Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn bagels gezond? Voeding, calorieën en beste opties

De onderste regel

 1. Bagels dateren uit de 17e eeuw en zijn een van de meest geliefde comfortvoedingsmiddelen ter wereld.

 2. Hoewel vaak gegeten voor het ontbijt, is het niet ongewoon om bagels ook op lunch- of dinermenu's te zien.

 3. De afgelopen jaren hebben deze gebakken producten een nogal negatieve reputatie opgebouwd te midden van claims dat ze door hun hoge koolhydraatgehalte inherent ongezond zijn.

 4. Dit artikel beoordeelt of bagels in een gezond dieet passen en geeft tips voor het maximaliseren van hun voedingswaarde.

Feiten over bagelvoeding

 1. De voedingswaarde van bagels kan sterk variëren, omdat talloze variëteiten gemaakt van een scala aan ingrediënten in verschillende maten verkrijgbaar zijn.

 2. De meest basale bagels zijn gemaakt van een combinatie van geraffineerd tarwebloem, zout, water en gist. Bepaalde soorten kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals kruiden, specerijen, suiker en gedroogd fruit.

 3. Een typisch, middelgroot, gewoon bagel (105 gram) kan het volgende bevatten (1):

 4. Bagels bevatten vaak zeer veel koolhydraten, terwijl ze slechts kleine hoeveelheden vet en eiwitten leveren.

 5. Ze bevatten van nature ook kleine hoeveelheden vitamines en mineralen, maar in sommige landen, zoals de Verenigde Staten, zijn bagels en andere geraffineerde graanproducten verrijkt met enkele van de voedingsstoffen die verloren gaan tijdens de verwerking , namelijk B-vitamines en ijzer (2).

Niet altijd de gezondste keuze

 1. Hoewel bagels een plaats kunnen hebben in een gezond voedingspatroon, hebben ze mogelijke nadelen.

 2. Een van de grootste potentiële problemen met bagels is hoeveel calorieën ze bieden en hoe gemakkelijk ze kunnen zijn om per ongeluk in één keer te veel te eten.

 3. Volgens het National Institute of Health is de portiegrootte van een gemiddeld bagel de afgelopen 20 jaar bijna verdubbeld (3).

 4. Hoewel de meeste bagels één portie lijken te zijn, kunnen sommige grotere soorten tot 600 calorieën bevatten. Voor veel mensen is dat genoeg om een ​​volledige maaltijd te vormen - en het bevat niet de boter of roomkaas die je erop kunt smeren.

 5. Overconsumptie van calorieën uit voedsel, inclusief bagels, kan leiden tot ongezonde gewichtstoename en het moeilijker maken om af te vallen (4).

 6. Het is misschien het beste om met mate van bagels te genieten en te weten hoeveel calorieën ze bijdragen aan uw dieet.

 7. Bagels worden traditioneel gemaakt van geraffineerd tarwebloem en bepaalde soorten kunnen ook een flinke dosis toegevoegde suiker bevatten.

 8. Sommige onderzoeken suggereren dat een hogere inname van geraffineerde koolhydraten, zoals die in bagels, kan bijdragen aan een verhoogd risico op chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 (5, 6, 7) .

 9. Bovendien worden diëten die rijk zijn aan ultra-verwerkt voedsel vaak geassocieerd met een slechte algehele dieetkwaliteit (8).

 10. Natuurlijk betekent dit niet dat u zich zorgen moet maken over af en toe een bagel.

 11. Het is gewoon belangrijk om ervoor te zorgen dat u ook veel voedzame, hele voedingsmiddelen in uw dieet opneemt.

Bepaalde rassen kunnen voordelen voor de gezondheid bieden

 1. Niet alle bagels zijn op dezelfde manier gemaakt, maar het kiezen van variëteiten die ingrediënten voor hele voedingsmiddelen bevatten, kan u helpen een voedzamer dieet op te bouwen.

 2. De meeste bagels zijn gemaakt van geraffineerd tarwebloem, dat veel calorieën en zeer weinig voedingsstoffen kan bieden. Toch zijn sommige gemaakt met volle granen die een verscheidenheid aan voedingsstoffen en potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 3. Hele granen zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en veel gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen waaraan geraffineerde granen ontbreken. Deze voedingskenmerken kunnen helpen uw bloedsuiker in evenwicht te brengen en een gezonde spijsvertering te bevorderen (9).

 4. Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van 2-3 porties volle granen per dag kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker (10).

 5. Om te profiteren van deze voordelen, zoek je bagels die zijn gemaakt van volle granen zoals haver, rogge, spelt of volkoren - maar vergeet niet je portiegrootte onder controle te houden.

Hoe de voedingswaarde van uw bagel te optimaliseren

 1. Het is mogelijk om uw gezondheidsdoelen bij te houden terwijl u bagels in uw dieet opneemt. Het enige dat nodig is, is een beetje overdenken en plannen.

 2. Controleer het voedingsetiket op de verpakking van uw favoriete bagels om te zien wat ze bevatten.

 3. Als u merkt dat ze meer calorieën of koolhydraten bevatten dan uw voedingsdoelen toestaan, kies dan voor kleinere bagels of overweeg slechts de helft te eten. Bewaar de andere helft voor later of deel het met een andere persoon.

 4. Veel merken bieden ook miniatuur bagels of bagel thins aan. Deze opties zijn meestal een geschiktere portiegrootte.

 5. Als u vindt dat uw favoriete bagel niet de gezondste keuze is, schakel dan over naar een gezondere optie of probeer het minder vaak te eten. Varieer met uw ontbijtopties en bewaar bagels voor speciale gelegenheden om te bezuinigen en een evenwichtiger dieet te behouden.

 6. De ingrediënten in uw favoriete bagel kunnen het gehalte aan voedingsstoffen en uw gezondheid aanzienlijk beïnvloeden.

 7. De meest voedzame opties zijn gemaakt van volle granen en bevatten weinig tot geen toegevoegde suiker. Als u een natriumarm dieet volgt, moet u bagels vermijden die veel zout bevatten.

 8. Veel van de meest populaire bagelbeleg zoals roomkaas, boter en jam kunnen veel overtollige calorieën bevatten in de vorm van verzadigd vet en suiker.

 9. Hoewel er niets mis is met af en toe genieten, zijn er voedzamere opties.

 10. Overweeg om hummus, avocado of notenboter te kiezen in plaats van roomkaas voor meer vezels en voedingsstoffen. Voeg voor extra eiwit gesneden kalkoen, zalm of een roerei toe.

 11. Bagels zijn ook een uitstekende gelegenheid om een ​​portie of twee groenten bij uw ontbijt te sluipen. Stapel op gesneden tomaten, spinazie, komkommer en uien om van uw bagel een groentenrijke sandwich te maken.

De onderste regel

 1. Bagels worden vaak gemaakt met geraffineerd tarwebloem en suiker. Bovendien zijn portiegroottes vaak te groot.

 2. Toch kunnen ze met een paar aanpassingen in een gezond dieet passen.

 3. Houd voor een optimale gezondheid rekening met uw portiegrootte en kies bagels en toppings gemaakt van hele, minimaal verwerkte ingrediënten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407