 22. Sommige voedingsmiddelen die iemand eet in een opvoedingsdieet hebben mogelijk niet hetzelfde voedingsprofiel als hun typische dieet. Als gevolg hiervan kan een arts aanbevelen om vitamines te nemen, zoals foliumzuur, vitamine B-6 en vitamine B-12.

 23. Sommige mensen met Crohn kunnen ook het medicijn methotrexaat nemen, wat kan leiden tot tekort aan foliumzuur. Een persoon moet dus een foliumzuursupplement nemen op een dag dat hij zijn methotrexaat niet gebruikt.

Dieet tips en het voorkomen van opflakkeringen

 1. Wanneer een persoon geen opflakkering doormaakt, kan overschakelen op een vezelrijk dieet helpen bij de ziekte van Crohn. Dit dieet bevordert de spijsvertering en een goede gezondheid.

 2. Er is geen enkel voedingsmiddel of voedingsgroep die artsen koppelen aan elk geval van de ziekte van Crohn. Verschillende mensen kunnen verschillende voedingsmiddelen hebben die de darm kunnen irriteren en bijdragen aan ontstekingen.

 3. Artsen zullen vaak aanbevelen dat mensen met de ziekte van Crohn een voedingsdagboek bijhouden van alles wat ze eten en in welke hoeveelheden. Een persoon zal worden aangemoedigd om de eventuele symptomen op te sommen die zij ervaren na het eten van bepaald voedsel.

 4. Veelvoorkomende voedingsmiddelen die de symptomen kunnen verergeren, zijn pittige voedingsmiddelen, zuivelproducten, alcohol en vezelrijke granen. Dit zijn echter niet de triggers voor alle mensen met de ziekte van Crohn.

 5. Aanvullende overwegingen en dieettips voor een persoon met Crohn's omvatten:

 6. Een persoon moet zijn arts ook vragen of er specifieke aanbevelingen zijn die hij moet volgen met betrekking tot zijn dieet.

Samenvatting

 1. Crohn-flare-ups kunnen ertoe leiden dat een persoon zijn dieet moet wijzigen met opties die weinig vezels bevatten. Maar dit is slechts een tijdelijke benadering die moet worden gevolgd totdat de flare-up is verstreken.

 2. Een persoon kan individuele voedingstriggers identificeren die de symptomen van Crohn kunnen verergeren en samenwerken met hun arts of voedingsdeskundige om een ​​gezond eetplan te ontwikkelen.

 3. Artikel laatst herzien op di 18 september 2018. Bezoek onze Crohn's / IBD-categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Crohn's / IBD te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.