Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn Pretzels gezond?

De onderste regel

 1. Pretzels zijn een populair snackvoedsel over de hele wereld.

 2. Ze zijn een in de hand gehouden, gebakken brood dat meestal gevormd is in een gedraaide knoop en geliefd is vanwege de zoute smaak en unieke crunch.

 3. Hoewel ze minder calorieën bevatten dan andere veel voorkomende snacks, zoals chips, vragen veel mensen zich af of de pretzels gezond zijn.

 4. Dit artikel legt uit wat pretzels zijn en bespreekt of ze gezond zijn.

Wat zijn krakelingen?

 1. Pretzels zijn een gebakken snack die meestal wordt gemaakt van tarwebloem. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, maar nemen meestal de vorm aan van een gedraaide knoop.

 2. Volgens de legende werd de klassieke krakelknoop uitgevonden door een monnik die zijn pretzels in deze vorm bakte om biddende armen voor te stellen.

 3. Pretzels zijn er in zachte en harde variëteiten en hebben een glanzende, bruine uitstraling.

 4. Zachte pretzels zijn groot en hebben een taaie textuur. Ze worden meestal individueel geserveerd met dipsaus.

 5. Ondertussen zijn harde pretzels klein en knapperig en kunnen ze door het handvol worden gegeten. Ze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en gemakswinkels, waardoor ze een gemakkelijke snackkeuze zijn.

 6. Om pretzels hun glanzende, donkerbruine uiterlijk te geven, moeten ze vóór het bakken worden behandeld met een natriumhydroxide-oplossing. Deze oplossing veroorzaakt een chemische reactie op het oppervlak van het deeg waardoor de pretzels tijdens het bakken bruin en glanzend worden (1).

Voedingswaarden

 1. Pretzels bevatten veel koolhydraten en weinig vet en eiwitten, maar ze bevatten wat vezels en B-vitamines.

 2. De onderstaande tabel geeft voedingswaarde-informatie voor zachte en harde pretzels. Reference Daily Intake (RDI) verwijst naar de huidige aanbevelingen voor de inname van voedingsstoffen (2, 3).

 3. Zowel zachte als harde pretzels zijn gemaakt van tarwebloem, dat meestal uit koolhydraten bestaat. Je lichaam breekt koolhydraten af ​​in suikers die het voor energie gebruikt.

 4. Net als andere voedingsmiddelen gemaakt van tarwe, bevatten pretzels wat vezels. Van vezels is aangetoond dat ze de darmgezondheid en spijsverteringssymptomen zoals constipatie verbeteren.

 5. Uit een observationeel onderzoek onder 62.036 vrouwen bleek dat degenen die dagelijks minstens 20 gram vezels consumeerden, veel minder kans hadden op constipatie dan vrouwen die slechts 7 gram of minder per dag aten (4).

 6. Toch bevatten krakelingen slechts een kleine hoeveelheid vezels.

 7. Aangezien het meeste tarwebloem is verrijkt met extra voedingsstoffen, bevatten pretzels enkele B-vitamines, zoals thiamine, riboflavine en niacine. Deze vitamines helpen je lichaam voedsel om te zetten in suikers die kunnen worden gebruikt voor energie (5).

Minder calorieën dan andere zoute snacks

 1. Harde pretzels bevatten 27% minder calorieën dan een gelijke portie gefrituurde snacks zoals chips (2).

 2. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het eten van pretzels.

 3. Een standaard portie harde pretzels is 28 gram, wat moeilijk nauwkeurig te meten kan zijn. Ruwweg zou een enkele portie harde pretzels een komvormige hand moeten vullen.

 4. Onderzoekers hebben echter vastgesteld dat mensen de neiging hebben te onderschatten hoeveel ze eten. Een onderzoek bij 32 gezonde volwassenen wees uit dat deelnemers de hoeveelheid voedsel die ze aten met ongeveer 10% hadden onderschat (6, 7).

 5. Om een ​​portie nauwkeurig te meten, kan het een goed idee zijn om een ​​voedingsweegschaal te gebruiken, tenminste totdat u een beter inzicht heeft in de standaard portiegroottes.

 6. Bovendien zijn veel zachte pretzels te groot om een ​​snack te zijn. Eén middelgrote (115 gram) zachte krakeling bevat meer dan het drievoud van het aantal calorieën in een portie harde krakelingen van 28 gram. Zachte pretzels bevatten meestal 300-500 calorieën (2).

 7. Vanwege hun caloriegehalte kan het het beste zijn om zachte pretzels met andere mensen te splitsen of in twee of drie snackporties te verdelen.

