Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Watervasten: voordelen en gevaren

De onderste regel

 1. Vasten, een methode om voedselinname te beperken, wordt al duizenden jaren toegepast.

 2. Watervasten is een soort vasten die alles behalve water beperkt. Het is de laatste jaren populairder geworden als een snelle manier om gewicht te verliezen.

 3. Studies hebben aangetoond dat watervasten voordelen voor de gezondheid kan hebben. Het kan het risico op sommige chronische ziekten verlagen en autofagie stimuleren, een proces dat helpt uw ​​lichaam af te breken en oude delen van uw cellen te recyclen (1, 2).

 4. Dat gezegd hebbende, menselijke studies over watervasten zijn zeer beperkt. Het brengt ook veel gezondheidsrisico's met zich mee en is niet voor iedereen geschikt.

 5. Dit artikel geeft u een overzicht van watervasten en hoe het werkt, evenals de voordelen en gevaren.

Wat is watervasten?

 1. Watervasten is een vorm van vasten waarbij je niets anders kunt consumeren dan water.

 2. De meeste watersnelheden duren 24 tot 72 uur. U moet niet langer snel water volgen zonder medisch toezicht.

 3. Hier zijn een paar redenen waarom mensen watervasten proberen:

 4. De belangrijkste reden waarom mensen watervasten proberen, is vanwege de gezondheidsvoordelen.

 5. Dat komt omdat verschillende studies watervasten hebben gekoppeld aan enkele indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Dit omvat een lager risico op kanker, hartaandoeningen en diabetes (1, 2, 3).

 6. Vasten op water kan ook autofagie bevorderen, een proces waarbij uw lichaam afbreekt en oude delen van uw cellen recycleert die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn (4).

 7. Populaire diëten zoals het reinigen van citroen detox zijn gemodelleerd naar het water snel. Met de citroenreinigingsreiniging kun je alleen een mengsel van citroensap, water, ahornsiroop en cayennepeper drinken, meerdere keren per dag gedurende maximaal 7 dagen (5).

 8. Vasten met water heeft echter veel risico's en kan zeer gevaarlijk zijn als het te lang wordt gevolgd.

Hoe water je snel?

 1. Er zijn geen wetenschappelijke richtlijnen voor het starten van watervasten.

 2. Er zijn echter verschillende groepen mensen die niet snel water moeten geven zonder medisch toezicht.

 3. Dit omvat mensen met jicht, diabetes (beide typen 1 en 2), eetstoornissen, oudere volwassenen, zwangere vrouwen en kinderen (6).

 4. Als u nog nooit eerder water heeft gevast, is het een goed idee om drie tot vier dagen door te brengen met het voorbereiden van uw lichaam op het zijn zonder voedsel.

 5. Je kunt dit doen door kleinere porties te eten bij elke maaltijd of door een deel van de dag te vasten.

 6. Tijdens een watersnelheid mag u niets anders eten of drinken dan water.

 7. De meeste mensen drinken snel twee tot drie liter water per dag.

 8. Het water duurt in totaal 24 tot 72 uur. U moet niet langer snel water geven zonder medisch toezicht vanwege gezondheidsrisico's.

 9. Sommige mensen kunnen zich zwak of duizelig voelen tijdens snel water en willen misschien geen zware machines bedienen en rijden om een ​​ongeval te voorkomen (7).

 10. Na het vasten van het water moet u de neiging weerstaan ​​om een ​​grote maaltijd te eten.

 11. Dit komt omdat het eten van een grote maaltijd na een vasten ongemakkelijke symptomen kan veroorzaken.

 12. Breek in plaats daarvan uw vasten met een smoothie of kleinere maaltijden. Je kunt de hele dag door grotere maaltijden introduceren naarmate je je comfortabeler voelt.

