Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vanille-extract?

Kamille

 1. Vanille-extract wordt gemaakt door vanillebonen op te lossen in alcohol om de donker gekleurde vloeistof te creëren met de krachtige geur van natuurlijke vanille. Alle vanille-extracten bevatten veel alcohol, maar de alcohol verdampt bij blootstelling aan hoge temperaturen, zoals tijdens het bakken. Hoewel ze vergelijkbaar kunnen ruiken, is vanille-extract niet hetzelfde als kunstmatige vanillesmaak, die wordt gemaakt met een chemische stof die wordt gewonnen uit koolteer en hout. Vanille-extract is rijker van smaak en kan gezondheidsvoordelen bieden die u niet krijgt van de kunstmatige versie.

Antioxiderende activiteit

 1. Natuurlijk vanille-extract bevat tal van antioxidanten, waaronder vanillinezuur en vanilline. Antioxidanten beschermen uw lichaam tegen schade door schadelijke componenten, zoals vrije radicalen en toxines. Onderzoekers in een 2007-studie gepubliceerd in het "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ontdekten dat vanille-extract 26 tot 90 procent van de antioxidanten van onbewerkte vanille bevat, afhankelijk van het type antioxidant en de concentratie van het extract. Ze concludeerden dat vanille veel potentie had als gezondheidssupplement en als conserveermiddel.

Ontstekingsremmende eigenschappen

 1. Vanilline is een natuurlijke antioxidant en geeft vanillebonen hun onderscheidende aroma. Een dierstudie gepubliceerd in een 2011 nummer van het "European Journal of Pharmacology" ontdekte dat vanille-extract als gevolg van het vanilline-gehalte krachtige leverbeschermende eigenschappen had, evenals ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoekers ontdekten dat behandeling met vanilline leidde tot een lagere algehele ontsteking bij dieren. Het is echter nog niet bekend of het dezelfde voordelen voor mensen heeft.

Kan cholesterol verlagen

 1. De vanilline gevonden in vanille-extract kan cholesterolverlagende voordelen hebben, volgens een studie gepubliceerd in 2013 in het "Indian Journal of Experimental Biology." De dierstudie wees uit dat het nemen van hoge doses vanilline leidde tot een significante verlaging van het totale cholesterolgehalte in het bloed bij ratten die een vetrijk dieet kregen. Hoewel veelbelovend, gebruikte de studie, uitgevoerd over 45 dagen, veel grotere hoeveelheden vanilline dan gewoonlijk wordt gevonden in een portie vanille-extract. Meer onderzoek is nodig om de effecten ervan te bepalen.

Niet alleen voor het bakken

 1. Hoewel vanille-extract heerlijk is in veel gebakken producten, kunt u het ook aan andere voedingsmiddelen toevoegen. Neem het op in smoothies, milkshakes en zelfs yoghurt voor een warme, rijke smaak. In sommige gevallen kunt u de variëteit van vanilleboon kiezen die in een extract wordt vermeld. Mexicaanse, Madagascar en Tahitiaanse vanille-extracten bieden verschillende smaken en aroma. Tahitiaanse vanille is de meest aromatische, Mexicaanse vanille heeft een meer smakelijke smaak en Madagaskar vanille heeft een meer boterachtige smaak.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407