Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Yuzu Fruit: 6 gezondheidsvoordelen van een unieke citrusvrucht

Fochujang-geschiedenis

 1. Door Rachael Link, MS, RD

 2. Heb je gehoord van yuzu-fruit? Als je zoals de meeste mensen bent, is de kans groot dat je dat niet hebt. Maar hoewel deze smaakvolle citrusvruchten voor velen misschien onbekend zijn, is het al eeuwen een integraal onderdeel van de Aziatische keuken en cultuur.

 3. Maar wat is yuzu? Met zijn unieke citrussmaak en sterke geur, is het sap, de schil en de schil van deze vrucht onlangs zijn weg naar keukens en restaurants over de hele wereld aan het vinden en vormt een uitstekende aanvulling op sauzen, visgerechten en desserts.

 4. De olie van deze vrucht wordt traditioneel ook gebruikt als essentiële olie om de huid soepel te houden, de bloedsomloop te vergroten en de immuniteit te vergroten.

 5. Yuzu-fruit bevat ook veel nuttige stoffen waarvan is aangetoond dat ze helpen ontstekingen te verminderen, de bloedstolling te stoppen en een betere gezondheid te bevorderen.

Yuzu Fruit Nutrition Facts

 1. Ook bekend als Citrus junos, yuzu is een citrusplant en fruit dat behoort tot de Rutaceae-plantenfamilie samen met sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen.

 2. Deze kleine boom of struik heeft lange doornen, wordt ongeveer 6 voet lang en is bestand tegen koude klimaten. Het produceert fruit ter grootte van een mandarijn met een ruwe, ongelijke schil die geel of groen kan zijn, afhankelijk van de rijpheid.

 3. Yuzu wordt vaak beschreven als een kruising tussen een grapefruit, limoen en mandarijn. Het heeft een uitgesproken zure smaak en een sterke geur. De olie wordt gewonnen en gerespecteerd voor zijn therapeutische effect.

 4. Deze vrucht is inheems in China, maar wordt meestal gekweekt en gebruikt in Korea en Japan, waar de schil, schil en sap worden toegevoegd aan sauzen en toppings om een ​​extra vleugje smaak toe te voegen. In de afgelopen jaren is het over de hele wereld steeds meer verkrijgbaar in sap, gevriesdroogd of in poedervorm in zowel speciaalzaken als online retailers.

 5. Naast zijn unieke smaak is het yuzu-fruit ook rijk aan vitamine C, rijk aan antioxidanten en vol gezondheidsvoordelen.

6 Yuzu Fruit-voordelen

 1. Door veel voedingsmiddelen met veel antioxidanten, zoals yuzu-fruit, te combineren met een gezonde levensstijl, kunt u uw risico op chronische ziekten verminderen en ook leiden tot een betere gezondheid.

 2. Yuzu-fruit bevat bepaalde nuttige verbindingen waarvan is aangetoond dat ze mogelijk cognitieve achteruitgang voorkomen en de gezondheid van je hersenen optimaliseren.

 3. In een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition, bleek het behandelen van ratten met yuzu-extract cognitieve disfunctie te voorkomen door de opbouw van beta-amyloïde-eiwitten in de hersenen te verminderen. (14)

 4. Aangenomen wordt dat de accumulatie van beta-amyloïde-eiwitten bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer. (15)

 5. Bovendien kunnen de antioxidanten in yuzu helpen schade door vrije radicalen te voorkomen om uw hersenen gezond te houden en andere neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson te voorkomen.

 6. Andere hersenverhogende voedingsmiddelen die u aan uw dieet moet toevoegen, zijn vette vis, fruit, groenten, extra vergine olijfolie en walnoten.

 7. Yuzu staat bekend om zijn therapeutische citrusgeur, waarvan is aangetoond dat het stemmingbevorderende en stressverlagende eigenschappen heeft.

