Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn eiwitrepen veilig tijdens de zwangerschap?

Fat

 1. Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap hogere eiwitbehoeften om de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen. Soms is het een uitdaging om voldoende eiwitten te krijgen en het eten van eiwitrepen tijdens de zwangerschap kan een handige manier zijn om meer in te pakken. Sommige eiwitrepen zijn echter niet gezond en kunnen zelfs gezondheidsrisico's inhouden.

Fat

 1. Eiwitrepen die veel suiker bevatten of cafeïne of plantaardige ingrediënten bevatten, moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden.

Eiwit tijdens de zwangerschap

 1. Elke cel in het menselijk lichaam bevat eiwit. Een van de drie macronutriënten is naast koolhydraten en vetten, verantwoordelijk voor het opbouwen en repareren van alle cellen in je lichaam en die van je baby.

 2. Eiwit speelt een cruciale rol in tal van lichaamsprocessen, waaronder bloedstolling, vochtbalans, immuniteit, zicht en vorming van hormonen en enzymen. Het is een primair onderdeel van huid, haar, nagels, spieren, botten en inwendige organen, en het wordt ook gevonden in bijna alle lichaamsvloeistoffen, volgens de Food and Drug Administration.

 3. Naast het ondersteunen van de eigen eiwitbehoeften van uw lichaam, moet u genoeg krijgen om die van uw groeiende foetus te ondersteunen. Daarom is tijdens de zwangerschap de dagelijkse voedingsinname die is vastgesteld door de Food and Nutrition Board (FNB) van de National Academies of Medicine voor vrouwen 71 gram per dag, vergeleken met de normale gemiddelde hoeveelheid voor vrouwen van 46 gram. De DRI is gebaseerd op een gemiddelde van 0,8 gram eiwit per kilogram ideaal lichaamsgewicht.

 4. Volgens een artikel dat in juli 2016 in Advances in Nutrition is gepubliceerd, is de aanbeveling van de FNB misschien niet voldoende, althans in bepaalde stadia van de zwangerschap. De auteurs van de recensie stellen dat de huidige DRI geen rekening houdt met het feit dat de proteïne tijdens de zwangerschap moet worden veranderd, wat zowel voor moeder als baby toeneemt naarmate de zwangerschap vordert. Hun schattingen schatten de werkelijke behoefte aan zwangerschapseiwitten op 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht in de vroege zwangerschap en 1,52 gram per kilogram in latere stadia van de zwangerschap.

Eiwitrepen tijdens de zwangerschap

 1. Hoewel het niet moeilijk is om alle eiwitten uit heel voedsel te halen, is het niet altijd handig. Als het een keuze is tussen een donut of muffin uit een coffeeshop pakken of in je tas graven voor een eiwitreep, ga dan zeker voor de bar!

 2. Val echter niet ten prooi aan de overtuiging dat deze repen "gezondheidsvoedsel" zijn of volledige voeding bieden. Eiwitrepen zijn supplementen en fabrikanten maken grote claims over hun ingrediënten en voordelen. Deze claims zijn vaak overdreven of onwaar, maar fabrikanten kunnen ermee wegkomen omdat de Food and Drug Administration supplementen niet op dezelfde manier regelt als drugs.

 3. Een van de grootste problemen met eiwitrepen tijdens de zwangerschap is hun suikergehalte. Eiwitrepen worden gepromoot als gezonde alternatieven voor snacks, maar ze kunnen evenveel suiker bevatten als een reep - of meer! Eén populair merk eiwitreep bevat bijvoorbeeld 26 gram suiker per reep, wat meer is dan de 24 gram die door een reep wordt verstrekt, volgens USDA-gegevens.

 4. Kijkend naar de ingrediëntenlijst van een typische eiwitreep, is het gemakkelijk om te zien waar al deze suiker vandaan komt. Het eerste ingrediënt is een gepatenteerd "koolhydraatmengsel", dat eigenlijk gewoon verschillende vormen van geraffineerde suiker is. Dit zijn de balken die je zeker wilt vermijden.

 5. Maar zelfs sommige repen gemaakt met hele voedselingrediënten bevatten nog steeds veel suiker. Eén merk bevat concentraat van bosbessensap, dat slechts een geconcentreerde suikerbron is, voor een totaal van 17 gram suiker. Dit type reep is een betere keuze, maar nog steeds niet de beste eiwitbron die je regelmatig zou moeten eten.

