Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rood vlees tijdens de zwangerschap?

 1. Hoewel cheeseburgers en sappige steaks niet de meest voorkomende aanbeveling zijn voor een gezond zwangerschapsdieet, biedt rood vlees eigenlijk een groot voordeel voor de groeiende bloedtoevoer van moeders. Hoewel zwangere vrouwen rauw en niet gaar vlees moeten vermijden, kan het eten van meer rood vlees hen helpen aan de nieuwe voedingsbehoeften van hun lichaam te voldoen.

Grootste voordeel: ijzer

 1. Hoewel ijzer een belangrijk mineraal is voor iedereen, wordt het vooral belangrijk tijdens de zwangerschap. Tijdens de drie trimesters van de zwangerschap neemt het bloedvolume van de zwangere vrouw met bijna 50 procent toe. Dit verhoogde bloedvolume brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de groeiende placenta en de baby van de vrouw. Elke rode bloedcel bevat een eiwit dat speciaal is gemaakt om zuurstof te vervoeren; ijzer is verantwoordelijk voor het maken van dit eiwit, bekend als hemoglobine. Zonder ijzer zou het bloed van de moeder minder zuurstof kunnen dragen. En omdat het lichaam geen ijzer kan maken, is het afhankelijk van ijzer dat in uw dieet wordt geconsumeerd.

Aanbevolen ijzerinname

 1. De Centers for Disease Control and Prevention beveelt aan dat zwangere vrouwen ongeveer 27 milligram ijzer per dag consumeren, ongeacht de leeftijd van de moeder. Deze aanbevolen hoeveelheid is aanzienlijk hoger dan de aanbevolen hoeveelheid van 18 milligram per dag voor vrouwen die niet zwanger zijn. Een portie mager rundvlees van 3 ons levert ongeveer 3 milligram ijzer, wat aanzienlijk hoger is dan andere soorten vlees. Bijvoorbeeld, 3 ons kip, vis of varkensvlees levert slechts ongeveer 1 milligram ijzer op.

Heem versus niet-heemijzer

 1. Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer is voor het lichaam gemakkelijker op te nemen; dit type is afkomstig van dierlijke producten. Anderzijds is heemijzer moeilijker voor het lichaam om te absorberen. De hoeveelheid niet-heemijzer die door het lichaam wordt opgenomen, is in feite sterk afhankelijk van de andere soorten voedsel die tegelijkertijd worden gegeten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C verbeteren bijvoorbeeld de opname van ijzer uit niet-heem, terwijl zuivelproducten de opname verminderen. Niet-heemijzer is afkomstig van bonen, groene bladgroenten, gedroogd fruit en verrijkte broodjes en ontbijtgranen.

IJzertekort

 1. Volgens de Academie voor Voeding en Dieetleer is ijzertekort het meest voorkomende voedingstekort bij zwangere vrouwen. Als de ijzervoorraden te laag worden, kan het lichaam niet genoeg rode bloedcellen produceren, wat resulteert in een aandoening die bloedarmoede door ijzertekort wordt genoemd. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid en spierzwakte. Hoewel de aandoening vaak kan worden gecorrigeerd via een dieet, zijn ijzersupplementen beschikbaar voor zwangere vrouwen die ondanks dieetveranderingen tekort blijven. Omdat ijzersupplementen constipatie kunnen veroorzaken, moeten vrouwen meer vezels eten en gehydrateerd blijven om het probleem te helpen voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407