 8. In een recent onderzoek uit 2017 werden de effecten van de yuzu-geur op 17 vrouwen met premenstruele symptomen gemeten. Yuzu bleek de stemming van de deelnemers te verbeteren, waardoor de niveaus van woede, angst en vermoeidheid afnamen. (1)

 9. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het inhaleren van de yuzu-geur gedurende slechts tien minuten stemmingsstoornissen en emotionele stress verminderde. (2, 3)

 10. Er zijn veel andere natuurlijke remedies die u kunt opnemen in uw dagelijkse regime om uw humeur te verbeteren. Enkele andere effectieve stressverlichters zijn lichaamsbeweging, yoga, meditatie en journaling.

 11. Ontsteking is een normale immuunreactie die in het lichaam optreedt als gevolg van letsel of beschadiging van weefsels. Chronische ontsteking kan daarentegen gevaarlijk zijn en kan bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten. (4)

 12. Yuzu-fruit bevat veel antioxidanten, dit zijn stoffen die helpen de schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die ontstekingen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

 13. Een reageerbuisstudie in de Journal of Food Science toonde aan dat limoneen, een verbinding die is geconcentreerd in de yuzu-schil, ontstekingen heeft helpen verminderen en de vorming van vrije radicalen heeft voorkomen. (5)

 14. Andere delen van het yuzu-fruit kunnen ook krachtige antioxidanten bevatten. Een onderzoek uit 2014 heeft zelfs aangetoond dat yuzu-zaadolie tweemaal de krachtige antioxidantactiviteit van antioxidantrijke grapefruitzaadolie bevatte. (6)

 15. Naast yuzu omvatten andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen groene bladgroenten, bessen, gember en kurkuma.

 16. Bloedstolling is een belangrijk proces dat helpt om overmatig bloeden te voorkomen. Sommige mensen hebben echter een verhoogd risico op het vormen van schadelijke bloedstolsels die de bloedstroom kunnen blokkeren en problemen kunnen veroorzaken zoals een hartaanval, beroerte of longembolie.

 17. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat yuzu-fruit de vorming van bloedstolsels kan voorkomen en als een antistollingsmiddel kan werken, vergelijkbaar met bloedverdunnende medicijnen.

 18. Een onderzoek uit 2015 heeft bijvoorbeeld aangetoond dat yuzu-extract de bloedplaatjesaggregatie in menselijke cellen kon remmen. Bloedplaatjes zijn een onderdeel van bloedcellen en bloedplaatjesaggregatie, of klonteren, kan leiden tot bloedstolsels. (7)

 19. Een ander onderzoek in Korea bevestigde deze bevindingen en merkte op dat deze gunstige antistollingseigenschappen waarschijnlijk te wijten waren aan de aanwezigheid van hesperidine en naringin, twee krachtige componenten die in yuzu worden aangetroffen. (8)

 20. Natuurlijk moet u, als u al bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruikt, uw arts raadplegen voordat u yuzu-fruit eet, omdat dit de effecten van deze medicijnen kan verbeteren en schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken.

 21. Yuzu bevat veel vitamine C en antioxidanten, die beide kunnen helpen je immuunsysteem te verbeteren en je gezond te houden.

 22. Een beoordeling in de Annals of Nutrition Metabolism meldde dat vitamine C mogelijk kan helpen de duur en ernst van luchtweginfecties te verminderen. Het kan ook longontsteking, malaria en diarree voorkomen en de resultaten voor deze aandoeningen verbeteren. (9)

 23. Antioxidanten kunnen ook uw immuunsysteem sterk houden. Antioxidanten voorkomen schade aan uw immuuncellen door vrije radicalen te neutraliseren en beschermen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën of virussen. (10)

 24. Andere manieren om uw immuunsysteem te stimuleren, zijn het eten van veel voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, het beperken van uw inname van ultraverwerkt voedsel en het opnemen van veel probiotisch rijk voedsel in uw dieet om de goede bacteriën te verbeteren in je darmen.

