Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van prei?

Tips voor koken en serveren

 1. Prei is nauw verwant aan uien en knoflook en heeft een milde ui-achtige smaak die goed werkt in soepen en een verscheidenheid aan andere gerechten. Een kopje prei - ongeveer een hele prei - bevat slechts 54 calorieën, dus prei voegt bulk toe aan je maaltijd om je een vol gevoel te geven, zonder je calorie-inname aanzienlijk te verhogen. Prei is een uitstekende bron van vitamines en biedt ook gezondheidsvoordelen dankzij hun gehalte aan fytonutriënten.

Vitamine A: niet alleen voor de ogen

 1. Door prei aan uw dieet toe te voegen, zorgt u ervoor dat u aan uw aanbevolen dagelijkse inname van vitamine A voldoet. Een portie prei van één kop bevat 1.484 internationale eenheden vitamine A - 64 procent van de dagelijkse hoeveelheid intake voor vrouwen en 49 procent voor mannen, vastgesteld door het Institute of Medicine. Het krijgen van voldoende vitamine A in uw dieet ondersteunt een gezonde ontwikkeling van de bloedcellen, inclusief de groei van nieuwe rode bloedcellen die zuurstof transporteren, en witte bloedcellen die infecties bestrijden. Vitamine A helpt ook uw netvlies - de weefsels in uw ogen die licht en kleur detecteren - om te functioneren onder omstandigheden met weinig licht.

Vitamine K voor bloed en botten

 1. Prei biedt ook een royale hoeveelheid vitamine K. Vitamine K is goed voor elk weefsel in uw lichaam en helpt de bloedstroom te reguleren, terwijl lage vitamine K-waarden bloedingen kunnen veroorzaken, wat uw bloedsomloop negatief kan beïnvloeden . Het krijgen van voldoende vitamine K activeert ook osteocalcine, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Prei bevat 42 microgram vitamine K per kopje. Dit levert 47 procent van de dagelijkse vitamine K-inname voor vrouwen en 34 procent voor mannen, vastgesteld door het Institute of Medicine.

Luteïne en Zeaxanthine beschermen uw visie

 1. Prei consumeren als een bron van luteïne en zeaxanthine. Deze verbindingen dragen bij tot een gezond gezichtsvermogen. Ze beschermen uw oogweefsels tegen oxidatieve schade - schadelijke oxidatie van uw DNA en celmembranen - door schadelijke lichtstralen uit te filteren terwijl ze uw oog binnenkomen. De American Optometric Association merkt ook op dat luteïne en zeaxanathine u, wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd, beschermen tegen staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. De AOA beveelt dagelijks 12 milligram luteïne en zeaxanthine aan om van deze voordelen te profiteren, en elke kop lekken bevat 1,7 milligram, of 14 procent van dit doel.

Tips voor het consumeren van meer prei

 1. De milde smaak van prei werkt goed in gerechten op plantaardige basis. Bak dun gesneden prei in olijfolie en een kleine hoeveelheid groentebouillon en garneer vervolgens onmiddellijk met gehakte basilicum voor het opdienen. Bereid een gezond maar decadent ontbijt voor door prei en gehakte zoete aardappelen in een gietijzeren koekenpan te koken, en vervolgens een ei te kraken en te braden totdat het is uitgehard. Gebruik prei in korstloze quiche - ze passen bijzonder goed bij champignons en rode pepers, of maak zelfgemaakte prei en aardappelsoep voor een stevige maaltijd om je op te warmen bij koud weer.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407