Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zijn Ramen-noedels slecht voor u of goed?

De onderste regel

 1. Ramen-noedels zijn een soort instantnoedels waar velen over de hele wereld van genieten.

 2. Omdat ze goedkoop zijn en slechts enkele minuten nodig hebben om zich voor te bereiden, spreken ze mensen aan met een beperkt budget of weinig tijd.

 3. Hoewel instant ramen-noedels handig kunnen zijn, is er verwarring over de vraag of het gezond is om ze regelmatig te eten.

 4. Dit artikel werpt een objectieve blik op instant ramen-noedels om u te helpen beslissen of dit handige gerecht in een gezond dieet past.

Geen belangrijke voedingsstoffen meer

 1. Ramennoedels zijn een verpakte, instant soort noedel gemaakt van tarwebloem, verschillende plantaardige oliën en smaakstoffen.

 2. De noedels zijn voorgekookt, wat betekent dat ze zijn gestoomd en vervolgens aan de lucht zijn gedroogd of gebakken om de kooktijd voor consumenten te verkorten.

 3. Instant ramen-noedels worden verkocht in verpakkingen met een klein pakje kruiden of in kopjes waaraan water kan worden toegevoegd en vervolgens in de magnetron kan worden bewaard.

 4. Bij het bereiden van instant ramen-noedels worden de noedels toegevoegd aan een pan met gekruid kokend water. De noedels kunnen ook in een magnetron worden gekookt, daarom zijn ze vaak een basisvoedsel voor studenten die in slaapzalen wonen.

 5. Er is geen twijfel dat Ramen-noedels lekker en handig zijn, maar hun voedingswaarde verdient nader onderzoek.

 6. Hoewel voedingswaarde-informatie per product varieert, bevatten de meeste instant ramen-noedels weinig calorieën, maar missen ze belangrijke voedingsstoffen.

 7. Een portie instant ramen noodles met kip heeft bijvoorbeeld (1):

 8. Instant ramen-noedels worden gemaakt met tarwemeel dat is verrijkt met synthetische vormen van bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer en B-vitamines om de noedels voedzamer te maken (2).

 9. Ze missen echter veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitamine A, vitamine C, vitamine B12, calcium, magnesium en kalium.

 10. Wat meer is, in tegenstelling tot heel, vers voedsel, verpakt voedsel zoals instant ramen-noedels schieten tekort in antioxidanten en fytochemicaliën die de gezondheid op veel manieren positief beïnvloeden (3).

 11. Om nog maar te zwijgen, ze bevatten een goede hoeveelheid calorieën zonder het brede scala aan voedingsstoffen dat een meer uitgebalanceerde maaltijd bestaande uit een eiwit, groenten en complexe koolhydraten zou bevatten.

 12. Hoewel een portie (43 gram) ramennoedels slechts 188 calorieën bevat, consumeren de meeste mensen een volledig pakket, wat overeenkomt met twee porties en 371 calorieën.

 13. Er moet worden opgemerkt dat instant ramen-noedels verschillen van verse ramen-noedels, dit zijn traditionele Chinese of Japanse noedels, meestal geserveerd in soepvorm en gegarneerd met voedzame ingrediënten zoals eieren, eendenvlees en groenten.

Geladen met natrium

 1. Natrium is een mineraal dat essentieel is voor de goede werking van uw lichaam.

 2. Te veel natrium uit overtollig zout in het dieet is echter niet goed voor uw gezondheid.

 3. Een van de grootste bijdragen aan de inname van natrium in het dieet is bewerkte voedingsmiddelen, inclusief verpakte voedingsmiddelen zoals ramennoedels (4).

 4. Niet voldoende natrium consumeren is in verband gebracht met bijwerkingen, maar teveel innemen kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid.

 5. Een zoutrijk dieet is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verhoogd risico op maagkanker, hartaandoeningen en beroertes (5, 6).

 6. Bovendien kan een natriumarm dieet bij bepaalde mensen die als zoutgevoelig worden beschouwd, de bloeddruk verhogen, wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van hart en nieren (7).

 7. Hoewel er discussie is over de geldigheid van de huidige inname-aanbeveling van twee gram natrium per dag, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, is het duidelijk dat het beperken van voedingsmiddelen met een extreem hoog zoutgehalte het beste is ( 8).

 8. Instant ramen-noedels bevatten zeer veel natrium, met één verpakking met 1.760 mg natrium of 88% van de aanbeveling van 2 gram aanbevolen door de WHO.

