Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van voedselverwerking?

Vol met fytochemicaliën

 1. Gedurende de hele geschiedenis van de mensheid is de mens zich meestal beperkt tot het consumeren van voedsel dat direct beschikbaar is of op beperkte wijze wordt geconserveerd via roken, zouten en beitsen. Het was niet tot de industriële revolutie en massaproductie technieken die bewerkte, geconserveerde voedingsmiddelen op grote schaal beschikbaar kwamen. Voedselverwerking heeft tal van voordelen en enkele nadelen.

Preservation

 1. Wanneer u voedingsmiddelen verwerkt, maakt u ze vaak veel gemakkelijker op te slaan en te bewaren. Sommige voedselverwerkingstechnieken, zoals invriezen, behouden de voedingswaarde volgens de European Food Information Council. Andere methoden, zoals koken, kunnen ook de voedingswaarde verbeteren. Verder is conserven veel langer beschikbaar dan niet-conserven, waardoor ze gemakkelijker te bewaren en op te slaan zijn zonder dat de consument vaker hoeft te kopen.

Safety

 1. Een ander belangrijk voordeel van het verwerken van voedsel is het vermogen van producenten om voedselveiligheid te waarborgen en gevaarlijke gifstoffen te verwijderen of te voorkomen. Melkpasteurisatie verwijdert bijvoorbeeld schadelijke bacteriën uit rauwe melk, waardoor het geschikt is voor menselijke consumptie. Voedselverwerkingsmethoden die water verwijderen, zoals drogen en roken, verminderen of beperken de mogelijkheid van bacteriegroei omdat de bacteriën afhankelijk zijn van het water om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Gemak en marketing

 1. Door verwerking kunnen fabrikanten een overwegend uniform product leveren. Dit betekent dat als u vandaag een fles bier van een merknaam koopt, de fles van hetzelfde bier dat u morgen koopt, hetzelfde product zal zijn. Verwerking zorgt ook voor sneller en eenvoudiger verbruik. Door bijvoorbeeld een kant-en-klare maaltijd te eten, kan de consument veel minder tijd besteden aan bereiding en koken.

Nadelen

 1. Hoewel verwerkt voedsel veel voordelen biedt, betekent dit niet dat er geen nadelen zijn. Een belangrijk nadeel is dat voedselverwerkers vaak zout moeten toevoegen in het conserveringsproces. Mensen die veel bewerkte voedingsmiddelen eten, hebben dus een veel hoger natriumgehalte. Verhoogde natriumspiegels kunnen leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk en een hoger risico op beroertes en andere ernstige medische aandoeningen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407