Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van rode biet?

Wat zijn de voordelen van rode biet?

 1. Nieuwe producten waarin dit zeer voedzame voedsel is verwerkt, verschijnen overal en bevatten sappen en drankjes.

 2. Rode biet of tafelbiet zijn van dezelfde familie als suikerbieten, maar ze zijn genetisch en qua voedingswaarde verschillend. Suikerbieten zijn wit van kleur en worden meestal gebruikt voor het extraheren van suiker en het zoeten van gefabriceerd voedsel. Suiker kan niet worden verkregen uit bieten, die meestal rood of goud van kleur zijn.

 3. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

Voordelen

 1. Rode biet wint aan populariteit als nieuw superfood. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Veel studies geven aan dat het eten van meer plantaardig voedsel, zoals rode biet, het risico op obesitas, algehele mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen vermindert en een gezonde teint en haar, verhoogde energie en algeheel lager bevordert gewicht.

 3. Gezondheid van het hart en bloeddruk: een studie uit 2008, gepubliceerd in Hypertensie, onderzocht de effecten van het innemen van 500 milliliter bietensap bij gezonde vrijwilligers en ontdekte dat de bloeddruk aanzienlijk was verlaagd na inname.

 4. Onderzoekers veronderstelden dat dit waarschijnlijk te wijten was aan de hoge nitraatgehaltes in bietensap en dat de hoge nitraatgroenten een goedkope en effectieve manier konden zijn om cardiovasculaire aandoeningen en bloeddruk te behandelen.

 5. Een ander onderzoek dat in 2010 werd uitgevoerd, vond vergelijkbare resultaten en concludeerde dat het drinken van bietensap de bloeddruk aanzienlijk verlaagde op dosisafhankelijke basis.

 6. Dementie: Onderzoekers van Wake Forest University hebben ontdekt dat het drinken van sap van rode biet de zuurstoftoevoer naar de hersenen kan verbeteren en de progressie van dementie bij oudere volwassenen kan vertragen.

 7. Volgens Daniel Kim-Shapiro, directeur van het Translational Science Center van Wake Forest, neemt de bloedtoevoer naar bepaalde hersengebieden af ​​met de leeftijd en leidt dit tot een afname van de cognitie en mogelijke dementie. Het consumeren van bietensap als onderdeel van een hoog nitraatdieet kan de bloedstroom en zuurstofvoorziening naar deze gebieden die ontbreken, verbeteren.

 8. Diabetes: bieten bevatten een antioxidant die alfa-liponzuur wordt genoemd en die kan helpen bij het verlagen van de glucosespiegel, het verhogen van de insulinegevoeligheid en het voorkomen van veranderingen door oxidatieve stress bij patiënten met diabetes.

 9. Onderzoek naar alfa-liponzuur heeft ook een afname van de symptomen van perifere neuropathie en autonome neuropathie bij mensen met diabetes aangetoond.5

 10. Een meta-analyse suggereert echter dat de voordelen van alfa-liponzuur voor symptomatische perifere neuropathie beperkt kunnen zijn tot intraveneuze toediening van het zuur. De auteurs concluderen: "Het is onduidelijk of de significante verbeteringen waargenomen na 3 tot 5 weken orale toediening bij een dosering van meer dan 600 milligram per dag zijn klinisch relevant. "6

 11. Spijsvertering en regelmaat: vanwege het hoge vezelgehalte helpt rode biet constipatie te voorkomen en regelmaat te bevorderen voor een gezond spijsverteringskanaal.

 12. Ontsteking: Choline is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof in rode biet die helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Choline helpt ook om de structuur van cellulaire membranen te handhaven, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen.4

 13. Oefening en atletische prestaties: Van bietensap-suppletie is aangetoond dat het spieroxygenatie tijdens de oefening verbetert, wat suggereert dat een verhoogde inname van nitraat in het dieet de inspanningstolerantie tijdens langdurige duurtraining kan verbeteren. Kwaliteit van leven voor mensen met cardiovasculaire, respiratoire of metabole ziekten, die de activiteiten van het dagelijks leven fysiek moeilijk vinden vanwege een gebrek aan zuurstof, kan worden verbeterd.