 9. Het consumeren van slechts één pakket ramennoedels per dag zou het erg moeilijk maken om de inname van natrium dicht bij de huidige voedingsaanbevelingen te houden.

 10. Maar omdat ramen-noedels goedkoop en snel te bereiden zijn, is het een gemakkelijk voedsel om op te vertrouwen voor mensen die tijdrovend zijn.

 11. Om deze reden is het waarschijnlijk dat veel mensen ramen meerdere keren per dag consumeren, wat kan leiden tot enorme hoeveelheden ingenomen natrium.

Bevat MSG en TBHQ

 1. Zoals veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten instant ramen-noedels ingrediënten zoals smaakversterkers en conserveermiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

 2. Tertiaire butylhydrochinon - beter bekend als TBHQ - is een veelgebruikt ingrediënt in instant ramen-noedels.

 3. Het is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en bederf van bewerkte voedingsmiddelen te voorkomen.

 4. Hoewel TBHQ in zeer kleine doses als veilig wordt beschouwd, hebben dierstudies aangetoond dat chronische blootstelling aan TBHQ tot neurologische schade kan leiden, het risico op lymfoom kan vergroten en leververgroting kan veroorzaken (9).

 5. Plus, sommige mensen die zijn blootgesteld aan TBHQ hebben visusstoornissen ervaren en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat dit conserveermiddel DNA kan beschadigen (10).

 6. Een ander controversieel ingrediënt dat wordt gevonden in de meeste merken van instant ramen-noedels is mononatriumglutamaat (MSG).

 7. Het is een additief dat wordt gebruikt om de smaak van hartige gerechten te verbeteren en smakelijker te maken.

 8. Bepaalde mensen kunnen gevoeliger zijn voor MSG dan anderen. Consumptie van dit conserveermiddel is in verband gebracht met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, hoge bloeddruk, zwakte, gespannen spieren en blozen van de huid (11, 12).

 9. Hoewel deze ingrediënten in grote doses zijn gekoppeld aan verschillende nadelige gezondheidseffecten, zijn de kleine hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen waarschijnlijk met mate veilig.

 10. Degenen die bijzonder gevoelig zijn voor additieven zoals MSG willen misschien liever geen instant ramen-noedels en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen vermijden.

Moet u Ramen-noedels vermijden?

 1. Hoewel het eten van instant ramen-noedels af en toe uw gezondheid niet schaadt, is regelmatige consumptie in verband gebracht met een slechte algehele voedingskwaliteit en verschillende nadelige gezondheidseffecten.

 2. Een studie bij 6.440 Koreaanse volwassenen wees uit dat degenen die regelmatig instantnoedels aten, een lagere inname van eiwitten, fosfor, calcium, ijzer, kalium, niacine en vitamine A en C hadden, vergeleken met degenen die dat niet deden. consumeren dit voedsel niet.

 3. Bovendien consumeerden degenen die vaak instantnoedels aten aanzienlijk minder groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis (13).

 4. Regelmatige onmiddellijke consumptie van noedels is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op metabool syndroom, een groep symptomen waaronder overmatig buikvet, hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en abnormale bloedlipideniveaus (14) .

 5. Daarom is het het beste om uw inname van instant ramen-noedels te beperken en ze niet regelmatig als maaltijdvervanger te gebruiken.

 6. Voor degenen die graag instant ramen-noedels eten, zijn er verschillende manieren om dit handige gerecht gezonder te maken.

 7. Terwijl instant ramen-noedels een goedkope koolhydraatbron zijn, zijn er nog veel andere gezonde, betaalbare koolhydraatopties.

 8. Bruine rijst, haver en aardappelen zijn voorbeelden van veelzijdige, goedkope koolhydraten voor mensen die geld willen besparen.

De onderste regel

 1. Hoewel instant ramen-noedels ijzer, B-vitamines en mangaan bevatten, missen ze vezels, eiwitten en andere cruciale vitamines en mineralen.

 2. Bovendien kunnen hun MSG-, TBHQ- en hoge natriumgehaltes de gezondheid negatief beïnvloeden, bijvoorbeeld door uw risico op hartaandoeningen, maagkanker en metabool syndroom te verhogen.

 3. Het beperken van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen zoals instant ramen-noedels en het eten van veel onbewerkte voedingsmiddelen is altijd de beste keuze voor uw gezondheid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407