Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wortelen en spijsvertering

Wat wordt er beschouwd als teveel wortelen eten?

 1. Toen je een kind was, had je moeder je misschien verteld dat wortelen gezond zijn - ze had gelijk. Wortels zitten boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels en vormen een perfecte caloriearme snack, voegen kleur en smaak toe aan salades en zijn een goed bijgerecht tijdens het diner. Een van de vele voordelen is dat wortelen goed zijn voor je spijsvertering, waardoor je spijsverteringsorganen goed blijven werken en je het risico op darm- en andere problemen verlaagt.

Vezelinhoud

 1. Wortelen zijn rijk aan voedingsvezels, een soort onverteerbaar koolhydraat dat voorkomt in plantaardig voedsel. Vezel is er in twee vormen, oplosbaar en onoplosbaar genoemd, en wortelen zijn een goede bron van beide soorten. Een portie gesneden, gekookte wortels van 1 kop levert bijvoorbeeld in totaal ongeveer 3,5 gram vezels, met ongeveer gelijke hoeveelheden van elk type. Hoewel het geen voedingsstoffen bevat, speelt vezels een belangrijke rol in de spijsvertering. Gezonde volwassenen hebben dagelijks 20 tot 30 gram vezels nodig voor een goede gezondheid.

Vezelvoordelen

 1. De onoplosbare vezel in wortels helpt voedsel soepel door uw spijsverteringskanaal te verplaatsen, waardoor bulk aan uw ontlasting wordt toegevoegd en constipatie wordt voorkomen. Onoplosbare vezels kunnen ook het risico op sommige spijsverteringsstoornissen verlagen. Experts van de Harvard School of Public Health zeggen bijvoorbeeld dat een dieet met veel onoplosbare vezels het risico op een darmontsteking met diverticulitis met ongeveer 40 procent kan verminderen. In tegenstelling tot onoplosbare vezels, vormt oplosbare vezels in wortels een gel wanneer deze wordt gemengd met vloeistof in uw maag. Het vertraagt ​​het spijsverteringsproces en helpt de bloedsuikerspiegel en cholesterol langzaam en geleidelijk te stijgen na een maaltijd. Dit kan uw risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen verlagen, volgens informatie van Harvard.

Vitamine A

 1. Wortelen zijn vooral rijk aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A of retinol. Je lichaam zet bètacaroteen om in actieve vitamine als het het nodig heeft. Een portie rauwe, gehakte wortels van 1 kopje biedt voldoende bètacaroteen om iets meer dan 1.000 retinol-activiteitseenheden te produceren, wat iets meer is dan de dagelijkse hoeveelheid die nodig is voor een volwassen man. Vitamine A wordt soms de anti-infectieuze vitamine genoemd omdat het uw immuunsysteem verhoogt en de vorming van immuuncellen die lymfocyten worden genoemd, ondersteunt. Deze cellen worden aangetroffen in weefsels van het spijsverteringskanaal en helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers die u met voedsel kunt binnenkrijgen. Vitamine A is ook essentieel voor het onderhoud van de bekleding van het spijsverteringskanaal, de eerste verdedigingslinie tussen door voedsel overgedragen ziekteverwekkers en de rest van uw lichaam.

Minerale enquête

 1. Wortelen zijn ook een goede bron van verschillende essentiële mineralen, waaronder calcium en kalium, met een portie rauwe, gehakte wortels van 1 kop met ongeveer 40 milligram calcium en 400 milligram kalium. Beide mineralen zijn vereist voor normale samentrekking van alle soorten spieren, inclusief gladde of onvrijwillige spieren, die zich in de wand van uw maag, darmen en dikke darm bevinden. Na het eten helpen ritmische samentrekkingen van deze spierlaag voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen, dus het innemen van voldoende hoeveelheden van deze mineralen is essentieel voor een goede spijsvertering. Als u vragen hebt over de mogelijke voordelen van wortelen, neem dan contact op met uw arts of een geregistreerde diëtist.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407