Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke volkoren is gezonder, bruine rijst of havermout?

Overwegingen

 1. Zowel bruine rijst als havermout zijn volkoren voedingsmiddelen die deel uitmaken van een gezond voedingspatroon. Ze zijn ongeraffineerd, wat betekent dat de vezels en voedingsstoffen niet zijn verwijderd door verwerking. Je krijgt calorieën, koolhydraten en een kleine hoeveelheid vegetarisch eiwit door bruine rijst of havermout te eten. Ze leveren je ook essentiële vitamines en mineralen, zoals B-vitamines en ijzer.

Calorieën, vet en eiwitten

 1. Als het gaat om bruine rijst versus haver, verschillen deze twee in hun caloriegehalte. Een kop gekookte bruine rijst levert 216 calorieën, terwijl een kop gekookte haver 145 oplevert. Dat betekent dat je een portie havermout eet, in tegenstelling tot rijst bespaart je 71 calorieën.

 2. Hoewel ze verschillen in calorieën, bieden rijst en havermout vergelijkbare hoeveelheden vet en eiwit. Bruine rijst heeft twee gram vet en vijf gram eiwit, en haver heeft twee gram vet en zes gram eiwit.

Koolhydraatgehalte

 1. Het calorieverschil van bruine rijst versus haver is afkomstig van de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Een portie rijst geeft je 45 gram koolhydraten, terwijl een portie haver je slechts 25 gram geeft.

 2. Als u diabetes hebt of een koolhydraatarm dieet of een verminderd koolhydraatmaaltijdenplan volgt, helpt haver u beter om binnen uw dagelijkse koolhydratenlimiet te blijven. Een portie van beide granen geeft je ook ongeveer vier gram voedingsvezels, een onverteerbare koolhydraat die helpt bij de spijsvertering, cholesterolregulatie en gewichtsbeheersing.

Vitaminen meegeleverd

 1. Uw lichaam is afhankelijk van voldoende vitamines om verschillende aspecten van uw algehele gezondheid te ondersteunen. Het eten van zowel bruine rijst als haver helpt je om aan je dagelijkse behoefte aan de B-vitamines thiamine, niacine en B-6 te voldoen.

 2. Rijst levert echter meer niacine en B-6 dan haver, terwijl haver meer thiamine bevat dan rijst. Deze B-vitamines spelen een rol in het energiemetabolisme en de spier-, zenuw- en hartfunctie. Ze helpen ook de gezondheid van uw huid, immuunsysteem en spijsvertering te behouden.

Essentiële mineralen

 1. Je krijgt ook essentiële mineralen door het eten van bruine rijst en haver. Beide bevatten ijzer, magnesium, fosfor, mangaan en selenium. Haver bevat het dubbele van het ijzer dat rijst heeft. Bovendien zijn ontbijtgranen gemaakt met haver vaak verrijkt, wat betekent dat ze toegevoegd ijzer bevatten.

 2. Bruine rijst is echter iets hoger in de mineralen magnesium en mangaan, die een rol spelen bij de spier- en zenuwfunctie, bloeddruk en bloedsuikerspiegel en de productie van eiwitten, bindweefsels, hormonen, botten en bloedstollingsfactoren.

Culinair gebruik

 1. Zowel bruine rijst als havermout moeten worden gekookt om de korrels zacht te maken. Het bedekken van één deel graan met 1,5 tot twee delen water is voldoende om beide korrels te hydrateren. Rijst heeft echter 45 minuten tot een uur nodig om te koken, terwijl gewone, ouderwetse haver slechts ongeveer zeven minuten duurt om te koken.

 2. Eenmaal gekookt, kan rijst worden gebruikt als bijgerecht voor hartige voorgerechten of worden gemengd met groenten, bonen of vlees als voorgerecht zelf. Haver wordt meestal gebruikt als ontbijtgranen, in muesli of bij het bakken, zoals in havermoutrepen.

 3. Zowel bruine rijst als havermout moeten worden gekookt om de korrels zacht te maken. Het bedekken van één deel graan met 1,5 tot twee delen water is voldoende om beide korrels te hydrateren. Rijst heeft echter 45 minuten tot een uur nodig om te koken, terwijl gewone, ouderwetse haver slechts ongeveer zeven minuten nodig heeft om te koken.

 4. Eenmaal gekookt, kan rijst worden gebruikt als bijgerecht voor hartige voorgerechten of worden gemengd met groenten, bonen of vlees als voorgerecht zelf. Haver wordt meestal gebruikt als ontbijtgranen, in muesli of bij het bakken, zoals in havermoutrepen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407