Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke groene sla is het meest voedzaam?

Flavor

 1. Groene sla is een nietje onder saladeeters en bevat relatief veel essentiële vitamines. In tegenstelling tot sommige voedingsmiddelen bevat groene sla aanzienlijk weinig calorieën - gemiddeld slechts 7 per kop - waardoor het een zegen is voor mensen die gewicht willen verliezen. Hoewel alle vier de soorten groene sla als een gezonde aanvulling op uw dieet worden beschouwd, wordt Romeinse sla als de meest voedzame beschouwd.

Types

 1. Er zijn vier primaire soorten sla: butterhead, crisphead, losbladig en romaine. IJsbergsla, de minst voedzame van slagroenten, komt uit de crispheadfamilie en is over het algemeen te herkennen aan zijn lichtgroene, koolachtige uiterlijk. Botersla bevat de Boston- en bibb-varianten en staat algemeen bekend om zijn grasachtige groene bladeren en milde smaak. Slabladige sla groeit niet in koppen. In plaats daarvan heeft het donkergroene bladeren die zijn verbonden bij de stengel, vergelijkbaar in boerenkool. Romaine sla, ook wel cos genoemd, heeft een sterke smaak en een knapperige textuur en wordt veel gebruikt in Caesarsalades.

Vitamine A

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database bevat een blaadje snijsla 871 internationale eenheden vitamine A, ongeveer 17 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde. Ter vergelijking: bladeren van losbladige en botersla bevatten respectievelijk 741 en 248 IE. Vitamine A is een essentiële vitamine die wordt gebruikt om de gezondheid van het gezichtsvermogen, botgroei, reproductie, celdeling en een verscheidenheid aan ademhalings-, urineweg- en darmfuncties te bevorderen. IJsbergsla uit de crisphead-familie bevat de minste vitamine A van de groene slasoorten, met een opbrengst van 40 IE per blad.

Antioxidanten en andere voedingsstoffen

 1. Alle vier soorten groene sla bevatten fytonutriënten, antioxidanten die zijn gekoppeld aan het voorkomen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker. Volgens de Colorado State University, romaine sla en groene bladsla uit de looseleaf familie gerangschikt de hoogste in antioxidanten en vitale voedingsstoffen. Volgens de studie bevatte romaine sla de hoogste hoeveelheden vitamine C, kalium, foliumzuur en luteïne, terwijl groen blad het hoogst scoort in vitamine K, niacine en riboflavine. Beide slasoorten bevatten meer dan 3000 microgram bètacaroteen per portie van 100 gram.

Andere factoren

 1. Hoewel voedingswaarde een belangrijke rol speelt bij het bepalen van het soort sla dat u eet, kunnen ook andere factoren een rol spelen. Biologisch kopen biedt het voordeel dat u uw blootstelling aan giftige pesticiden en meststoffen vermindert die de gezondheidswaarde van uw product kunnen beïnvloeden. Neem indien mogelijk contact op met lokale boeren in uw omgeving en druk uw wens uit voor gezonde, voedzame biologische sla.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407