Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bruine rijst en gestoomde groenten?

Onderdeel van een gezond ontbijt

 1. De gezondheidsvoordelen van het eten van bruine rijst en gestoomde groenten zijn talrijk, waaronder een verminderd risico op vitamine- en mineraaltekorten, minder weefselbeschadiging door oxidatie van vrije radicalen en verbeterde spijsvertering. Bruine rijst is een voedzamer alternatief voor witte rijst of noedels. Het stomen van groenten is de beste manier om de voedingsstoffen en smaak te behouden. Het combineren van volle granen met groenten en peulvruchten is een goede manier voor vegetariërs om essentiële aminozuren te krijgen. Overleg met een voedingsdeskundige hoeveel bruine rijst en groenten elke dag geschikt zijn voor u.

Bruine rijst

 1. Bruine rijst is voedzamer dan witte rijst omdat alleen de buitenste laag of romp van het graan is verwijderd. Witte rijst is daarentegen meer verfijnd en heeft meerdere lagen verwijderd, waardoor het voedingsgehalte vermindert. Bruine rijst bevat relatief veel oplosbare vezels, waardoor je je langer vol voelt en de kans op overeten vermindert. Vezel bevordert ook de darmmotiliteit en regelmatige stoelgang, en brengt ook het cholesterolgehalte in het bloed in evenwicht. In vergelijking met witte rijst hebben bruine variëteiten een lagere glycemische index, wat minder dramatische gevolgen heeft voor de bloedsuikerspiegel en een evenwichtiger afgifte van insuline. Bruine rijst bevat veel essentiële mineralen, vooral mangaan, omega-3 en omega-6-vetzuren en de meeste B-vitamines. Een kopje bruine rijst bevat ongeveer 215 calorieën, 5 gram eiwit, heel weinig natrium en geen cholesterol.

Groenten

 1. Groenten worden altijd aanbevolen door voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts, hoewel veel mensen nog steeds terughoudend zijn om ze in aanzienlijke hoeveelheden in hun voeding op te nemen. Niet alleen bevatten veel groenten veel onoplosbare vezels, maar ze bevatten vaak ook een breed scala aan vitamines, mineralen en fytochemicaliën die fungeren als krachtige antioxidanten. Antioxidanten elimineren vrije radicalen, die verband houden met schade aan bloedvaten en weefselveroudering. Sommige groenten, zoals broccoli, bevatten verbindingen die kankercellen afschrikken, volgens 'Public Health Nutrition'. Groenten zijn over het algemeen caloriearm en sommige, zoals wortel, selderij en komkommer, bevatten zo weinig calorieën dat ze metaboliseren meer calorieën verbrandt dan ze bevatten. Door de meeste gezondheidsinstanties worden tussen de twee en drie koppen groenten per dag aanbevolen.

Voordelen van stomen

 1. Stomen wordt over het algemeen beschouwd als de beste manier om groenten te koken, omdat het volgens de 'Nutritional Sciences for Human Health' niet zoveel voedingsstoffen vernietigt als frituren, koken, grillen en zelfs sauteren. Met meer voedingsstoffen zijn groenten gezonder en vaak smaakvoller. Het stomen van groenten maakt ze ook gemakkelijker te verteren omdat ze zachter en gemakkelijker te kauwen zijn. Goed gekauwde en verteerde groenten leiden tot minder indigestie en een opgeblazen gevoel. Bovendien vereist het stomen van groenten geen olie, wat handig is als je een vetarm dieet volgt.

Eten combineren

 1. Bruine rijst combineren met gestoomde groenten zorgt voor een uitzonderlijk gezonde maaltijd vanwege alle vitamines, mineralen, voedingsvezels, essentiële vetzuren en eiwitten. De meeste groenten bevatten weinig eiwitten of aminozuren, dus het is belangrijk om ze te combineren met gezonde granen, zoals bruine rijst, vooral voor vegetariërs. Bruine rijst is geen complete eiwitbron, maar het toevoegen van maïs en bonen kan enkele ontbrekende aminozuren compenseren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407