Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen en risico's van wei-eiwit?

Wat zijn de voordelen en risico's van wei-eiwit?

 1. Melk bestaat uit twee eiwitten, caseïne en wei. Wei-eiwit kan worden gescheiden van caseïne in melk of worden gevormd als bijproduct van het maken van kaas. Wei-eiwit wordt als een compleet eiwit beschouwd omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. Het bevat weinig lactose.

 2. Er zijn veel voordelen verbonden aan de consumptie van wei-eiwit en onderzoekers vinden voortdurend nieuwe mogelijke therapeutische eigenschappen. Hier leggen we uit wat de voordelen kunnen zijn en kijken we naar enkele bijwerkingen en potentiële risico's.

Voordelen

 1. Gewichtsverlies helpen: in een studie van 158 mensen, gepubliceerd in Nutrition Metabolism, verloren degenen die wei kregen "aanzienlijk meer lichaamsvet en vertoonden ze een groter behoud van spiermassa in vergelijking met proefpersonen die de controle drank. "

 2. Antikanker eigenschappen: veelbelovende resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Anticancer Research voor het gebruik van wei-eiwitconcentraat bij de behandeling van kanker. Meer onderzoek is nodig.

 3. Cholesterol verlagen: een studie, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, gaf weisupplementen gedurende 70 weken aan 70 mannen en vrouwen met overgewicht en mat een aantal parameters, zoals lipiden- en insulinespiegels. Ze vonden dat "er een significante afname was van het totale cholesterol en LDL-cholesterol in week 12 in de wei-groep vergeleken met de caseïne (groep)."

 4. Astma: Wei-eiwit kan de immuunrespons bij kinderen met astma verbeteren. Een kleine studie met 11 kinderen, gepubliceerd in het International Journal of Food Science and Nutrition, ontdekte dat kinderen met astma die gedurende 1 maand tweemaal daags 10 gram wei-eiwit kregen, een verbeterde immuunrespons hadden.

 5. Bloeddruk en hart- en vaatziekten: onderzoek gepubliceerd in het International Dairy Journal heeft aangetoond dat dranken die waren aangevuld met wei-eiwit de bloeddruk bij patiënten met hypertensie aanzienlijk verlaagden; hun risico op hartaandoeningen of beroertes was ook lager.

 6. Gewichtsverlies bij mensen met hiv verminderen: een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical and Investigative Medicine heeft aangetoond dat wei-eiwit kan helpen gewichtsverlies te verminderen bij hiv-positieve patiënten.

Mogelijke gevaren

 1. Sommige mensen die allergisch zijn voor melk, kunnen specifiek allergisch zijn voor wei. In gematigde doses veroorzaakt wei-eiwit doorgaans geen bijwerkingen. Het consumeren van zeer hoge doses kan echter veroorzaken:

 2. Consistente hoge doses wei-eiwit kunnen ook acne veroorzaken. Vanuit voedingsoogpunt is wei-eiwit zeer ongebruikelijk en heeft het geen natuurlijk equivalent.

 3. Sommige mensen geloven dat er risico's zijn in voedingsgeraffineerde voedingsmiddelen zoals deze, omdat, hoewel ze veel voedingsstoffen bevatten, de balans sterk naar eiwit wordt getipt.

Types

 1. Er zijn drie primaire soorten wei-eiwit; wei-eiwitconcentraat (WPC), wei-eiwitisolaat (WPI) en wei-eiwithydrolysaat (WPH).

 2. Laten we deze om de beurt bekijken:

 3. Ook wordt WPH vaak gebruikt in medische eiwitsupplementen en zuigelingenvoeding vanwege de verbeterde verteerbaarheid en het verminderde allergeenpotentieel.

Spieropbouw en gewichtsverlies

 1. Wei-eiwitsuppletie samen met krachttraining kan de eiwitsynthese van spieren helpen verbeteren en de groei van vetvrije massa bevorderen.

 2. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism concludeerde dat "wei-eiwitsuppletie tijdens weerstandstraining enig voordeel biedt in vergelijking met alleen weerstandstraining." Bovendien "hadden mannen die met wei-eiwit werden aangevuld een grotere relatieve winst in vetvrije massa."

 3. Veel betere winsten in sterkte worden geassocieerd met wei-isolaatsuppletie in vergelijking met caseïne.

 4. Dit werd aangetoond in een andere studie die werd gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, waarin werd geconcludeerd dat in "twee groepen van bij elkaar passende, door weerstand getrainde mannen wei-isolaat significant grotere winst in sterkte opleverde , magere lichaamsmassa en een afname van vetmassa in vergelijking met suppletie met caseïne tijdens een intensief weerstandstrainingsprogramma van 10 weken. "

 5. Als u wei-isolaatsupplementen wilt kopen, dan is er een uitstekende selectie online met duizenden beoordelingen van klanten.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 27 november 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Burke, D. G., Chilibeck, P. D., Davison, K. S., Candow, D. C., Farthing, J., Smith-Palmer, T. (2001). Het effect van wei-eiwitsuppletie met en zonder creatinemonohydraat in combinatie met weerstandstraining op spiermassa en spierkracht [!Abstract

 8. Lothian, J. B., Gray, V., Lands, L. C. (2006). Effect van wei-eiwit om de immuunrespons bij kinderen met atopisch astma te moduleren [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407