Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gevaren van koken in gietijzeren pannen?

Minder is meer met zuiveringszout

 1. Gietijzeren kookgerei "loogt" ijzer in voedsel, in hoeveelheden die groot genoeg zijn dat gietijzeren potten jaren geleden een belangrijke bron van dieetijzer waren. Hoewel dit voor sommigen een voedingsvoordeel kan zijn, in het bijzonder pre-menopauzale vrouwen die volgens DrWeil.com mogelijk al voldoende ijzer in hun dieet krijgen, zijn er bepaalde gevaren verbonden aan gietijzer in voedsel.

Toxiciteit voor kinderen met ijzer

 1. Kinderen jonger dan drie jaar zijn bijzonder gevoelig voor ijzertoxiciteit volgens de kolom "Ask Alice" van het Columbia University Health System. Symptomen van ijzertoxiciteit zijn misselijkheid, diarree en bloeding. Ouders moeten het veilig spelen en vermijd het gebruik van ijzeren kookgerei tijdens het koken voor jonge kinderen.

Ziekte door ijzeroverbelasting

 1. De erfelijke stofwisselingsziekte bekend als hemochromatose of ijzerstapelingsziekte treft alleen al in de Verenigde Staten maar liefst 1 miljoen, volgens DrWeil.com. Symptomen van deze aandoening zijn vermoeidheid, hartkloppingen, gewrichtspijn en buikpijn. Bij tieners en volwassen mannen en vrouwen kan impotentie of een onderbreking van de menstruatie optreden.

Overmaat ijzerinname

 1. Degenen die voldoende ijzer in hun dieet krijgen via voedsel zoals rood vlees, bonen, donkere en bladgroenten en bepaalde noten, kunnen ook last hebben van het extra ijzer dat afkomstig is van gietijzeren kookgerei. Overtollig ijzer kan als een pro-oxidant werken en het risico op hartaandoeningen, kanker en geavanceerde veroudering verhogen. [! 1991 => 1130 = 5!

Rancid Food

 1. Gietijzeren kookgerei kan voedsel ranzig maken wanneer het wordt gebruikt voor het frituren. Dit fenomeen doet zich volgens DrWeil.com voor, omdat ijzer ervoor zorgt dat vet sneller dan normaal oxideert. Ranzig voedsel kan schadelijke bacteriën bevatten die diarree, braken en maagpijn kunnen veroorzaken. Ranzig eten smaakt ook vreselijk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407