 14. Rode bietensap verbeterde de prestaties met 2,8 procent, of 11 seconden, in een tijdrit van 4 km en met 2,7 procent of 45 seconden in een tijdrit van 16,1 kilometer.

Nutrition

 1. Rode biet en bietensap zijn goede bronnen van verschillende voedingsstoffen.

 2. Een kopje rauwe bieten bevat:

 3. Afhankelijk van het merk kan een fles bietensap van 296 milliliter bevatten:

 4. Het is echter belangrijk om het etiket van verpakte sappen te controleren om te controleren op toegevoegde suikers.

 5. Rode biet levert 1 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A, 2 procent calcium, 11 procent vitamine C en 6 procent ijzer.

 6. Vitamine C, een antioxidant, speelt een sleutelrol bij het creëren van collageen en sommige neurotransmitters en bij het metabolisme van eiwitten. IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels overbrengt. Het is nodig voor groei, ontwikkeling en celfunctie. Een gebrek aan ijzer leidt tot een bepaald soort bloedarmoede.

 7. Het is een rijke bron van folaat en mangaan. Het bevat ook thiamine, riboflavine, vitamine B-6, pantotheenzuur, choline, betaïne, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en selenium.

 8. Foliumzuur is belangrijk voor een gezond metabolisme, stimuleert een gezonde huid en haar en beschermt de mond tegen pijn en zweren. Foliumzuur wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap en studies suggereren dat het bijdraagt ​​aan een gezond geboortegewicht en aangeboren hartafwijkingen en andere problemen zoals neurale tubaire afwijkingen bij de pasgeborene voorkomt.

 9. Mangaan komt in kleine hoeveelheden in het lichaam voor, maar het is nodig voor een reeks functies. Een gebrek aan mangaan kan bijdragen aan onvruchtbaarheid, botmisvorming, zwakte en epileptische aanvallen.

 10. Bieten bevatten veel nitraat in de voeding, waarvan wordt aangenomen dat het het cardiovasculaire systeem ten goede komt en mogelijk beschermt tegen kanker.

Diet

 1. Bieten kunnen worden geroosterd, gestoomd, gekookt, gebeitst of rauw gegeten.

 2. Zorg er bij het kiezen van een rode biet voor dat deze zwaar is voor zijn grootte en zonder oppervlaktebeschadiging. Als de groene toppen nog steeds aanstaan, moeten ze er vers uitzien, niet verwelkt. Deze zijn ook eetbaar.

 3. Rode bieten zijn niet alleen rood. Er zijn ook gouden bieten en witte bieten. Ze zijn overal verkrijgbaar in supermarkten en boerenmarkten.

 4. Bewaar de bieten enkele dagen in een goed afgesloten zak.

 5. Als u bieten kweekt en ze langer wilt bewaren, snijdt u de bladeren en stengels af en laat u ongeveer 2 centimeter lang. Bewaar ze in een doos met zand in een garage of schuur, op een plek die koel maar vorstvrij is.

Risico's

 1. Indien onjuist opgeslagen, kan nitraathoudend groentesap bacteriën verzamelen die nitraat in nitriet omzetten en het sap verontreinigen. Hoge niveaus van nitriet kunnen bij consumptie schadelijk zijn.

 2. Een hoog nitraatdieet kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals organische nitraat (nitroglycerine) of nitrietmedicijnen die worden gebruikt voor angina, sildenafilcitraat, tadalafil en vardenafil.2

 3. Het drinken van bietensap kan rode urine of ontlasting veroorzaken.

 4. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 5. Verschillende bietenproducten zijn online te koop, inclusief supplementen, poeder, sap, extract en ingemaakte bieten.

Verder lezen

 1. Heb je genoten van het lezen over de potentiële gezondheidsvoordelen van rode biet? Bekijk onze verzameling artikelen over andere groenten en fruit.

 2. Lees anders ons artikel over de top 10 gezonde voeding voor uw dagelijkse voeding.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 23 februari 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407