Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke voedingsmiddelen hebben sorbitol?

Stap 3

 1. Sorbitol, ook wel glucitol genoemd, is een suiker-alcohol die aanwezig is in een breed scala aan voedingsmiddelen. Sorbitol is ongeveer 60 procent zo zoet als sucrose en heeft een karakteristieke textuur. De smaak is vergelijkbaar met die van sucrose, maar mist de nasmaak van de meeste andere suikers. Sorbitol wordt gevonden in een verscheidenheid aan natuurlijk fruit. Gefabriceerde sorbitol wordt vaak gebruikt als zoetstof en emulgator in een verscheidenheid aan voedselproducten. Hoewel sorbitol over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen grote hoeveelheden diarree veroorzaken.

Fruits

 1. Sorbitol werd voor het eerst ontdekt in zijn natuurlijk voorkomende vorm in 1872 en zit in een verscheidenheid aan fruit en bessen. Veel voorkomende vruchten die deze suiker bevatten zijn de steenvruchten, zoals appels, peren, perziken, abrikozen en kersen. Grote hoeveelheden Sorbitol worden ook gevonden in droog fruit zoals pruimen, rozijnen en vijgen. Sorbitol in deze vruchten wordt vaak geassocieerd met gasvorming en verergering van het prikkelbare darm syndroom.

Kunstmatige zoetstof

 1. Sorbitol wordt nu chemisch gemaakt van glucosestroop en zit in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Omdat het een derde van de calorieën in glucose bevat, is het op grote schaal aanwezig in verschillende dieetdranken en voedingsmiddelen. Sorbitol wordt gevonden in puddingen, pannenkoekenmix, koekjes, havermout en een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die worden gelabeld als "zonder suiker" of "lite" bevatten vaak sorbitol als een kunstmatige zoetstof. Een aantal gezondheids- en voedingsstaven die ook voor diabetici worden geadverteerd, bevatten ook hoeveelheden sorbitol.

Candy

 1. Sorbitol wordt veel gevonden in verschillende kauwgom en snoep. Sorbitol komt vooral veel voor in een aantal 'suikervrije' varianten van snoep en tandvlees. Suikervrije versies van Altoids en Lifesavers bevatten ook sorbitol. Sorbitol is vooral nuttig in dit verband omdat het geen tandbederf veroorzaakt. Snoepjes zoals Brach's Star Brites, Life Savers, pepermuntdruppels; Cary's Maple Syrup; Van suikervrije chocoladevanillekaramels, fruittafelkloppers en koffietoffee hebben naar verluidt grotere hoeveelheden suiker, met meer dan 10 gram per portie.

Medische producten

 1. Sorbitol kan als laxeermiddel worden gebruikt. Omdat het langzaam wordt verteerd door de darm, heeft het de neiging om te blijven hangen en water in de darm te trekken. Deze verhoogde liquiditeit kan de doorgang van ontlasting vergemakkelijken. Sorbitol zit ook in veel medicijnen voor kinderen, waar het helpt om ze smakelijker te maken voor consumptie.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407