Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Witte azijn: ingrediënten, toepassingen en voordelen

De onderste regel

 1. Witte azijn, soms gedistilleerd of gedistilleerde azijn genoemd, is al duizenden jaren een steunpilaar in huishoudens wereldwijd. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom.

 2. Deze veelzijdige vloeistof biedt een schat aan toepassingen voor schoonmaken, tuinieren en koken. Het heeft zelfs medicinale toepassingen.

 3. Dit artikel bespreekt enkele van de meest populaire toepassingen voor witte azijn en de veiligste en meest effectieve manieren om het thuis te gebruiken.

Wat is het en hoe wordt het gemaakt?

 1. Standaard witte azijn is een heldere oplossing die meestal 4-7% azijnzuur en 93-96% water (1) bevat.

 2. Sommige soorten witte azijn kunnen tot 20% azijnzuur bevatten, maar deze zijn strikt voor landbouw- of reinigingsdoeleinden en niet bedoeld voor menselijke consumptie.

 3. Historisch gezien is witte azijn geproduceerd door de gisting van voedingsmiddelen zoals suikerbieten, aardappelen, melasse of melkwei. Gewoonlijk hing het specifieke recept af van welk voedingsmiddel het meest direct beschikbaar was in een bepaalde regio (1).

 4. Tegenwoordig wordt de meeste witte azijn gemaakt van de gisting van graanalcohol (ethanol). Dit soort alcohol bevat van nature niet veel voedingsstoffen, dus andere ingrediënten zoals gist of fosfaten kunnen worden toegevoegd om het bacteriële gistingsproces op gang te brengen.

Culinair nietje in uw keuken

 1. De vele mogelijke culinaire toepassingen voor witte azijn maken het gemakkelijk te verkopen als nietje voor de keuken.

 2. Het heeft een sterkere en enigszins hardere smaak dan andere soorten drinkbare azijn, dus je zou het waarschijnlijk niet alleen willen drinken. Het kan echter een zeer praktisch ingrediënt zijn om bij de hand te hebben als onderdeel van een recept.

 3. Enkele van de meest populaire toepassingen voor witte azijn in de keuken zijn:

Biedt indrukwekkende gezondheidsvoordelen

 1. Witte azijn kan ook positieve gezondheidseffecten hebben die veel verder gaan dan het toevoegen van smaak aan uw favoriete recepten.

 2. Azijn wordt al duizenden jaren medicinaal gebruikt. Het meeste moderne onderzoek naar de voordelen voor de gezondheid richt zich op de azijnzuurcomponent van de azijn.

 3. Omdat veel soorten azijn azijnzuur bevatten, zijn de potentiële gezondheidsvoordelen niet noodzakelijkerwijs exclusief voor witte azijn.

 4. Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van azijn zijn:

Kan huishoudelijke taken aanvullen

 1. Witte azijn heeft een verscheidenheid aan praktische huishoudelijke toepassingen, die allemaal niets met eten te maken hebben.

 2. Omdat witte azijn antimicrobiële eigenschappen heeft, is het een nuttig ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel voor talloze oppervlakken en apparaten.

 3. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper dan andere in de handel verkrijgbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

 4. Items die eenvoudig kunnen worden gereinigd met witte azijn zijn onder meer:

 5. Witte azijn heeft ook tuiniertoepassingen. Het kan worden gebruikt voor het doden van onkruid en kan helpen snijbloemen langer vers te houden.

 6. Bij gebruik voor huishoudelijke reinigingsprojecten is een verhouding van 50/50 azijn tot water het beste. Gebruik voor het verwijderen van onkruid volle azijn.

Een woord van waarschuwing

 1. Hoewel witte azijn over het algemeen veilig is, kan teveel van het goede schadelijk zijn.

 2. Consumptie van te veel azijn kan de symptomen van ontstekingsaandoeningen in het bovenste deel van het maagdarmkanaal, zoals brandend maagzuur of indigestie, verergeren.

 3. Overmatige consumptie van zure voedingsmiddelen zoals azijn kan bijdragen aan de afbraak van tandglazuur. Sommige onderzoeken wijzen uit dat witte azijn schadelijker kan zijn voor uw tanden dan andere soorten azijn (9).

 4. Bovendien suggereert enig onderzoek een potentieel voor nadelige effecten wanneer bepaalde bloedsuiker- en hartmedicijnen worden aangevuld met azijn. Deze kunnen lage bloedsuikerspiegel of lage kaliumspiegels omvatten (4).

 5. Raadpleeg altijd uw arts voordat u uw dieet of supplementen drastisch wijzigt.

De onderste regel

 1. Witte azijn bestaat meestal uit 4-7% azijnzuur en 93-96% water.

 2. Het kan worden gebruikt voor koken, bakken, schoonmaken en onkruidbestrijding en kan gewichtsverlies bevorderen en de bloedsuikerspiegel en cholesterol verlagen.

 3. Consumptie is veilig met mate, maar kan gevaarlijk zijn in grote hoeveelheden of naast bepaalde medicijnen.

 4. Als u een fles witte azijn in uw voorraadkast bewaart, is de kans groot dat deze op meerdere manieren van pas komt.

 5. Witte azijn bestaat meestal uit 4-7% azijnzuur en 93-96% water.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407