Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn bonen groenten?

Takeaway

 1. Veel mensen zijn het erover eens dat bonen een heerlijke en voedzame toevoeging zijn aan uw maaltijden. Wat echter vaak verkeerd wordt begrepen, is tot welke voedselgroep ze behoren.

 2. Net als groenten zitten bonen vol vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten die uw gezondheid bevorderen.

 3. Maar in tegenstelling tot de meeste groenten, bieden bonen ook een aanzienlijke hoeveelheid plantaardig eiwit.

 4. Dit artikel vertelt u of bonen groenten zijn of als iets anders moeten worden gecategoriseerd.

Technisch gezien zijn bonen peulvruchten

 1. Botanisch worden bonen ingedeeld in een groep plantaardig voedsel dat peulvruchten wordt genoemd.

 2. Alle peulvruchten zijn lid van een familie van bloeiende planten genaamd Fabaceae, ook bekend als Leguminosae. Deze planten produceren fruit en zaden in een pod (1).

 3. Omdat peulvruchten qua voedingswaarde uniek zijn, worden ze soms als hun eigen voedselgroep beschouwd. Vaker worden ze echter gecategoriseerd met ander plantaardig voedsel zoals groenten.

 4. Hoewel de term "bonen" naar verschillende plantensoorten kan verwijzen, kunnen veel van de soorten bonen die vaak door mensen worden gegeten, verder worden ingedeeld in een subgroep die pulsen wordt genoemd.

 5. Peulvruchten zijn de eetbare, droge zaden van peulvruchtenplanten (2).

 6. Veel voorkomende pulsen zijn:

 7. Andere soorten eetbare peulvruchten die niet als peulvruchten worden beschouwd, maar nog steeds soorten bonen zijn sojabonen en verse bonen.

Vaak geclassificeerd als groente

 1. Voedingswaarde zijn bonen beroemd als een rijke bron van eiwitten, vitamines, mineralen en koolhydraten, inclusief zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

 2. Hier is de voedingswaarde van een typische portie van 177 gram gekookte zwarte bonen (3):

 3. Hoewel het exacte voedingsgehalte van bonen varieert, afhankelijk van het type boon en de grond waarin ze worden geteeld, bevatten de meeste bonen bijzonder veel foliumzuur, ijzer, magnesium, vezels en eiwitten.

 4. Zoals veel groenten zijn bonen rijk aan plantaardige stoffen die fytonutriënten worden genoemd en die kunnen helpen chronische ziekten te voorkomen. Onderzoek wijst uit dat regelmatige consumptie van bonen en andere peulvruchten de algehele kwaliteit van het dieet aanzienlijk kan verbeteren (4).

 5. Vanwege hun voedingsmake-up en het hoge vezelgehalte, worden bonen en andere peulvruchten vaak geclassificeerd als onderdeel van de plantaardige voedselgroep (5).

 6. Ze kunnen ook verder worden onderverdeeld in de subgroep "zetmeelrijke groenten", naast aardappelen en pompoen, vanwege hun relatief hoge zetmeelgehalte in vergelijking met andere soorten groenten.

Onderdeel van de Protein Food Group

 1. Misschien is een van de meest unieke voedingskenmerken van bonen hun eiwitgehalte.

 2. Anders dan andere soorten groenten, worden bonen ook vaak beschouwd als onderdeel van de eiwitvoedingsgroep. Bonen zijn zelfs een populair alternatief voor vlees en andere dierlijke eiwitbronnen in vegetarische en veganistische diëten.

 3. Bonen zijn ook een van de meest betaalbare eiwitbronnen, waardoor ze een onschatbare component van de wereldwijde voedselvoorziening zijn (6).

 4. De USDA telt bonen als onderdeel van zowel de groente- als eiwitgroep. Als ze voor eiwitten worden gebruikt, is 1/4 kop bonen (43 gram) gelijk aan één ons vlees (28 gram) of ander dierlijk eiwit (5).

 5. Bonen worden meestal gerangschikt als eiwitbron van lagere kwaliteit in vergelijking met dierlijk eiwit, omdat ze een of meer essentiële aminozuren missen (7).

 6. Dit betekent in wezen dat u, vergeleken met dierlijk eiwit, meer porties bonen moet eten in combinatie met andere plantaardige eiwitbronnen om aan uw dagelijkse aminozuur- en eiwitbehoeften te voldoen.

De onderste regel

 1. Hoewel technisch gezien een aparte voedingsgroep bekend als peulvruchten, lijken bonen erg op groenten vanwege hun hoge vezel-, vitamine-, mineraal- en gezondheidsbevorderende fytonutriëntgehalte.

 2. Toch zijn ze uniek voor de meeste groenten, omdat ze ook behoorlijk rijk zijn aan eiwitten.

 3. In wezen kunnen bonen worden beschouwd als peulvruchten, eiwitten of groenten.

 4. Ongeacht in welke categorie u ze plaatst, kan het regelmatig consumeren van bonen en andere peulvruchten bijdragen aan een gezond, uitgebalanceerd dieet.

 5. Hoewel technisch gezien een aparte voedingsgroep bekend als peulvruchten, lijken bonen erg op groenten vanwege hun hoge vezel-, vitamine-, mineraal- en gezondheidsbevorderende fytonutriëntgehalte.

 6. Toch zijn ze uniek voor de meeste groenten, omdat ze ook behoorlijk rijk zijn aan eiwitten.

 7. In wezen kunnen bonen worden beschouwd als peulvruchten, eiwitten of groenten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407