Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn havergrutten voedzaam?

Verbeter je spel en je spijsvertering

 1. Hoewel je misschien niet denkt aan haver dan stomende kommen havermout of havermoutkoekjes, hebben ze eigenlijk een aantal toepassingen in de keuken. Havergrutten - een andere naam voor intacte gepelde haverkorrels - vormen een gezonde aanvulling op uw dieet. Net als andere volle granen helpen ze bij het bestrijden van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Gebruik havergrutten bij het koken om de gezondheidsvoordelen van hun vezel- en mineraalgehalte te benutten.

Basisinformatie over voeding

 1. Elke portie havergrutten - een 1/4 kop rauw, of ongeveer 1 kop gekookt - bevat 152 calorieën en biedt 8 procent van de dagelijkse calorie-inname in een dieet met 2000 calorieën. De grutten bevatten 6 gram eiwit per portie, wat helpt om gezond weefsel en een sterk immuunsysteem te behouden. Een portie grutten bevat ook 26 gram koolhydraten, waaronder 4,1 gram voedingsvezels. Deze koolhydraten voeden uw actieve levensstijl en leveren energie die nodig is voor de hersenfunctie, terwijl hun vezelgehalte uw kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten helpt verlagen. De vezel in een portie havergrutten draagt ​​volgens het Institute of Medicine 11 procent bij aan de dagelijks aanbevolen vezelinname voor mannen en 16 procent voor vrouwen.

IJzer en fosfor

 1. Havergrutten dragen nuttige mineralen - inclusief ijzer en fosfor - bij aan uw dieet. Zowel ijzer als fosfor vormen componenten van verbindingen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Fosfor is opgenomen in je DNA, mineraal botweefsel en ATP - een energiebron - terwijl ijzer is opgenomen in hemoglobine en myoglobine, twee eiwitten die je nodig hebt om zuurstof te transporteren en op te slaan. Elke portie havergrutten bevat 204 milligram fosfor, of 29 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname, volgens het Institute of Medicine. De grutten geven je ook 1,8 milligram ijzer per portie - respectievelijk 10 en 23 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen en mannen.

Zink en koper

 1. Havergrutten bieden ook antioxiderende voordelen vanwege hun zink- en kopergehalte. Beide mineralen beschermen uw weefsels tegen vrije radicalen, die anders uw DNA zouden beschadigen en bijdragen aan genetische mutaties en ziekten. Zink speelt ook een rol bij de immuunfunctie, terwijl koper de gezondheid van het zenuwstelsel ondersteunt. Elke portie havergrutten biedt 244 microgram koper - 27 procent van de aanbevolen dagelijkse inname, volgens het Institute of Medicine - evenals 20 en 15 procent van de aanbevolen dagelijkse zinkinnames voor respectievelijk vrouwen en mannen.

Havergrutten aan uw dieet toevoegen

 1. Havergrutten hebben veel meer tijd nodig om te koken dan gerolde of in staal gesneden haver - tot een uur - dus ze zijn het best geschikt voor een ontspannen ontbijt in plaats van een snelle maaltijd voordat je erin springt je dagelijkse sleur. Probeer ze overgoten met verse bessen, gesneden banaan en pecannoten. U kunt ook havergrutten gebruiken in graansalades. Combineer de grutten met gedroogde cranberries, gehakte gedroogde vijgen en een dressing van sinaasappel en munt, of meng ze met geroosterde walnoten, gehakte boerenkool, plakjes geroosterde wortelen en pastinaak en een vinaigrette van esdoorn en mosterd. Je kunt ook de grutten in je keukenmachine of blender hakken voor zelfgemaakte havermout uit staal.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407