Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van zonlicht?

Zonlicht en serotonine

 1. We zijn gewend te horen hoe te veel van de warme stralen van de zon schadelijk kunnen zijn voor uw huid. Maar wist je dat de juiste balans veel humeurverhogende voordelen kan hebben?

 2. Zonlicht en duisternis veroorzaken de afgifte van hormonen in uw hersenen. Men denkt dat blootstelling aan zonlicht de afgifte door de hersenen van het hormoon serotonine verhoogt. Serotonine wordt geassocieerd met het stimuleren van de stemming en het helpen van een persoon zich kalm en gefocust te voelen. 'S Nachts activeert donkerder licht de hersenen om een ​​ander hormoon te maken, melatonine genaamd. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slapen.

 3. Zonder voldoende blootstelling aan de zon kunnen uw serotonineniveaus dalen. Lage niveaus van serotonine worden geassocieerd met een hoger risico op ernstige depressie met seizoenspatroon (voorheen bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis of SAD). Dit is een vorm van depressie veroorzaakt door de veranderende seizoenen.

 4. Een humeurboost is niet de enige reden om meer zonlicht te krijgen. Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan het vangen van matige hoeveelheden stralen.

En geestelijke gezondheid

 1. Verminderde blootstelling aan de zon is in verband gebracht met een daling van uw serotonineniveau, wat kan leiden tot een ernstige depressie met seizoenspatroon. De door licht geïnduceerde effecten van serotonine worden veroorzaakt door zonlicht dat door het oog naar binnen gaat. Zonlicht wijst op speciale gebieden in het netvlies, waardoor serotonine vrijkomt. Het is dus waarschijnlijker dat u dit soort depressies ervaart in de winter, wanneer de dagen korter zijn.

 2. Vanwege deze verbinding is lichttherapie een van de belangrijkste behandelingen voor depressie met seizoenspatronen, ook bekend als fototherapie. U kunt een lichttherapiedoos thuis kopen. Het licht uit de doos bootst natuurlijk zonlicht na dat de hersenen stimuleert om serotonine te maken en overtollig melatonine vermindert.

 3. Blootstelling aan zonlicht kan ook ten goede komen aan mensen met:

 4. Angstgerelateerde aandoeningen en paniekaanvallen zijn ook in verband gebracht met veranderende seizoenen en verminderd zonlicht.

Zonlichtvoordelen

 1. De voordelen van de zon gaan verder dan het bestrijden van stress. Hier volgen enkele van de andere redenen om wat stralen op te vangen:

 2. Blootstelling aan de ultraviolet-B-straling in de zonnestralen zorgt ervoor dat de huid van een persoon vitamine D aanmaakt. Volgens een onderzoek uit 2008, gedurende 30 minuten tijdens het dragen van een zwempak, zullen mensen maak de volgende vitamine D-waarden:

 3. De vitamine D die dankzij de zon is gemaakt, speelt een grote rol bij de gezondheid van de botten. Lage vitamine D-waarden zijn in verband gebracht met rachitis bij kinderen en botverspillende ziekten zoals osteoporose en osteomalacie.

 4. Hoewel overmatig zonlicht kan bijdragen aan huidkanker, heeft een matige hoeveelheid zonlicht eigenlijk preventieve voordelen als het gaat om kanker.

 5. Volgens onderzoekers hebben degenen die in gebieden met minder daglichturen wonen, meer kans op specifieke kankers dan degenen die overdag wonen waar meer zon is. Deze kankers omvatten:

 6. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan blootstelling aan de zon ook helpen bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen. Artsen hebben blootstelling aan UV-straling aanbevolen om te behandelen:

 7. Hoewel lichttherapie niet voor iedereen geschikt is, kan een dermatoloog aanbevelen of lichtbehandelingen uw specifieke huidproblemen ten goede komen.

 8. Onderzoeksstudies hebben voorlopige verbanden aangetoond tussen zonlicht als mogelijke behandeling voor verschillende andere aandoeningen. Waaronder:

 9. Er moeten echter meer onderzoeken worden uitgevoerd voordat onderzoekers kunnen concluderen dat zonlicht een behandeling voor deze en andere aandoeningen kan zijn.

En moderatie

 1. Hoewel er veel goede redenen zijn om zon te krijgen, straalt de zon ultraviolette (UV) straling uit. UV-straling kan de huid binnendringen en het DNA van cellen beschadigen. Dit kan leiden tot huidkanker.

 2. Onderzoekers hebben niet altijd een exacte meting voor hoe lang je buiten moet blijven om van de voordelen van zonlicht te profiteren. Maar het definiëren van een overmatige hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt af van uw huidtype en hoe direct de zonnestralen zijn.

 3. Mensen met een lichte huid krijgen meestal sneller zonnebrand dan mensen met een donkere huid. Ook heb je meer kans om zonnebrand naar buiten te gaan wanneer de zonnestralen directer zijn. Dit vindt meestal plaats tussen 10.00 en 16.00 uur

 4. Volgens de WHO is het 2-3 keer per week voldoende om 5 tot 15 minuten zonlicht op je armen, handen en gezicht te krijgen om te genieten van de vitamine D-stimulerende voordelen van de zon . Merk op dat de zon in de huid moet doordringen. Het dragen van zonnebrandcrème of kleding over je huid leidt niet tot de productie van vitamine D.

 5. Maar als u langer dan 15 minuten buiten bent, is het een goed idee om uw huid te beschermen. U kunt dat doen door zonnebrandcrème aan te brengen met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minimaal 15. Het dragen van een beschermende hoed en shirt kan ook helpen.

Outlook

 1. Van het behandelen van huidaandoeningen tot het verbeteren van het humeur, zonlicht heeft veel voordelen. Als u op hogere breedtegraden woont met weinig zonlicht, kan een lichtbak enkele van zijn humeurverhogende voordelen bieden.

 2. Omdat overmatige blootstelling aan de zon verband houdt met een verhoogd risico op huidkanker, blijf niet te lang buiten zonder zonnebrandcrème. Als je langer dan 15 minuten buiten bent, heb je een zonnebrandcrème nodig met een SPF van minstens 15.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407