 8. Er zijn veel verschillende soorten pretzels.

 9. Hoewel de belangrijkste variëteiten vrij eenvoudig zijn, zijn sommige gevuld met pindakaas of kaas, terwijl anderen een snoepcoating hebben. Velen worden zelfs geserveerd met dipsaus.

 10. Deze extra's voegen allemaal suiker, vet en calorieën toe aan je portie.

 11. Een zachte kaneelsuiker krakeling uit de populaire krakeling keten tante Anne bevat bijvoorbeeld 470 calorieën, terwijl de originele krakeling 340 calorieën heeft. Bovendien variëren de dipsauzen van 45 tot 170 calorieën per portie.

 12. Wat meer is, een portie van 28 gram met chocolade bedekte harde pretzels heeft 130 calorieën, vergeleken met 109 calorieën voor een portie van 28 gram van 28 gram , harde pretzels. Dat is 16% meer calorieën voor minder pretzels (2).

 13. Calorieën kunnen snel oplopen bij het toevoegen van extra's aan je pretzels. Als u calorieën meetelt, kunt u het beste van gewone, harde genieten.

Minpunten

 1. Hoewel ze misschien iets gezonder zijn dan andere snacks, zoals chips, zijn er enkele nadelen aan het eten van te veel pretzels.

 2. Helaas zijn pretzels lege calorieën, wat betekent dat ze niet veel voedingsstoffen bevatten in verhouding tot hun caloriegehalte.

 3. Ze bevatten veel zout en zijn gemaakt van geraffineerd tarwebloem, dat je lichaam snel afbreekt.

 4. Geraffineerd tarwebloem, ook wel witmeel genoemd, is gemaakt van tarwe waarvan het buitenste gedeelte van het graan is verwijderd. Dit proces verwijdert de meeste vezels en voedingsstoffen (8).

 5. Je lichaam breekt witte bloem gemakkelijk af in suikers omdat het heel weinig vezels bevat, die in het algemeen de spijsvertering vertragen.

 6. De Glycemische Index (GI) meet hoe snel verschillende voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Glucose, de suiker die uw lichaam gebruikt voor energie, heeft een GI van 100. Het heeft het snelste effect op uw bloedsuiker.

 7. Pretzels hebben een GI van 80, wat betekent dat ze een hoge GI-voeding zijn en uw bloedsuiker zeer snel kunnen verhogen (9).

 8. In één onderzoek werd het eten van pretzels vergeleken met het eten van gemengde noten. Het bleek dat degenen die pretzels aten, na het eten de bloedsuikerspiegel hadden verhoogd, terwijl de mensen die gemengde noten aten geen veranderingen in de bloedsuikerspiegel ondervonden (10). [! 2262 => 1140 = 5!

 9. Uit een observationeel onderzoek bij 64.227 vrouwen bleek dat degenen die het hoogste GI-dieet aten 21% meer kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die het laagste GI-dieet aten (11).

 10. Pretzels gemaakt van volkoren meel zouden een gezondere keuze zijn dan pretzels gemaakt met witte bloem. Ze hebben een lagere GI en zouden daarom uw bloedsuiker niet zo snel moeten verhogen (12).

 11. Traditionele zoutjes worden voor het bakken bestrooid met grote korrels zout. Dit grove zout voegt crunch en uitbarstingen van smaak toe aan de anders milde snack.

 12. Harde pretzels kunnen ook extra zout bevatten als conserveermiddel om ze te helpen vers te blijven. Ze kunnen zelfs twee keer zoveel zout bevatten als een gelijke portie chips (2).

 13. Bovendien kunnen smaakstoffen en dipjes grote hoeveelheden zout verbergen, zelfs als ze niet erg zout smaken.

 14. Hoewel niet iedereen op zijn zoutinname moet letten, wordt ongeveer 25% van de gezonde mensen geacht zoutgevoelig te zijn. Dit betekent dat hun lichaam het overtollige zout niet efficiënt kan verwijderen, wat kan leiden tot hoge bloeddruk (13).

 15. Van hoge bloeddruk is aangetoond dat het uw risico op overlijden door hartfalen tot 30% verhoogt (14).

 16. Ongezouten zoutjes zouden een gezondere optie zijn voor zoutgevoelige mensen.

De onderste regel

 1. Pretzels zijn een leuke en gemakkelijke snack waar u op veel verschillende manieren van kunt genieten.

 2. Harde pretzels bevatten minder calorieën dan gefrituurde snacks zoals chips, maar ze zijn niet erg voedzaam.

 3. Hoewel ze kleine hoeveelheden vezels en B-vitamines bevatten, bevatten ze veel zout en kunnen ze ervoor zorgen dat uw bloedsuiker snel stijgt.

 4. Niettemin zijn pretzels een smakelijke traktatie die met mate kan worden genoten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407