Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke probiotica bevat Miso?

Calorieën in rijst, noedels of aardappelen

 1. Misschien heeft u wel eens gehoord van miso, een Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen en wat granen; als je het niet hebt geprobeerd, mis je een smaakvolle toevoeging aan soepen en andere gerechten. Meestal verkrijgbaar als pasta, bevat miso probiotica, gezonde micro-organismen toegevoegd om gisting te produceren die vergelijkbaar zijn met die in uw spijsverteringskanaal. Miso-probiotica kunnen u aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden, maar miso bevat ook veel zout, dus gebruik het met mate.

Fermentatieproces

 1. De productie van miso vereist toevoeging van een fermentatie-starter genaamd koji, die meestal het schimmelmicro-organisme Aspergillus oryzae bevat, hoewel het ook mogelijk is om miso te produceren met andere culturen, zoals een gist genaamd Saccharomyces rouxii . Deze probiotische organismen activeren het fermentatieproces in de grondstoffen, sojabonen, alleen of in combinatie met gerst, bruine rijst of andere granen. Het kan tot drie jaar duren om miso van hoge kwaliteit te produceren, waarbij het product gladder wordt en een complexere smaak krijgt naarmate het langer gist.

Gebruik van Miso

 1. Het is belangrijk om ongepasteuriseerde miso te kopen, omdat pasteurisatie de levende probiotische culturen in de pasta kan vernietigen. Miso is verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest voorkomende zijn: witte of komische miso, gemaakt van sojabonen en rijst, die een lichte, licht zoete smaak heeft; geel of mugi miso, gemaakt van gerst en sojabonen, met een matig intense smaak; en rode of hatcho miso, gemaakt van alleen sojabonen, die het meest intens van smaak zijn. Wanneer miso wordt gebruikt in soep, stoofpot of een ander gekookt gerecht, voeg het dan niet toe aan het einde van het kookproces en haal het voedsel onmiddellijk van het vuur; hoge hitte kan de probiotische organismen vernietigen.

Potentiële voordelen

 1. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotische micro-organismen kan volgens de onderzoekers van de Harvard Medical School enkele belangrijke gezondheidsvoordelen hebben. Ze melden dat veel probiotica diarree kunnen voorkomen of verbeteren, vooral wanneer het ontstaat na het nemen van antibiotica die gezonde darmorganismen vernietigen. Probiotisch rijk voedsel kan ook helpen als u de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom heeft, twee aandoeningen waarbij ontsteking van het darmkanaal betrokken is. Verschillende onderzoeken hebben gezocht naar andere mogelijke voordelen van miso, waaronder een gepubliceerd in het juni 2013 nummer van het Journal of Toxicologic Pathology waarin onderzoekers ontdekten dat proefdieren die drie maanden gefermenteerde miso kregen, geen voorstadia van veranderingen of darmkanker ontwikkelden na blootstelling aan een carcinogeen. Andere observaties suggereren dat miso dieren kan beschermen tegen borst-, long- en leverkanker, maar deze veelbelovende bevindingen bij dieren moeten nog bevestigd worden bij mensen.

Enkele waarschuwingen

 1. Miso heeft meestal een hoog natriumgehalte, met ongeveer 630 milligram in 1 eetlepel, of ongeveer 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2.400 milligram. Het consumeren van teveel natrium kan het risico op hoge bloeddruk verhogen of, als u de aandoening al heeft, het erger maken, dus het is het beste om miso met mate te eten, passend in een gezond dieet dat over het algemeen natriumarm is. Vermijd miso als u allergisch bent voor sojabonen omdat dit een allergische reactie kan veroorzaken. Miso bevat ook een verbinding genaamd tyramine, een aminozuur dat kan interageren met sommige antidepressiva; bespreek het gebruik van miso met uw arts als u een van deze geneesmiddelen gebruikt om te bepalen of het veilig voor u is.

 2. Miso is meestal rijk aan natrium, met ongeveer 630 milligram in 1 eetlepel, of ongeveer 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2.400 milligram. Het consumeren van teveel natrium kan het risico op hoge bloeddruk verhogen of, als u de aandoening al heeft, het erger maken, dus het is het beste om miso met mate te eten, passend in een gezond dieet dat over het algemeen natriumarm is. Vermijd miso als u allergisch bent voor sojabonen omdat dit een allergische reactie kan veroorzaken. Miso bevat ook een verbinding genaamd tyramine, een aminozuur dat kan interageren met sommige antidepressiva; bespreek het gebruik van miso met uw arts als u een van deze geneesmiddelen gebruikt om te bepalen of het veilig voor u is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407