 6. Dat wil niet zeggen dat je geen suiker kunt hebben als je zwanger bent, maar overmatige suikerinname kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor jou en je baby. Een studie gepubliceerd in juni 2018 in het American Journal of Preventive Medicine heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een hoge suikerinname tijdens de zwangerschap de cognitie van kinderen negatief kan beïnvloeden.

 7. Een andere studie gepubliceerd in 2017 in het European Respiratory Journal concludeerde dat hogere suikerinnames tijdens de zwangerschap werden geassocieerd met atopie of de genetische neiging tot het ontwikkelen van allergische aandoeningen.

Andere problemen met de eiwitstaaf

 1. Bars kunnen andere ingrediënten bevatten die zwangere vrouwen moeten vermijden, waaronder cafeïne. Cafeïne passeert de placenta en het duurt langer voordat het wordt gemetaboliseerd bij zwangere vrouwen, volgens auteurs van een meta-analyse gepubliceerd in Human Reproduction in mei 2015. Na onderzoek van gegevens van de Snart-Gravid-studie met 5.132 Deense vrouwen, ontdekten de onderzoekers dat hogere cafeïne inname in de vroege zwangerschap werd geassocieerd met een hoger risico op een miskraam.

 2. Een andere studie in BMC Medicine in februari 2013 wees uit dat cafeïne-inname tijdens de zwangerschap werd geassocieerd met een laag geboortegewicht en baby's die klein waren tijdens de zwangerschapsduur. Volgens de American College of Obstetricians and Gynaecologists (ACOG) waren de inname niveaus waarbij het risico toenam lager dan de algemeen aanbevolen "veilige" niveaus voor zwangere vrouwen in de VS van 200 milligram per dag. Cafeïne kan naast koffie uit vele bronnen komen, waaronder cacao, guarana, kolanoot, yerba mate en thee, meldt de USDA.

 3. Tot slot worden zwangere vrouwen gewaarschuwd om sommige kruideningrediënten in eiwitrepen te vermijden omdat hun effecten niet zijn onderzocht bij zwangere vrouwen. Mayo Clinic waarschuwt zelfs vrouwen om kruidenthee te drinken - inclusief die verkocht aan zwangere vrouwen - zonder toestemming van een arts, omdat er onvoldoende bewijs is om te zeggen dat deze ingrediënten 100 procent veilig zijn.

Gezonde snacks voor zwangere vrouwen

 1. Onderweg zijn betekent niet noodzakelijk dat u op eiwitrepen moet vertrouwen. Haal je voeding zo vaak mogelijk uit onbewerkte, verse, hele voedingsmiddelen. Dit omvat magere eiwitten uit vis, eieren, kip, bonen en magere zuivelproducten, koolhydraten uit volle granen, fruit en groenten, en gezonde vetten uit noten, zaden, olijfolie en avocado.

 2. Het is gemakkelijk om gezonde snacks te bereiden voor zwangere vrouwen die rijk zijn aan eiwitten en gemakkelijk mee te nemen naar het werk of tijdens het doen van boodschappen. Noten zijn een topkeuze voor eiwitten en gezonde vetten, gemakkelijk in je tas te stoppen of zelfs in het handschoenenkastje van je auto te bewaren. Hardgekookte eieren, hummus en worteltjes en kaas zijn ook draagbare eiwitsnacks.

 3. Je kunt ook zonder veel moeite je eigen zelfgemaakte zwangerschapsstaafjes maken. Dit geeft je totale controle over wat er in je snack gaat, en het stelt je in staat om je te concentreren op ingrediënten die niet alleen rijk zijn aan eiwitten, maar ook goede bronnen van de andere voedingsstoffen die cruciaal zijn voor een gezonde zwangerschap, waaronder calcium, ijzer en folaat, volgens aan de ACOG.

 4. Voor een reep die u niet eens hoeft te bakken, combineert u amandelboter, vlasmeel en een natuurlijk alternatief zoetmiddel zoals monniksfruit of stevia. Meng het allemaal, stop het in een pan in de koelkast en snijd het in koude repen. Door ze in grote hoeveelheden te bereiden en in te vriezen totdat je ze nodig hebt, kun je zonder tussendoortjes snoepen zonder stress.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407