Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


White Vs. Tarwe Pasta

Vis Salaan

 1. De meeste pastaproducten in schappen van de supermarkt bevatten tarwebloem. Uitzonderingen zijn rijstnoedels of pasta die is gemaakt met andere ingrediënten dan tarwe, zoals boekweit of mungboonzetmeel. Het verschil tussen wat veel mensen gewoonlijk "witte" pasta en "tarwe" pasta noemen, is dat "witte" pasta wordt gemaakt met voornamelijk geraffineerd tarwebloem, terwijl "tarwe" pasta wordt gemaakt met voornamelijk volkorenmeel.

Fysieke verschillen

 1. Een pit of zaad van bloem bestaat uit drie delen - de zemelen, de kiem en het endosperm. Volkoren meel wordt gemaakt door al deze drie delen samen te malen. Geraffineerde tarwe en witte bloem daarentegen zijn gemalen om de zemelen en kiemen uit de pit te verwijderen. Geraffineerde tarwe en witte bloem worden gemaakt door alleen het endospermgedeelte van de korrel te malen. Het raffinageproces geeft de bloem een ​​fijnere textuur en een langere houdbaarheid, maar resulteert ook in kleinere hoeveelheden van sommige nuttige voedingsstoffen. Volgens de nationale voorschriften voor voedseletikettering moet een product zoals pasta dat is geëtiketteerd als "volkoren" ten minste 51 procent volkorenmeel bevatten. Een product dat eenvoudig wordt aangeduid als "tarwe" bevat tarwe, maar kan al dan niet volkorenmeel bevatten.

Vezelinhoud

 1. Volkoren pasta bevat meer vezels dan pasta gemaakt met geraffineerde tarwe, of "witte" pasta. Vezel wordt gevonden in de kiem en de zemelen van een tarwekorrel. Wanneer de kiem en zemelen tijdens het raffinageproces worden verwijderd, wordt ook het grootste deel van de vezel verwijderd. Een kop gekookte volkoren spaghetti bevat ongeveer 6 gram vezels, terwijl dezelfde hoeveelheid witte spaghetti minder dan de helft daarvan bevat. Vezels spelen een belangrijke rol in uw lichaam door cholesterol te verwijderen en regelmaat te behouden. Consumptie van voedingsvezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen, zoals in volkoren, kan het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 helpen verlagen. Bovendien kan vezels je helpen om je langer vol te voelen door de snelheid waarmee je maag leegloopt te vertragen. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen beveelt aan dat volwassen vrouwen ongeveer 25 gram vezels per dag consumeren, terwijl mannen moeten streven naar 38 gram vezels per dag.

Vitaminen en mineralen

 1. Het raffinageproces verwijdert ook ijzer en veel van de B-vitamines die van nature in volkoren voorkomen. Een kopje volkoren pasta bevat meer thiamine, riboflavine en niacine dan een vergelijkbare hoeveelheid witte pasta. In de Verenigde Staten zijn de meeste graanproducten echter verrijkt, wat betekent dat er vitamines en mineralen aan zijn toegevoegd. Pasta gemaakt met verrijkte witte bloem bevat B-vitamines in niveaus die minstens even hoog of hoger zijn dan die in volkoren pasta's.

Eiwitten en koolhydraten

 1. Volkorenpasta en witte pasta bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten en koolhydraten. Een portie volkoren spaghetti met 1 kop levert ongeveer 7 gram eiwit en 37 gram koolhydraten, terwijl 1 kop witte pasta ongeveer 8 gram eiwit en 43 gram koolhydraten bevat. Hoewel deze kleine verschillen in eiwit- en koolhydraatgehaltes waarschijnlijk niet veel uitmaken voor de meeste consumenten, kunnen diabetici die koolhydraten tellen ervoor kiezen om te kiezen voor volkoren pasta met minder koolhydraten.

Kook- en smaakverschillen

 1. Hoewel volkoren pasta over het algemeen iets meer tijd nodig heeft om te koken dan witte pasta, is dit niet altijd het geval. Eén merk suggereert bijvoorbeeld een kooktijd van negen minuten voor zijn normale (witte) spaghetti en zeven minuten voor zijn volkoren spaghetti. Volkoren pasta kan een meer taaie, gummier textuur hebben dan witte pasta. Hoewel dit voor sommige mensen onaangenaam kan zijn, kunnen anderen genieten van een hartiger textuur. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen beveelt aan dat volwassenen ten minste drie porties volkoren voedsel per dag consumeren. Het kiezen van volkoren pasta in plaats van witte pasta, naast het kiezen van andere volle granen zoals bruine rijst, volkoren brood, volkoren granen of havermout kan mensen helpen aan deze aanbeveling te voldoen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407