Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn maanzaad veilig voor mijn kind?

Pas op voor allergische reacties

 1. Verhalen over maanzaad hebben de verbeelding van mensen aangewakkerd, maar zijn ze waar? ABC News meldt dat mensen hebben gefaald bij het testen van medicijnen vanwege het eten van maanzaad voordat ze testten. Inderdaad, de website "Poppy.org" meldt dat maar liefst 70 procent van de positieve opiaattests te wijten is aan de inname van maanzaad. Hoewel "Drugs.com" meldt dat maanzaad "algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het als voedsel wordt gebruikt," waarschuwt het Federale Instituut voor Risicobeoordeling, BfR, dat sommige ouders huismiddeltjes met maanzaad gebruiken om hun kinderen de hele nacht door te laten slapen en dat verschillende niveaus van codeïne en morfine binnen verschillende soorten zaden kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen.

Papaverzaden, opiaten en opioïden

 1. Er zijn 70 tot 100 verschillende soorten maanzaad en slechts enkele komen van hetzelfde type papaverplant dat opium oplevert. Opiaten zijn de natuurlijke medicijnen die afkomstig zijn van de papaverplant en bevatten codeïne en morfine. Opioïden zijn de chemisch veranderde versies van deze stoffen: methadon, Oxycontin en Vicodin.

Opiaatniveaus in maanzaad

 1. Harvard Medical School-farmacoloog Scott Lukas vertelde ABC News dat een paar pond zaden nodig zijn om voldoende actieve opiaten te genereren voor een high. BfR zegt dat eetbare maanzaad normaal gesproken slechts zeer kleine hoeveelheden morfine bevat, maar tijdens recente studies zegt BfR dat het niveau van opiaten in maanzaad de afgelopen jaren is toegenomen en aanzienlijk varieert, afhankelijk van geografie, oogsttijd en soorten papavers. Wanneer het melkachtige sap van de plant of zaadcapsulefragmenten hun weg vinden naar het eindproduct, kunnen opiaatniveaus stijgen tot die welke worden gebruikt voor therapeutische toepassingen van morfine. Morfineniveaus in verschillende maanzaad variëren tot wel een factor 100, meldt BfR, en het bureau waarschuwt mensen, vooral zwangere vrouwen, om deze reden geen voedsel te consumeren dat grote hoeveelheden maanzaad bevat.

Niveaus van maanzaad in voedingsmiddelen

 1. Spaanse maanzaad heeft het grootste niveau van morfine, volgens scheikunde-doctorandus Sharon Neufeldt, eigenaar van de website "I Can Has Science." Ze legt uit dat voor een therapeutische dosis morfine, 10 g, 40 g maanzaad nodig zou zijn. Het kost misschien een dozijn bagels met maanzaad om zoveel te eten, maar een cake met maanzaad kan een hele kop maanzaad bevatten. Erger nog zijn die huismiddeltjes die zijn ontworpen om baby's en kleine kinderen te kalmeren. BfR zegt huismiddeltjes en kookboeken bevatten recepten van melk gezeefd met maanzaad om te worden gebruikt als slaapmiddel. In één geval halveerde een moeder de hoeveelheid maanzaad in zo'n recept van 400 g tot 200 g. Haar kind ondervond ademhalingsmoeilijkheden, bewustzijnsverlies en reageerde niet op pijnstimulatie.

Poppy Tea

 1. Een van de gevaarlijkere trends in huismiddeltjes is die van poppy tea. ABC News meldt dat eigenaren van supermarkten in Iowa hebben vastgesteld dat het aantal gevallen van winkeldiefstal met maanzaad stijgt. Adolescenten en tieners volgen internetrecepten voor de thee om high te worden. Eigenaren van de website "Poppyseedtea.com" hadden hun zoon toestemming gegeven om de thee te zetten als een natuurlijke remedie tegen angst, zich niet bewust van de potentiële gevaren. Hun zoon stierf aan longoedeem, een veel voorkomend geval met een overdosis opiaten. Scott Lukas zegt dat het recept krachtige hoeveelheden morfine en codeïne oplevert, maar dat het gebruik ervan niet zo wijdverbreid is als men zou vrezen. Dit komt omdat de thee "een zeer bittere en vieze smaak heeft" en Lukas wijst erop dat andere opiaten goedkoop en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Effects

 1. Individuele reacties en gevoeligheid voor opiaten lopen sterk uiteen, wijst op BfR, maar bijwerkingen zijn onder meer cardiovasculaire problemen, licht gevoel in het hoofd, misselijkheid, braken en ademhalingsdepressie. Morfine had negatieve effecten op groei, ontwikkeling en voortplanting in dierstudies en het kan bijdragen aan genmutatie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407