Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ziekte van Hashimoto: beste en slechtste voedingsmiddelen

Ziekte?

 1. De ziekte van Hashimoto (ook bekend als Hashimoto thyroiditis) is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Bij elke auto-immuunziekte valt je immuunsysteem, ontworpen om ziektekiemen aan te vallen en het lichaam goed te maken, zichzelf per ongeluk aan.

 2. De ziekte van Hashimoto treedt op wanneer uw lichaam de schildklier aanvalt alsof het een virus is. Dit leidt tot een afname van de schildklierfunctie en hormoonproductie.

 3. De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van uw luchtpijp. Het maakt deel uit van het endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor het produceren, opslaan en gebruiken van hormonen.

 4. Uw schildklier regelt de stofwisseling, groei, temperatuur en energie. Het is ongelooflijk belangrijk om schildklierhormonen in balans te houden.

 5. Elke verstoring van de schildklier kan invloed hebben op:

 6. Wanneer uw schildklier onvoldoende hormoon produceert, bevindt deze zich in een staat van hypothyreoïdie. Hypothyreoïdie beïnvloedt het metabolisme van uw lichaam. Daarom worden gewichtsveranderingen vaak geassocieerd met schildklierproblemen.

Hypothyreoïdie en Hashimoto

 1. Niet iedereen met de ziekte van Hashimoto ontwikkelt hypothyreoïdie. De ziekte van Hashimoto is echter meestal de belangrijkste oorzaak van hypothyreoïdie.

 2. Hoe kunt u het verschil zien tussen de ziekte van Hashimoto en hypothyreoïdie?

 3. Veel mensen met de ziekte van Hashimoto ontwikkelen uiteindelijk hypothyreoïdie. Dit kan een tijdje duren omdat de ziekte progressief is, wat betekent dat deze langzaam erger wordt.

Van de ziekte van Hashimoto

 1. Veel mensen die met de ziekte van Hashimoto leven, ervaren in het begin geen symptomen. Naarmate de tijd verstrijkt, is een van de meer voor de hand liggende tekenen van de ziekte van Hashimoto een struma.

 2. Een struma is een ontstoken en vergrote schildklier waardoor de voorkant van uw nek opgezwollen lijkt.

 3. De meest voorkomende en gemakkelijk te herkennen symptomen van Hashimoto en hypothyreoïdie zijn onder meer:

Dieet om de ziekte van Hashimoto te behandelen

 1. Het goede nieuws als u de ziekte van Hashimoto heeft, is dat de aandoening volledig kan worden beheerst met de juiste dosis van het voorgeschreven medicijn levothyroxine en een zorgvuldig dieet.

 2. Hoewel de dosering en timing van medicatie voor iedereen verschillend is, is levothyroxine de eerste verdedigingslinie tegen hypothyreoïdie. Het bootst het hormoon (thyroxine) na dat door de schildklier wordt geproduceerd.

 3. Buiten medische behandeling zijn er echter levensstijlveranderingen met betrekking tot voeding die een positief en diepgaand effect kunnen hebben op het beheer van uw aandoening.

Beste dieet voor de ziekte van Hashimoto

 1. Er zijn specifieke voedingsstoffen die u regelmatig moet innemen om een ​​gezonde en functionele schildklier te behouden. De belangrijkste voedingsstoffen zijn:

 2. Een dieet dat deze voedingsstoffen optimaliseert, is van vitaal belang voor een algeheel herstelplan. De beste manier om de dagelijkse behoefte aan deze mineralen en voedingsstoffen te krijgen, is door een uitgebalanceerd dieet te eten. Als dit niet mogelijk is, zijn er supplementen beschikbaar.

 3. Vermijd het eten van voedsel binnen een tot twee uur na het nemen van schildkliermedicatie, omdat dit invloed heeft op de manier waarop de medicatie in het lichaam wordt opgenomen. Bespreek wijzigingen in uw dieet of medicatie altijd met uw arts.

 4. Bovendien wordt gedacht dat sommige diëten gunstig zijn voor mensen met de ziekte van Hashimoto:

 5. Het mineraal jodium komt veel voor in een westers dieet omdat het in voedingsmiddelen zoals zout en brood zit. Om deze reden is het ongebruikelijk dat mensen in ontwikkelde landen jodiumtekort hebben.

 6. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van het jodium in uw dieet. Te weinig jodium kan bij sommige mensen struma veroorzaken. Te veel jodium kan hypothyreoïdie erger maken. Jodium is van vitaal belang voor de productie van schildklierhormoon.

