Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van plantaardige glycerine?

Pluk de voordelen

 1. Plantaardige glycerine, ook wel glycerol genoemd, is gemaakt van soja, kokosnoot of palmolie en bevat dus geen dierlijke producten. Glycerine wordt gebruikt om voedingsmiddelen vochtig te houden, ingrediënten op olie- en waterbasis te mengen en voedingsmiddelen te zoeten. Het heeft ook een aantal medische toepassingen en kan enkele gunstige effecten hebben op de hydratatie tijdens het sporten.

Houdt voedsel vochtig

 1. Fabrikanten voegen glycerine toe aan levensmiddelen, waaronder gebak, fudge, snoep en voeding en energierepen, om hun watergehalte te behouden. Het kan ook helpen voorkomen dat ijskristallen worden gevormd in bevroren desserts met minder vet. Andere voedingsmiddelen die glycerine kunnen bevatten, zijn zuivelproducten, soepen, sauzen, kruiden, verwerkt vlees en zeevruchten en gearomatiseerde dranken op waterbasis.

Voegt zoetheid toe

 1. Plantaardige glycerine wordt soms gebruikt als een alternatieve zoetstof in voedingsmiddelen voor diabetici en een aantal koolhydraatarme bewerkte voedingsmiddelen. Het is eigenlijk minder zoet dan suiker en bevat meer calorieën, maar omdat het in dezelfde groep koolhydraten valt als suikeralcoholen, heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel of op minder dan suiker, volgens de erkende diëtist / voedingsdeskundige Monica Reinagel. Glycerine wordt goed opgenomen door het lichaam en wordt dan omgezet in glucose, dus het kan een effect hebben op de bloedsuiker dat meer op suiker lijkt dan op suikeralcoholen.

Verlicht constipatie

 1. Grote hoeveelheden glycerine kunnen een laxerend effect veroorzaken, dus het wordt soms gebruikt als medicijn om constipatie te helpen verlichten, meestal in de vorm van een zetpil. Het wordt niet aanbevolen voor dit gebruik als je diabetes hebt of nierproblemen hebt, omdat het deze aandoeningen kan verergeren.

Kan uitdroging beperken

 1. Een studie gepubliceerd in het Journal of Athletic Training in 2004 wees uit dat het drinken van een drank met glycerine vóór de race samen met water tijdens de race de uitdroging en hittespanning bij mountainbikers leek te helpen beperken. Dit was een zeer kleine studie met in totaal slechts 12 deelnemers, dus verder onderzoek is nodig om deze resultaten te verifiëren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407