Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Weegbree versus bananen: wat # x27; s het verschil?

De onderste regel

 1. Bananen zijn een nietje in veel huishoudelijke fruitmanden. Plantains zijn echter niet zo bekend.

 2. Het is gemakkelijk om een ​​weegbree te verwarren met een banaan omdat ze zoveel op elkaar lijken.

 3. Als u echter een banaan in een recept zou vervangen door een weegbree, kunt u verrast zijn door hun zeer verschillende smaken.

 4. Dit artikel bespreekt de overeenkomsten en verschillen tussen bananen en plantains, inclusief enkele van hun meest voorkomende culinaire toepassingen.

Wat zijn bananen en plantains?

 1. Bananen en plantains zijn vergelijkbaar, maar hebben een paar belangrijke verschillen in smaak en gebruik.

 2. "Banaan" is een term die wordt gebruikt voor de eetbare vruchten die worden geproduceerd door verschillende grote, kruidachtige planten in het geslacht Musa. Botanisch gezien zijn bananen een soort bes (1).

 3. Bananen worden veel gebruikt in de Noord-Amerikaanse en Europese keuken, hoewel ze oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komen. Bananen hebben meestal een lange, slanke vorm en zijn bedekt met een dikke schil.

 4. Er bestaan ​​veel verschillende soorten bananen. In westerse culturen verwijst de term "banaan" echter meestal naar de zoete, gele variëteit.

 5. De buitenste schil is groen, taai en moeilijk te pellen als hij onrijp is.

 6. Terwijl het rijpt, verandert de schil in heldergeel, gevolgd door een donkerbruine kleur. Het wordt ook steeds gemakkelijker om te schillen.

 7. Bananen kunnen rauw of gekookt worden gegeten en het eetbare vruchtvlees wordt zoeter, donkerder en zachter naarmate het rijpt.

 8. De term "weegbree" verwijst naar een soort banaan met een heel ander smaakprofiel en culinaire toepassing dan de zoete, gele banaan waarmee de meeste mensen bekend zijn.

 9. Net als bananen komen plantains oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Ze worden nu echter over de hele wereld gekweekt, ook in India, Egypte, Indonesië en tropische regio's van Amerika.

 10. Plantains zijn meestal groter en taaier dan bananen, met een veel dikkere schil. Ze kunnen groen, geel of zeer donkerbruin zijn.

 11. Plantains zijn zetmeelrijk, taai en niet erg zoet. Ze moeten worden gekookt, omdat ze niet lekker rauw kunnen eten.

Ze hebben veel gemeen

 1. Afgezien van hun botanische classificaties, is hun uiterlijk een van de meest voor de hand liggende overeenkomsten tussen plantains en bananen.

 2. Maar hun overeenkomsten houden daar niet op. In feite delen ze ook enkele voedings- en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 3. Zowel plantains als bananen zijn een goede bron van verschillende vitale voedingsstoffen, waaronder kalium, magnesium, vitamine C, vezels en antioxidanten (2, 3, 4).

 4. Hieronder vindt u voedingsinformatie voor 100 gram (ongeveer een 1/2 kop) bananen en plantains:

 5. Beide bieden een gezonde bron van complexe koolhydraten. Weegbree bevatten ongeveer 31 gram koolhydraten per portie van 100 gram, terwijl bananen ongeveer 23 gram bevatten. Deze hoeveelheid kan echter variëren, afhankelijk van de rijpheid van het fruit (2, 3).

 6. Het belangrijkste verschil is dat meer koolhydraten in bananen uit suikers komen, terwijl meer koolhydraten in bakbananen van zetmeel zijn.

 7. Ze bevatten een vergelijkbare hoeveelheid calorieën - ongeveer 89-120 calorieën per portie van 100 gram. Geen van beide biedt een belangrijke bron van vet of eiwit (2, 3).

 8. Omdat bananen en plantains een vergelijkbare voedingssamenstelling hebben, kunnen ze enkele van dezelfde gezondheidsvoordelen bieden.