 7. Onder toezicht van uw arts kunt u natuurlijk jodium aan uw dieet toevoegen door jodiumrijk voedsel te eten, zoals:

 8. Wees voorzichtig als u voedsel eet dat vol jodium zit, zoals zeewier, kelp of jodiumdruppels.

 9. De schildklier heeft het hoogste seleniumgehalte in het hele lichaam. Er is geen solide wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van selenium voor de behandeling van Hashimoto.

 10. Mensen die met de ziekte leven en seleniumsupplementen gebruiken, hebben echter een afname van het aantal antilichamen dat de schildklier aanvalt, laten zien.

 11. Voedingsmiddelen rijk aan selenium zijn onder meer:

 12. Zink is een essentieel element dat wordt gebruikt om schildklierhormoon te produceren. Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat het nemen van zinksupplementen de schildklierhormoonspiegel verhoogde bij mensen met struma.

 13. Zinktekorten, zoals jodium, zijn buitengewoon zeldzaam in de ontwikkelde wereld. Als je meer zink aan je dieet wilt toevoegen, zijn de volgende voedingsmiddelen uitstekende bronnen:

 14. Het paleodieet (soms het caveman-dieet genoemd) is gericht op het eten van wat mensen aten tijdens de paleolithische periode van evolutie. De nadruk ligt op "jager-en-verzamelaar" stijlvoedsel.

 15. Het paleodieet is een zeer effectief dieet voor de ziekte van Hashimoto. Het elimineert voedingsmiddelen die een auto-immuunreactie kunnen veroorzaken (zoals granen, zuivelproducten en sterk bewerkte voedingsmiddelen).

 16. De ontstekingsremmende voordelen van het paleodieet kunnen worden bereikt door het eten van de volgende voedingsmiddelen:

 17. Hoewel voedingsmiddelen die gluten bevatten niet de oorzaak zijn van de ziekte van Hashimoto, kunnen die voedingsmiddelen voor sommige mensen een auto-immuunreactie veroorzaken. Dit resulteert in ontsteking en weefselvernietiging.

 18. Gluten is onderdeel van elk tarwebloemproduct en kan zich in veel verschillende voedingsmiddelen verbergen. Je zou moeten vermijden:

 19. Glutenvrije alternatieven voor gewone voedingsmiddelen op basis van bloem zijn beschikbaar, hoewel ze duur kunnen zijn. Als je met de ziekte van Hashimoto leeft, kun je het glutenvrije dieet proberen om te zien of het je symptomen verbetert.

 20. Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten eten geen dierlijke producten, inclusief melk, boter en eieren.

 21. Deze diëten zouden de auto-immuunreactie bij de ziekte van Hashimoto helpen verbeteren. Ze verminderen ook ontstekingen en bevorderen de darmgezondheid.

 22. Houd er echter rekening mee dat vegetarische en veganistische diëten u een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen zoals ijzer, B-12 en vitamine D kunnen geven. Supplementen moeten helpen de tekorten aan voedingsstoffen in deze soort dieet.

 23. Als u ervoor kiest om dit dieet te proberen om uw schildklier- en darmgezondheid te verbeteren, concentreer u dan op het introduceren van geheel plantaardig voedsel in uw dieet zoals:

Dieet voor de ziekte van Hashimoto

 1. Naast voedingsmiddelen die de schildklier helpen, zijn er specifieke voedingsmiddelen in bepaalde hoeveelheden die een negatief effect op de schildklier kunnen hebben. Gluten en goitrogenen zijn de slechtste voedingsmiddelen in uw dieet als u de ziekte van Hashimoto heeft.

 2. Een onderzoek uit 2015 vond een verband tussen de ziekte van Hashimoto en de gevoeligheid voor gluten. Deze zelfde studie suggereert ook dat er een verband is tussen glutenintolerantie en auto-immuunziekten in het algemeen.

 3. Als u lijdt aan de ziekte van Hashimoto en uw symptomen verbeteren niet met veranderingen in levensstijl en medicijnen, probeer dan gluten uit uw dieet te verwijderen en kijk of uw symptomen verbeteren. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die het volgende bevatten:

 4. Goitrogenen zijn verontreinigende stoffen die de werking van de schildklier verhinderen. Als ze in voldoende grote doses worden ingenomen, kunnen ze de schildklier verergeren en de hormoonproductie verstoren.

 5. Goitrogenen komen het meest voor in kruisbloemige groenten zoals:

 6. Deze voedingsmiddelen vormen geen grote bedreiging als u kleine hoeveelheden eet. Je moet vooral op je hoede zijn voor goitrogenen als je struma hebt.

 7. De meeste mensen met de ziekte van Hashimoto zullen echter geen negatief effect op hun symptomen ervaren, tenzij ze elke dag veel van dit voedsel eten.

Outlook

 1. Met de juiste combinatie van medicijnen en dieet kan de ziekte van Hashimoto een zeer beheersbare aandoening zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407