 13. De post-fast fase is vooral belangrijk na langer vasten. Dit komt omdat u mogelijk het risico loopt om het syndroom te hervoeden, een mogelijk fatale aandoening waarbij het lichaam snelle veranderingen in vloeistof en elektrolyten ondergaat (8).

 14. Deze fase duurt normaal een dag, maar mensen die drie of meer dagen vasten, hebben mogelijk tot drie dagen nodig voordat ze zich comfortabel voelen bij het eten van grotere maaltijden.

Vasten op water

 1. Watervasten is in verschillende studies met mensen en dieren in verband gebracht met gezondheidsvoordelen.

 2. Hier zijn een paar gezondheidsvoordelen van watervasten.

 3. Autofagie is een proces waarbij oude delen van uw cellen worden afgebroken en gerecycled (4).

 4. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat autofagie kan helpen beschermen tegen ziekten zoals kanker, de ziekte van Alzheimer en hartziekten (9, 10, 11).

 5. Autofagie kan bijvoorbeeld voorkomen dat beschadigde delen van uw cellen zich ophopen, wat een risicofactor is voor veel soorten kanker. Dit kan helpen voorkomen dat kankercellen groeien (12).

 6. Onderzoek uit dierstudies stelt consequent vast dat watervasten autofagie helpt bevorderen. Dierstudies tonen ook aan dat autofagie de levensduur kan verlengen (1, 3, 13).

 7. Dat gezegd hebbende, er zijn maar heel weinig studies bij mensen over watervasten, autofagie en ziektepreventie. Meer onderzoek is nodig voordat het wordt aanbevolen om autofagie te bevorderen.

 8. Onderzoek toont aan dat langere, medisch onder toezicht staande vasten mensen met hoge bloeddruk kunnen helpen hun bloeddruk te verlagen (14, 15).

 9. In één onderzoek vastten 68 mensen met borderline hoge bloeddruk water bijna 14 dagen onder medisch toezicht.

 10. Aan het einde van het vasten zag 82% van de mensen hun bloeddruk dalen tot gezonde niveaus (120/80 mmHg). Bovendien was de gemiddelde bloeddrukdaling 20 mmHg voor systolisch (bovenste waarde) en 7 mmHg voor diastolisch (lagere waarde), wat significant is (14).

 11. In een ander onderzoek vastten 174 mensen met water met hoge bloeddruk gemiddeld 10 tot 11 dagen.

 12. Aan het einde van het vasten bereikte 90% van de mensen een bloeddruk lager dan 140/90 mmHg - de limieten die worden gebruikt om hoge bloeddruk te diagnosticeren. Bovendien was de gemiddelde daling van de systolische bloeddruk (bovenste waarde) een aanzienlijke 37 mmHG (15).

 13. Helaas zijn er geen onderzoeken bij mensen gedaan die het verband onderzoeken tussen kortstondig vasten in het water (24 tot 72 uur) en bloeddruk.

 14. Insuline en leptine zijn belangrijke hormonen die het metabolisme van het lichaam beïnvloeden. Insuline helpt het lichaam voedingsstoffen uit de bloedbaan op te slaan, terwijl leptine het lichaam helpt zich vol te voelen (16, 17).

 15. Onderzoek toont aan dat vasten door water uw lichaam gevoeliger kan maken voor leptine en insuline. Een grotere gevoeligheid maakt deze hormonen effectiever (18, 19, 20, 21).

 16. Als u bijvoorbeeld meer insuline gevoelig bent, betekent dit dat uw lichaam efficiënter is in het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Ondertussen kan het meer gevoelig zijn voor leptine uw lichaam helpen hongersignalen efficiënter te verwerken en op zijn beurt uw risico op obesitas verlagen (22, 23).

 17. Er zijn aanwijzingen dat vasten door water het risico op chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen kan verlagen (2, 24, 25).

 18. In één onderzoek volgden 30 gezonde volwassenen 24 uur lang snel water. Na het vasten hadden ze aanzienlijk lagere bloedspiegels van cholesterol en triglyceriden - twee risicofactoren voor hartaandoeningen (26).

