Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke soorten voedsel leveren koolhydraten, eiwitten en lipiden?

Wat denk je?

 1. Uw dieet bestaat uit voedingsmiddelen die koolhydraten, lipiden, eiwitten en nucleïnezuren bevatten. Dit zijn de vier soorten macromoleculen, of grote moleculen, die nodig zijn voor de gezondheid. Een goed uitgebalanceerd eetplan moet de aanbevolen hoeveelheid van elke voedingscomponent bevatten.

Wat denk je?

 1. Voedingsmiddelen die koolhydraten leveren zijn granen, fruit en groenten; eiwit wordt aangetroffen in dierlijke producten en bonen; en vetten of lipiden worden geleverd door oliën, vette vis, noten en rood vlees.

Voedselbronnen van koolhydraten

 1. De drie soorten koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels, merkt de American Diabetes Association op. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) somt zetmeelrijk voedsel op als: bonen, linzen, erwten, granen en zetmeelhoudende groenten zoals maïs, aardappelen, pastinaak, winterpompoen en yams. Suikerbronnen omvatten de natuurlijke suikers in melk en fruit, samen met witte suiker, bruine suiker, melasse, honing en glucosestroop.

 2. Plantaardig voedsel is rijk aan vezels. Vezelrijk voedsel is fruit, groenten, bonen, erwten, linzen en noten zoals pecannoten en cashewnoten, stelt de CDC. Deze categorie koolhydraten omvat ook volle granen zoals gerst, haver en bruine rijst. Bovendien gaat het om voedingsmiddelen gemaakt met volkoren meel zoals brood, pasta's en granen bestaande uit 100 procent volkoren of 100 procent volle granen.

 3. Geraffineerde granen zijn ook koolhydraten. Voorbeelden zijn witte rijst en pasta, brood en gebakken goederen gemaakt met witte bloem, zegt de CDC. Muffins, crackers, koekjes en cakes zijn geraffineerde granen. In tegenstelling tot volle granen bevatten deze voedingsmiddelen geen vezels en weinig vitamines.

 4. In plaats van koolhydraten met weinig of veel koolhydraten te zoeken bij het kiezen van koolhydraten, kiest u gezonde koolhydraten boven ongezonde koolhydraten. Volgens de CDC zijn goede opties die rijk zijn aan vitamines, vezels en water maar weinig calorieën, vet en suiker bevatten.

 5. Om te illustreren hoe dit eruit zou zien in het dieet, eet bruine rijst in plaats van witte rijst, en vervang aardappelen en maïs door niet-zetmeelhoudende groenten zoals wortelen en broccoli, suggereert de CDC. Mijd brood gemaakt met geraffineerde bloem ten gunste van brood gemaakt met 100 procent volkoren bloem. In plaats van te genieten van een suikerachtig dessert zoals appeltaart, probeer een gebakken appel bestrooid met kaneel en kruidnagel.

 6. Het belang van koolhydraten voor de gezondheid is van het grootste belang omdat de juiste keuzes een enorm verschil maken. Fruit, groenten en volle granen zijn gevuld met heilzame voedingsstoffen voor welzijn, maar geraffineerde granen verhogen het risico op diabetes type 2, stelt het Asian Diabetes Prevention Initiative.

Voedselbronnen van lipiden

 1. Net als koolhydraten zijn voedingsbronnen van lipiden of vetten gezond of ongezond. Gezonde selecties zijn enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, die het cardiovasculaire risico verminderen, en ongezonde picks zijn verzadigd en transvet, die gekoppeld zijn aan verhoogde cholesterol, legt MedlinePlus uit. Voedingsmiddelen met een hoog omega-3-vetzuurgehalte worden geassocieerd met een verminderde ontsteking, maar voedingsmiddelen met een hoog omega-6-vetzuurgehalte zijn gekoppeld aan verhoogde ontsteking, merkt de Arthritis Foundation op.

 2. Beperk uw consumptie van verzadigd vet voedsel, zoals rundvlees, en vermijd het eten van transvet, dat voorkomt in margarine en bakvet. Gezonde vetkeuzes zijn vette vis zoals zalm, olijfolie, rauwe noten, avocado's, eieren en lijnzaad, stelt de Academie voor Voeding en Dieetleer.

Voedselbronnen van eiwitten

 1. Hoewel mensen eiwit vaak associëren met dierlijk voedsel, zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren en zuivelproducten, zijn veel plantaardig voedsel ook rijk aan eiwitten, zegt de USDA. Deze omvatten zaden, noten, erwten en bonen, inclusief sojaproducten zoals tofu.

 2. De USDA pleit voor het verkrijgen van eiwitten uit verschillende voedselbronnen. Omdat vette vis zoals zalm en tonijn rijk zijn aan gezonde omega-3-vetzuren, moet je ze minstens twee keer per week in een maaltijd opnemen. Plantaardige eiwitbronnen zijn geschikt voor een bijgerecht of het hoofdgerecht.

 3. Voorbeelden zijn roerbak tofu, bonensoep of hummus, een smeersel gemaakt met kikkererwten. Ongezouten noten vormen een voedzame snack, maar je kunt ze ook toevoegen aan salades of ze gebruiken om vlees in hoofdgerechten te vervangen. Het National Cancer Institute waarschuwt dat rood en verwerkt vlees gekoppeld zijn aan kanker, dus probeer ze in uw dieet te beperken.

Voedselbronnen van nucleïnezuren

 1. Het Center on Disability Studies definieert nucleïnezuren als het genetische materiaal, of DNA, van een organisme in de cellen. Wanneer je voedsel van dieren eet, verbruik je eigenlijk de cellen en alles wat ze bevatten, inclusief het DNA.

 2. Nucleotiden zijn de bouwstenen waaruit nucleïnezuren bestaan. Voedingsbronnen van nucleotiden zijn onder meer dierlijke spieren van pluimvee, orgaanvlees en zeevruchten, evenals bakkersgist, zegt NovoCIB.

 3. Een studie uit januari 1990 gepubliceerd in Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung ontdekte dat bepaalde groenten nucleïnezuurcomponenten bevatten. Deze omvatten prei, bloemkool, broccoli, spinazie, Chinese kool en bepaalde soorten champignons.

De voedingsstoffen samenbrengen

 1. The Harvard T.H. Chan School of Public Health biedt de volgende richtlijnen voor het eten van gezonde, evenwichtige maaltijden:

 2. Het is ook nuttig om te begrijpen hoe deze richtlijnen zich vertalen in porties. De American Heart Association stelt deze dagelijkse hoeveelheden voor:

 3. De Academie voor Voeding en Dieetleer heeft speciale voedingsaanbevelingen voor vrouwen:

 4. Mannen hebben ook speciale voedingsbehoeften, zegt de Academie voor Voeding en Dieetleer. Omdat mannen groter zijn en meer spieren hebben dan vrouwen, hebben ze meer calorieën nodig [!?Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407