Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van inktvisinkt?

Wat ijzer

 1. U bent misschien bekend met calamares, gefrituurde inktvisringen geserveerd met een zijsaus of een citroenwig, maar inktvisinkt is waarschijnlijk minder bekend, ook al komt het uit dezelfde bron. Inktvis produceert inkt als afweermechanisme. Je kunt deze inkt zelf oogsten, en hij is ook direct verkrijgbaar in speciaalzaken en vismarkten. U kunt inktvisinkt aan levensmiddelen toevoegen om een ​​rijke smaak en diepe, zwarte kleur te creëren. Het is rijk aan ijzer en antioxidanten en biedt een aantal potentiële gezondheidsvoordelen.

Rijk aan antioxidanten

 1. Uit een uitgave van 2013 van "International Aquatic Research" bleek dat inktvisinkt tal van antioxidanten bevatte, die zelfs aanwezig waren nadat de melanine, de verbinding die de zwarte kleur produceert, was verwijderd. In een in vitro-onderzoek ontdekten wetenschappers dat de antioxidanten in inktvisinkt sterke preventieve lipidenoxidatiemogelijkheden hadden - een voordeel dat hen zou kunnen koppelen aan een lager risico op hartaandoeningen bij mensen. Onderzoek bij mensen en onderzoek op lange termijn zijn echter nog steeds nodig, dus het is voorbarig om inktvis te beschouwen als een behandeling voor hartziekten.

Hoog in ijzer

 1. In een 2008-uitgave van het "Journal of Food Science" ontdekten onderzoekers dat inktvisinkt hielp bij het verminderen van bloedarmoede door ijzertekort bij ratten. Ratten op een ijzerarm dieet die een supplement van inktvis kregen, vertoonden hogere aantallen rode bloedcellen en hemoglobine dan ratten die het supplement niet ontvingen. Hoewel verder onderzoek nog steeds nodig is, theoretiseren onderzoekers dat inktvisinkt mogelijk kan fungeren als een nieuwe bron van voedingsijzer voor mensen. IJzer is een essentieel mineraal omdat het nodig is om hemoglobine en myoglobine te produceren, twee eiwitten in rode bloedcellen die helpen zuurstof door je lichaam te transporteren.

Glutaminezuur en smaak

 1. Inktvisinkt is van nature rijk aan glutaminezuur, soms per ongeluk glutamaten genoemd, wat de diepe, rijke smaak oplevert die met umami wordt geassocieerd. Net als andere rijk smakende voedingsmiddelen, zoals truffels en Parmezaanse kaas, voegt inktvis onmiddellijk smaak toe vanwege het glutaminezuurgehalte, hoewel het geen zout of vet is, twee van de meest voorkomende smaakversterkende ingrediënten. Met inktvisinkt kun je de hoeveelheid zout die je aan een gerecht toevoegt verminderen om de smaak te verhogen, volgens Marcella Hazan, auteur van de "Essential of Classic Italian Cooking." Een natriumarm dieet - dat veel Amerikanen al volgen - verhoogt uw risico op hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Het glutaminezuurgehalte van inktvisinkt betekent echter dat het bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken - vermijd inktvisinkt als u gevoelig bent voor andere bronnen van glutamaten, zoals MSG.

Squid Ink gebruiken

 1. In de Italiaanse en Spaanse keuken wordt inktvis nu ook vaker gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken. Inktvisinkt kan als saus worden toegevoegd aan gerechten, zoals risotto, waar het een inktzwarte glans toevoegt aan levensmiddelen en een diepe smaak. Andere voorbereidingen zijn het toevoegen van de inkt aan het zetmeel, zoals met inktvisinkt, wat zorgt voor een donkere zwarte pasta die heel goed pronkt met de heldere kleuren van groenten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407