 25. Dankzij de ontstekingsremmende effecten van yuzu kan het ook het risico op chronische ziekten helpen verminderen. Dit komt omdat ontsteking is gekoppeld aan de ontwikkeling van veel chronische ziekten.

 26. Kanker en hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld in verschillende onderzoeken in verband gebracht met chronische ontstekingen. (11, 12)

 27. Ontsteking is ook gekoppeld aan sommige longziekten, diabetes, inflammatoire darmaandoeningen en bepaalde neurologische aandoeningen. (13)

Geschiedenis interessante feiten

 1. De oorsprong van het yuzu-fruit kan worden teruggevoerd op het oude China, waar het al meer dan 1200 jaar wordt gebruikt. Het werd vervolgens naar zowel Korea als Japan gebracht, waar het een populair ingrediënt voor koken werd, een krachtig natuurlijk middel en een belangrijk ingrediënt voor het bereiden van speciale baden.

 2. Met name in Japan werd yuzu traditioneel gebruikt voor warme yuzu-baden, waarvan werd aangenomen dat ze verkoudheid bestrijden, de bloedsomloop verhogen en de huid gladder maken. Hele yuzu-fruit of fruit in zakken wordt verspreid door het hete water, wat helpt om hun kalmerende geur en medicinale eigenschappen vrij te geven.

 3. Een warm yuzu-bad nemen - ook bekend als een yuzuyu - tijdens de winterzonnewende is een Japanse traditie die dateert uit de 18e eeuw en nog steeds vaak wordt beoefend vandaag. Yuzu-warmwaterbronnen zijn tegenwoordig nog steeds overal in Japan verkrijgbaar.

 4. Hoewel het gebruik van yuzu ooit beperkt was tot gebieden als Japan, Korea en China, is het de laatste jaren populair geworden en wordt het nu overal ter wereld gevonden.

Yuzu Fruit gebruiken en koken

 1. Omdat het yuzu-fruit zeer zuur is, wordt het zelden in zijn geheel gegeten. Het sap, de schil en de schil worden echter meestal gebruikt als garnering of smaakmaker. De olie wordt ook geëxtraheerd om een ​​essentiële olie te maken die kan worden verspreid, toegevoegd aan een warm bad of gemengd met lotion en op de huid kan worden aangebracht.

 2. Yuzu-fruit kan worden genoten als yuzu-thee, marmelade of zelfs gebakken producten zoals cakes en taarten. De schil wordt soms ook toegevoegd aan noedelgerechten, zeevruchtenrecepten en sauzen om een ​​vleugje smaak toe te voegen.

 3. Het kan een uitdaging zijn om heel Yuzu-fruit in winkels te vinden, maar het is soms verkrijgbaar in geselecteerde speciale Japanse winkels. Het kan ook worden gevonden gevriesdroogd of als azijn, pasta, sap of poeder in speciaalzaken en online.

 4. Op zoek naar een aantal interessante manieren om yuzu te koken en te gebruiken? Hier zijn enkele yuzu-recepten om te proberen:

 5. Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor yuzu. Als u een citrusallergie heeft, mag u geen yuzu-fruit consumeren. Symptomen van een allergische reactie kunnen tintelingen en jeuk van de lippen, tong en keel zijn, evenals roodheid en zwelling.

 6. Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor schillen van citrusvruchten. In contact komen met de schil van het fruit kan leiden tot symptomen van contactdermatitis zoals branderig gevoel, jeuk of een droge, schilferige huid. Als u deze of andere nadelige bijwerkingen ervaart die door yuzu worden veroorzaakt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 7. Omdat yuzu een antistollingseffect kan hebben, kan het interageren met bloedverdunners zoals Warfarin en Coumadin. Als u deze medicijnen gebruikt, kunt u overwegen yuzu te vermijden.

 8. Voor de meeste mensen kan yuzu echter veilig en effectief zijn om smaak aan voedsel toe te voegen, de stemming te verbeteren en de gezondheid te stimuleren.

 9. 6 Yuzu Fruit-voordelen;Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407