 9. Sommige onderzoeken wijzen erop dat de bioactieve verbindingen in plantains en bananen ontstekingsremmende en antioxiderende effecten kunnen hebben (4).

 10. Beide vruchten bevatten veel kalium, een mineraal waar veel mensen geen genoeg van krijgen. Adequate inname van kalium kan de bloeddruk helpen verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen (5, 6, 7).

 11. Beide vruchten kunnen vanwege hun vezelgehalte ook een rol spelen bij het bevorderen van de spijsvertering (8).

Hun culinaire gebruik is heel anders

 1. Het belangrijkste verschil tussen bananen en plantains is hoe ze in de keuken worden gebruikt, hoewel er in sommige culturen geen duidelijk taalkundig onderscheid is tussen deze twee.

 2. Een weegbree wordt soms een "kookbanaan" genoemd, terwijl de zoetere variëteit wordt geclassificeerd als een "dessertbanaan."

 3. Omdat ze erg zoet zijn, worden bananen vaak gebruikt in gekookte desserts en gebak, waaronder taarten, muffins en snel brood.

 4. Ze worden ook zelf rauw gegeten, als onderdeel van een fruitsalade, of als dessert of als papje. Ze kunnen zelfs worden ondergedompeld in chocolade of worden verspreid op toast met notenboter.

 5. Plantains komen vaker voor in de Latijnse, Caribische en Afrikaanse keuken. Ze zijn zetmeelrijk en taai als ze rauw zijn, met een veel dikkere schil dan bananen.

 6. Plantains lijken qua culinaire toepassingen meer op een groente dan een fruit. Omdat ze minder suiker bevatten dan bananen, worden ze vaker gebruikt als hartig bijgerecht of als onderdeel van een voorgerecht.

 7. Net als bananen worden ze groen en worden ze donkerbruin-zwart naarmate ze rijpen. Hoe donkerder ze zijn, hoe zoeter ze zullen zijn. Plantains kunnen in elk stadium van het rijpingsproces worden gegeten, maar je hebt een mes nodig om ze te schillen.

 8. Groene en gele plantains worden vaak gesneden, gebakken en gegeten als een beignet, tostones genoemd, een populair gerecht in de Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken. Als ze heel dun worden gesneden voordat ze worden gebakken, kunnen ze meer als chips worden gegeten.

 9. Een ander veel voorkomend gerecht uit deze regio's staat bekend als maduros. Maduros zijn een zoetere versie van plantains waarin zeer rijpe, donkere plantains worden gebakken of gebakken in olie totdat de buitenkant karameliseert.

Wat is gezonder?

 1. Noch de banaan, noch de weegbree is qua voedingswaarde superieur aan de andere, omdat het beide zeer gezonde, voedselrijke voedingsmiddelen zijn.

 2. Kookmethoden kunnen echter het voedingsgehalte van deze vruchten beïnvloeden, waardoor ze min of meer gezond worden. Dit heeft minder te maken met het fruit zelf en meer met wat je eraan toevoegt.

 3. Als u zich zorgen maakt over het beheer van de bloedsuikerspiegel, wilt u nog steeds porties van beide voedingsmiddelen volgen omdat ze koolhydraten bevatten die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen.

 4. Houd er echter rekening mee dat plantains en bananen hele voedingsmiddelen zijn die vezels bevatten. Dit kan bij sommige mensen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, vooral in vergelijking met meer verfijnde, bewerkte voedingsmiddelen die geen vezels bevatten (9). [! 1930 => 1130 = 6!

 1. Bananen en plantains zijn gemakkelijk in de war vanwege hun visuele overeenkomsten, maar je zult merken dat ze gemakkelijk uit elkaar te houden zijn na het proeven.

 2. Hun voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen zijn vergelijkbaar, maar hun toepassingen in de keuken niet.

 3. Plantains zijn zetmeelrijk en bevatten minder suiker dan bananen. Ze zijn beter geschikt voor hartige gerechten, terwijl bananen gemakkelijk worden gebruikt in desserts of alleen.

 4. Beide vruchten zijn voedzaam, geheel voedsel en kunnen worden opgenomen als onderdeel van een gezond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407