Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van eidooiers?

Overwegingen

 1. Eieren hebben drie afzonderlijke secties - de schaal, de witte en de dooier. Wanneer je een rauw ei openbreekt, is de dooier de gele, cirkelvormige sectie; een groeiend embryo voedt zich met dit deel van het ei terwijl het in de beschermende schaal groeit. Hoewel de gezondheidsvoordelen van eiwitten algemeen bekend zijn, hebben eierdooiers ook voordelen voor de gezondheid.

Meer vitamines

 1. Eierdooiers bevatten meer vitamines - en grotere hoeveelheden van die vitamines - dan eiwitten. Elke eierdooier bevat zeven vitamines: B6, folaat, een B-vitamine, B-12, A, D, E en K. Daarvan worden vitamines A, D, E en K alleen gevonden in eidooiers en niet in eiwitten. Eierdooiers zijn eigenlijk een van de weinige voedingsmiddelen waarin vitamine D van nature voorkomt.

Meer mineralen

 1. Net als vitamines zijn mineralen cruciale voedingsbouwstenen, essentieel voor het uitvoeren van lichaamsfuncties zoals het balanceren van elektrolyten. Eierdooiers - en eiwitten - hebben elk 13 soorten mineralen. Deze mineralen omvatten calcium, magnesium, ijzer, kalium, natrium en selenium. Hoewel zowel het eiwit als de eidooier deze mineralen bevatten, bevat de dooier de meeste. 90 procent van het calcium van een ei zit bijvoorbeeld in de dooier; 93 procent van zijn ijzergehalte zit in de dooier, met slechts 7 procent in het wit.

Gezondheid van de ogen

 1. Carotenoïden in eidooier - met name de carotenoïden luteïne en zeaxanthine - tonen veelbelovend voor het bevorderen van de gezondheid van het oog. Deze carotenoïden, die kleurrijke pigmenten zijn die eidooiers hun gele kleur geven, verlagen het risico van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en staar, volgens onderzoekers. Ze fungeren als antioxidanten in het oog en beschermen tegen vrije radicalen die verschillende delen van het netvlies kunnen beschadigen, waardoor het vermogen om het licht correct te focussen, wordt beïnvloed.

Voordelen van Choline

 1. Eierdooiers - en de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die erin voorkomen - helpen ook de gezondheid van hart en hart en bloedvaten te bevorderen. Niet alleen vertoont de matige consumptie van eidooiers geen direct verband met hartaandoeningen, maar helpen voedingsstoffen in de dooier - zoals choline - om de cardiovasculaire functie te reguleren. Bovendien bleek uit een studie van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill dat vrouwen met het hoogste niveau van choline-inname 24 procent minder kans hadden dan vrouwen die de minste choline in hun voeding kregen om borstkanker te ontwikkelen.

Overwegingen

 1. Eierdooiers bevatten cholesterol, dus u moet het aantal eieren dat u elke dag eet beperken. Afhankelijk van uw algehele gezondheid of risico op een hartaanval, kan uw arts aanbevelen eierdooiers te vermijden of spaarzaam in uw dieet te gebruiken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407