 19. Verschillende dierstudies hebben ook aangetoond dat vasten met water het hart kan beschermen tegen schade door vrije radicalen (2, 27).

 20. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die delen van cellen kunnen beschadigen. Ze staan ​​erom bekend een rol te spelen bij veel chronische ziekten (28).

 21. Bovendien is uit onderzoek bij dieren gebleken dat watervasten genen kan onderdrukken die kankercellen helpen groeien. Het kan ook de effecten van chemotherapie verbeteren (29).

 22. Houd er rekening mee dat er slechts een handvol studies is die kijken naar de impact van watervasten op mensen. Meer onderzoek op mensen is nodig voordat aanbevelingen worden gedaan.

Watervasten

 1. Hoewel vasten aan water enkele voordelen kan hebben, brengt het gezondheidsrisico's met zich mee.

 2. Hier zijn een paar gevaren en risico's van vasten met water.

 3. Omdat water snel calorieën beperkt, verliest u snel veel gewicht.

 4. Uit onderzoek blijkt zelfs dat u tot 2 pond (0,9 kg) per dag van het 24- tot 72-uur water snel (7) kunt verliezen.

 5. Helaas kan veel van het gewicht dat u verliest afkomstig zijn van water, koolhydraten en zelfs spiermassa.

 6. Hoewel het vreemd klinkt, kan een snel water je uitdrogen. Dit komt omdat ongeveer 20 tot 30% van je dagelijkse waterinname afkomstig is van het voedsel dat je eet (30).

 7. Als u dezelfde hoeveelheid water drinkt maar geen voedsel eet, krijgt u mogelijk niet genoeg water.

 8. Symptomen van uitdroging zijn duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, constipatie, lage bloeddruk en lage productiviteit. Om uitdroging te voorkomen, moet u mogelijk meer drinken dan normaal (31).

 9. Orthostatische hypotensie komt vaak voor bij mensen die snel water geven (32).

 10. Het wordt gedefinieerd als een bloeddrukdaling die optreedt wanneer u plotseling opstaat en u duizelig, licht in het hoofd en het risico van flauwvallen kunt maken (7, 32, 33).

 11. Als u tijdens het vasten aan orthostatische hypotensie lijdt, moet u mogelijk autorijden of het bedienen van zware machines vermijden. Duizeligheid en flauwvallen kunnen tot een ongeluk leiden.

 12. Als u deze symptomen ervaart tijdens snel water, dan is dit snel misschien niet geschikt voor u.

 13. Hoewel een watersnelheid relatief kort is, zijn er enkele voorwaarden die kunnen worden verergerd door vasten met water.

 14. Mensen met de volgende medische aandoeningen mogen niet snel water geven zonder eerst advies van hun arts te vragen:

U verbrandt vet?

 1. Vasten met water is geen effectieve manier om vet te verbranden.

 2. Hoewel het u kan helpen snel gewicht te verliezen, komt het grootste deel van het gewicht dat u verliest waarschijnlijk uit water, koolhydraten en spiermassa in plaats van vet (7).

 3. Om nog maar te zwijgen van het feit dat watervasten veel gezondheidsrisico's met zich meebrengen die gemakkelijk te voorkomen zijn. [! 1247 => 1140 = 6!

 4. Deze vasten bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen, maar kunnen veel langer worden gevolgd omdat u hiermee voedsel kunt eten (38, 39).

De onderste regel

 1. Vasten op water is een populaire manier van vasten die enkele gezondheidsvoordelen kan hebben.

 2. De meeste voordelen voor de gezondheid van watervasten zijn echter te zien in dierstudies. Onderzoek bij mensen heeft mogelijk niet hetzelfde effect.

 3. Vasten met water brengt ook verschillende risico's met zich mee, vooral als u langer dan drie dagen vast of medische aandoeningen zoals jicht of diabetes heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407